Ako prebieha dedičské konanie?
Ahojte, budeme mať dedičské konanie a chcela by som sa spýtať ako to prebieha, mama s otcom mali každý svoj účet, je mi jasné,že peniaze z účtu a auto sa bude deliť medzi nás deti a polovica mame. Vie mi niekto vysvetliť prečo sa notárka pýtala na mamin účet? Na polovicu jej peňazí by mal nárok otec a tým pádom by polovica bola predmetom dedenia????? Len preto pre informáciu....som zvedavá .
Ďakujem za odpoveď...
@minenkaa takže suma z jedného aj z druhého účtu sa zráta a potom sa to bude deliť? Dobre domu rozumiem?
Neviem si predstaviť, zobrať mame finančné prostriedky, ak by nedajboh zomrel otec.... Rozumieš tomu dobre.
@minenkaa preco by mali dedit aj peniaze na maminom ucte?
nededi sa len z uctu, ktoreho je zomrely majitelom?
@andreakotesova zaujímavá doba , však ?🙂kto iný ta neoje.. viac , ako vlastná rodina .
@balerina2025 ak nemali zúžené BSM, tak všetko, čo nadobudli v manželstve, je predmetom dedenia (nespadá tam len napr. dar, ktorý mama dostala a pod.).
@andreakotesova ani ja by som na to ani nemyslela.
@andreakotesova ok.
@balerina2025 akurát matke nezablokovala banka účet a nezostala bez financnych prostriedkov, to je jediná výhoda 🙂 otázne je, koľko finančných prostriedkov jej zostane po dedicskom konaní...
@andreakotesova fuha to je silna kava. my sme mali inu situaciu a teda nastastie.
@balerina2025 ale deti sa môžu vzdať dedičstva v prospech matky napr.
@andreakotesova tak ale moze to byt aj naopak, niekto by matke aj chleba spred ust zobral.
kopec ludi caka na dedenie, je mi z toho zle.
@balerina2025 áno, aj takto to väčšinou končí.
@andreakotesova strasne

zle si myslis najprv sa oddeli polovica majetku co mali v bsm a ta pripadne mame
druhu polku sa rozdeli medzi mamu a vsetky deti
@andreakotesova @balerina2025 mame síce zoberú z jej účtu, ale dostane z účtu otca… resp. inak - z podielu po otcovi odrátajú 1/2 toho čo má ona na účte…
@biba_18 ja viem.
Peniaze na ucte mamy sa nedelia, veď ona nezomrela. Polovica z uctu otca ide rovno mame, ako podiel na BSM, ďalšia polovica sa delí zase medzi ňu a deti. Ale je na mieste sa tých penazi vzdať, veď zostane sama na všetko. Rovnako aj to auto.
@andreakotesova nemyslim si, že je to tak. Podľa mna len chce preveriť, či pred smrťou neboli z uctu presunuté peniaze, aby sa vyhli dedičskému konaniu. Ale na jej peniaze, čo tam mala dlhodobo, sa siahať nebude. Keď sa dedilo po dedkovi, určite sa nesiahalo na bankový ucet jeho manželky.
@tramtada31 Pred smrtou sa peniaze mozu kludne presuvat. Az po smrti sa nemozu.
@zuzanaete tak aj deň pred smrťou sa to môže považovať za účelný presun (keď napr bol na hadickach a čakalo sa, že umrie). A čo sa smie a nesmie, každý tie peniaze presúva. Postupovali tak aj moji rodičia so surodencami, keď im zomreli rodicia
Všetko záleží na dedicoch či budú chcieť tie peniaze alebo nie,v dedičstve sa musí proste všetko vydokladovať a musia byt prizvaných všetci dedičia
@tramtada31 to neboli jej peniaze, ale ich peniaze. Je jedno kto ich má na účte. Ak nie sú vyslovene vyňaté z BSM sú spoločné. Takže polka je mamina a polka sa dedí.
Tu neide tak o dedenie ako o to, ze notár zato zhrabne 2%. Kazdy sa snaží tie peniaze presunúť preč pred smrťou partnera, lebo slovenské zákony sú už 30 rokov nastavene tak, ze notári dostávajú neprimerane odmeny za to nič co robia. To je čisté zlodejstvo, ze to ešte nikto nezadrhol sa čudujem
@slecna_zuzka ale notari dostavaju takuto odmenu vsade.nie len na Slovensku.
Kamoškin manžel predtým ako zomrel, prepísal všetko na ňu a dokonca aj účet už mala svoj. On si zriadil svoj účet kde mu chodil invalidný dôchodok, aby jej neblokli účet dokedy neprebehne dedičské. Pokiaľ viem, tak na jej účet jej nesiahli.
@tetapetra no hej ale vela ludi nevie ze zomrie. ale on asi vedel ze sa to blizi.
@balerina2025 samozrejme, išlo mi hlavne o to,že mali dva účty a nesiahli jej naň. Nemala ho bloknuty.
@tetapetra bloknut jej ho nemohli, ale peniaze na ňom sú spoločné, v BSM.

Je jedno že každý mal svoj účet ,peniaze boli spoločne