Ako postupovať pri vybavovaní invalidného dôchodku?
Pekný večer absolvoval som vyšetrenie u psychiatričky. Na odporúčanie mojej praktickej lekárky. Chceli by sme vybaviť ID. Dôvodom je úzkostná porucha a diagnoza z PPP o tom, že som v hraničnom pásme MR. Mám strach napríklad nastúpiť do autobusu a vybaviť si bežné veci. Poruchovú reč a tak dalej. Psychiatrička si vypýtala poplatok 20 eur. To sme uhradili na mieste. Chcem sa opýtať, že ako teraz postupovať. Riešiť to so svojou lekárkou alebo to môžeme podať na Sociálnu poisťovňu?
Určite skús podať žiadosť. Nič tým nepokazíš. Mentálna retardácia? S tvojim perfektným pravopisom? Isto nie.
A ak si sa liečil pred 18 rokom života, môžeš požiadať o ID z mladosti.
@koniarova Dakujem snažím sa. Presne tak a preto je tu šanca. Dakujem krásne a želám ti všetko dobré. Nech stretneš v živote takých láskavých ľudí ako si ty sama.
Máš tam diagnózy na ktoré sa ID bežne dáva. Podľa mňa je šanca vysoká. Hospitalizácia nebola?
@koniarova Nie nebol som v nemocnici ohľadne tohto. Len roztrasie ma vždy aj u lekárky. Ona sama vidí, že mám veľký strach. Riešil som s ňou aj to, že mám strach čo so mnou bude. A ona mi povedala, že mi pomôže a budeme to riešiť.
Rieš. Držím palce. 👍
Chcem len to aby som neostal nikomu na príťaž. Aby som si mohol zaplatiť byt, elektrinu a nejako dôstojne pri skromnosti dožiť. Strašne mi je to všetko ľúto. Viem, že prichádzam o to, že by som mohol raz mať svoju rodinku. Manželku ktorú by som ľúbil z celého srdca. Zároveň si však uvedomujem, že aká je to veľká zodpovednosť. A momentálne ma dosť presahuje. Nie som žiaden trol ani robot. Som človek ktorý cíti strach, úzkosť, smútok. Rovnako viem prežívať aj lásku, radosť Som rád, že môžem žiť. Všetci chceme nejako žiť. Dobrú noc a všetkým želám lásku a pokoj.
všetci máme strach,že čo s nami bude...to nie je žiadna diagnóza
Pokiaľ si ale uvedomuješ, že si odkázaná na pomoc niekoho je to iný druh strachu. Iné obavy z budúcnosti má človek s pravidelným príjmom ako bez neho. Alebo niekto kto odchádza z detského domova. Ide do veľmi neistej budúcnosti. Ak si nenájde prácu čo bude s ním? Vieš nie je strach ako strach.
ja len taka mala poznamka s takymito stavmi vela z nas robi, stoji to extremne vela namahy, niekedy sebazaprenia, placu, ale kazdy sa potrebuje uzivit, by si sa cudoval, hlavne potrebujes kvalitnu liecbu, ber ten citalec a pomaly sa zaradis do zivota, id ti naklady na zivot nepokryje
Milí anonym , toto nie si ty ?https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problem.... Ja poberám invalidný dôchodok z mladosti.🙂Kludne sa ma opýtaj co potrebuješ. Nikdy si nepracoval?
@zobaka Priznám sa, že neviem aká je jeho výška. Ja to odhadujem niečo medzi 500 alebo 600 eur. Neviem možno sa mýlim.
Okolo 650 eur je teraz celý invalidný dôchodok. Ale u tebe si ja nemyslím ze by si mal celý s takymi diagnozami celý.Skor čiastočný by ti schválili. Psychiatrička si čo myslí? Alebo tvoja obvodná lekarka že máš narok na celý? Lebo čiastočný ti nebude stačiť na prežitie. Viem o com hovorím. Jedine že by ti pomahala finačne rodina.
@gabriela2023 To neviem nepovedala mi nič. Doktorka moja si myslí, že to vybavím. Aj sa ma sama pýtala, že či nepoberám ID. Ked som jej povedal, že nie tak mi to navrhla. Uvidím ako to dopadne. Psychiatrička je v tomto dosť záhadná. Nepovedala mi nič konkrétne. Chcela hovoriť aj s mojou mamou. Bol som tam pri nich. Povedala jej, že nezvládam také bežné veci. Ako niečo vybaviť na úrade alebo zavolať niekde. Ak sa dá chodím na bicykli všade.
autor - pri celom ano, ale na take diagnozy nedavaju ani polovičny
@zobaka Dúfam. že sa mýliš v tomto. Ja si myslím, že možno ten z mladosti vybavíme. Ak nie tak neviem čo so mnou bude. Nestrácam však nádej. Som vdačný, že mám v mojej doktorke takú oporu. S mamou je to horšie. Dosť často sa hádame. Ona by chcela aby som mal rodinu a žil plnohodnotne. Aj ja to chcem. Psychiatričke povedala, že niekedy si rodič nechce priznať, že s jeho dieťaťom niečo nie je v poriadku.
autor - hlavne musis zmenit myslenie a zacat brat lieky, este vela veci sa moze zmenit k lepsiemu, neupinaj sa na plny id, fakt si prečítaj skusenosti ludi, potom napis ako si dopadol, ale sustred sa na posun v zivote nie na ľútosť a hadazanie flinty do zita, to ti pisem ako clovek s depresiami a uzkostami
@zobaka Dakujem. Určite dám vedieť. Si pre mňa veľkým vzorom. Verím, že aj u teba sa môže niečo zmeniť k lepšiemu. Držím palce a želám všetko dobré.
Žiaľ,veľa ľudí trpí podobným ochorením napr. úzkosti, depresie a pod. Horšie je to vtedy, keď táto choroba zasahuje do bežného života, tak ako opisujes ty. Napr. práca, bezna, úrad, doktor. To sa nedá ani nikomu vysvetliť, kto si týmto neprechádza.
Za poskus nič nedáš a hlavne, keď ti to navrhuje doktorka. Viem, že príjem treba hlavne, keď je sa človek nevie zaradiť do pracovno -socialneho procesu. Väčšinou to ľudia , kt.nemaju tušenia o dg., vidia ako lenivosť.
Nepochopila som kto to navrhol psychiater ale. obvodný lekár.
@tyrkysovesrdce Moja lekárka sa pýtala či náhodou nepoberám ID. Povedal som jej, že nie. Lebo ona videla, že tam mám správy od psychiatričky. Povedal som jej ako to mám a, že nechcem byť nikomu na príťaž. A do toho aj strach, že čo ked sa mama nedaj Bože minie. A tak mi povedala, že mi pomôže. Poprosil som ju o odporúčanie. A ona tam napísala, že žiada o pusúdenie na ID.
Chápem ta. Keď potrebuješ poradiť napíš mi súkromne.
@tyrkysovesrdce akujem pekne za pochopenie a podporu. Veľmi veľa to pre mňa znamená. Cením si to.
Dakujem pardon ani písať neviem poriadne

@lonely66 Pozor na to ako sa správaš. Nikto nevie ako dopadne. Len aby to neboli tvoji potomkovia. Slečna alebo pani inteligentná a dokonalá.