icon

Ako prebieha dedičské konanie?

3. mar 2025

Ahojte, budeme mať dedičské konanie a chcela by som sa spýtať ako to prebieha, mama s otcom mali každý svoj účet, je mi jasné,že peniaze z účtu a auto sa bude deliť medzi nás deti a polovica mame. Vie mi niekto vysvetliť prečo sa notárka pýtala na mamin účet? Na polovicu jej peňazí by mal nárok otec a tým pádom by polovica bola predmetom dedenia????? Len preto pre informáciu....som zvedavá .
Ďakujem za odpoveď...

Strana
z2
zalka
4. mar 2025

No autorka trosku ta po opravím.
Auto sa rozdelí na polovicu, polovicu ma mama a druha polovica sa dedí... A dedí aj mama, ak ste napr. 2 súrodenci tak každý dedí 1/3 z polovice teda 1/6 z celku.
Cize mamke bude patriť jej polovica plus 1/6 čiže dokopy 4/6 a tebe bude patriť 1/6 auta a tvojmu súrodencovi tiež 1/6 auta.
A to isté sa týka účtov...ak mal príklad otec na účte 3000e a mamka 1000e, tak notár zrata sumy a polovica je mamina TJ 2000e a zvyšných 2000e ide do dedičstva kedy mamke ostane 667e aj tebe toľko bude patriť a aj tvojmu súrodencovi. Preto notár potrebuje vedieť hodnotu maminho účtu.

tetapetra
4. mar 2025

@andreakotesova ale kebyže bol spoločný,tak bloknu. Aspoň to sa stalo viacerým známym.

tiezjedna
4. mar 2025

@tetapetra nie, je úplne jedno na akom účte má kto peniaze. Ak sú manželia bez právnej úpravy BSM, tak peniaze aj v Karibiku, pokiaľ sú na legitímnom účte druhého z manželov a nadobudnuté počas manželstva, sú považované za spoločné.

tetapetra
4. mar 2025

@tiezjedna to viem. Písala som o tom,že keď je mŕtvy majiteľom účtu,tak ten bloknu a partner sa k peniazom nedostane. Ak sú ucty dva na každého jeden,tak sa to nestane.

andreakotesova
4. mar 2025

@tetapetra áno, ved preto vyššie píšem, že kvôli tomuto sú lepšie oddelené účty.

tetapetra
4. mar 2025

@andreakotesova veď áno, to som písala aj ja

zic
4. mar 2025

@tetapetra kedze naozaj spolocny ucet ponuka v sucasnosti asi iba mbank (a teda nejake starsie zo slsp), tak najskor to nebol spolocny ucet ale bol 1 majitel a 1 disponent. Potom je ok, ze bloknu.
Z mbank mi odpisali ked som sa ich pytal, ze ked je naozaj spolocny, tak nebloknu...

balerina2025
4. mar 2025

@zic bloknu ucet kde je majitel matka a muz zomrely disponent ze?

anna777115
4. mar 2025

Čo, má mamin účet spololočne s bsm po smrti otca? Veď, to nie je rozvod. Samozrejme sa dedi otcov majetok. Takze, len to, kde figuruje on ako majiteĺ. Pokiaĺ, mali spoločny ucet, to je uz druha vec.

zic
4. mar 2025

@balerina2025 nie... blokli by ucet, kde je majitel zomrely a disponent pozostaly... Preto je dobre mat (kvoli bezpecnosti) v rodine vzdy bud kazdy svoj ucet alebo naozaj spolocny

anna777115
4. mar 2025

@andreakotesova Dobre,ale je to stále o Tom, že dediť sa bude len otcov majetok, ale nie mamin. To, čo patrí máme sa z dedenia vyjme.

andreakotesova
4. mar 2025

@anna777115 ak majetkom myslíš peniaze na maminom účte, tak sa spočítaju s peniazmi na otcovom účte a pokračuje sa v zmysle OZ (popísané je to vyssie).

Strana
z2