icon

Ako pripraviť zmluvu na prenájom domu?

gabi2789
27. máj 2025

Zdravím, neviem či som dala správny nadpis ale partner mal dom ktorý chce dať do podnájmu. Jeho známy sa ponúkol že mu tam vybaví do nájmu robotníkov aj mu pomôže zmluvy vystaviť za cenu polovičného depozitu 🤣 tak sa chcem spýtať ako sa toto všetko vybavuje, rieši? Kto nám vystaví zmluvy za kým ísť a koľko to asi celé stojí? Keďže je jasne že chce na ňom zarobiť

zic
27. máj 2025

@gabi2789 tak je to asi cena za to (za cas), ze si to partner (ne)nastuduje sam... zmluvy su ale iba minimalna vec... legislativa, registracia na danovom urade, danove priznania, ako riesit uctovnictvo / danovu evidenciu (zaradit nehnutelnost do obchodneho majetku / nezaradit), preberacie protokoly (ak sa budu striedat najomnici...

melanta
27. máj 2025

Zmluvy vám urobí právnik, cena bude podľa jeho cenníka. Približne 200-300 eur. Nech vám ju urobí aj dotyčný, ak je právnik, normálne vám vystaví faktúru za poskytnutie služby. Ale predpokladám, že nejde o právnika.

Za mňa podstatné, nech je to právnik, ktorý robí tieto zmluvy a má skúsenosti s tým, čo je ozaj mať dobré v nájomnej zmluve, aby ste boli chránený. Kopírujem svoj text z iného príspevku, kde som písala svoje skúsenosti a rady, nakoľko prenajímam byty roky.

Odporúčam zmluvu podľa zákona o krátkodobom prenájme, nie podľa občianskeho zákonníka. Na rok, potom predĺžiť. Ak si netrúfaš na dobré odhadnutie ľudí, tak daj prvé obdobie kľudne zmluvu na 6 mesiacov a až potom na rok. A odporúčam mať v zmluve nasledovné:

- zvlášť sumu za prenájom a zvlášť za energie (ideálen za každé energie zvlášť)
- ja mám v zmluve dohodnuté, že ak príde nedoplatok za energie, budú na ďalšie obdobie navýšené a rovnako budú navýšené v prípade zvýšenia cien energií (reálne keď k tomu príde, robí mi právnik dodatky k zmluve)
- depozit - v akej výške, na aké účely a kedy sa použije, kedy sa vráti (pri odchode až po vyúčtovaní energií) - ja mám depozit 2, v jednom byte 3 mesačné nájmy
- preplatky patria podnájomníkovi, nedoplatky platí podnájomník, ideálne mať určené, že okamžite
- drobné opravy do určitej sumy (napríklad 50 eur, ja mám do 100) si platí podnájomník, nad túto sumu vy
- zvieratá a deti dohodnúť v zmluve
- fajčenie dohodnúť v zmluve - ja mám zákaz fajčiť v byte, možné fajčiť na logii, pokiaľ ide o občasné fajčenie (čiže nezobrala by som človeka, ktorý fajčí veľa, lebo to môže obťažovať susedov)
- zoznam a foto zariadenia a jeho stav, ktoré v byte budete mať a budete ho poskytovať
- stav meračov zapísať a ja aj fotím a prikladám foto k zmluve

Pri ukončení podnájmu:
- skontrolovať a odfotiť merače
- skontrolovať stav zariadenia a spísať ho s podpisom podnájomníka

Do konca nasledujúceho mesiaca od podpísania zmluvy s prvým podnájomníkom je potrebné isť na daňový úrad zahlásiť sa ako prenajímateľ.

Čo sa týka preverenia záujemcov, neviem, či toto realitka robí. Skôr si myslím, že nie. Ja si pozriem záujemcu na sociálnych sieťach ak tam je, pozriem si register exekúcií. Ja by som toto realitke nezverila, chcela by som tých ľudí vidieť. Čo sa týka sociálnych sietí, pozerám, či nedáva príspevky každý týždeň ako je naliaty v liehu alebo či nemá prejavy nejakého extrémizmu. A pozri si na FB, či tvoje mesto nemá stránku, kde ľudia zverejňujú mená neplatičov, ktorých mali u seba v podnájme.

Ak niekto smrdí po cigaretách, je to u mňa out. Ak sa niekto opýta, čo v prípade, žeby ochorel či stratil prácu, tak je u mňa out. Ja zadarmo nikoho bývať u seba nenechám a ak toto človeka zaujíma ako jedna z podstatných vecí, tak to znamená, že žije z výplaty do výplaty.

Ak majú psa, poviem nech prídu na obhliadku aj s ním, chcem vidieť, ako sa psík správa. Ak je v pohode, nemám s tým problém. Mačky a iné zvieratá u mňa nie.

A tiež je dobré použiť intuíciu, ako človek pôsobí, či nie je špinavý, smradľavý, nervózny.

Nezabudni na poistenie - nehnuteľnosť aj domácnosť. A číslo susedom vedľa a pod bytom, aby zavolali, ak by sa dialo niečo extrémne.

melanta
27. máj 2025
@zic

@gabi2789 tak je to asi cena za to (za cas), ze si to partner (ne)nastuduje sam... zmluvy su ale iba minimalna vec... legislativa, registracia na danovom urade, danove priznania, ako riesit uctovnictvo / danovu evidenciu (zaradit nehnutelnost do obchodneho majetku / nezaradit), preberacie protokoly (ak sa budu striedat najomnici...

@zic zmluva nie je minimálna vec. Dobrá zmluva je apfa omega prenajímania.

melanta
27. máj 2025

@gabi2789 ešte k tým robotníkom - ja by som do toho nešla. Budú sa tam často striedať, čiže každú chvíľu meniť zmluvy a ľudí. Mnoho z tých robotníkov sa správa fakt nie normálne, veľa cigariet, pivo, tvrdé, špinavé oblečenie. Samozrejme, je množstvo robotníkov, ktorí sú slušní ľudia. Ale viac tých skupín sú ozaj nie dobrý výber. Mnoho ľudí by ti povedalo, že nie je nič horšie, ako dom prenajímať robotníkom.

zic
27. máj 2025
@melanta

@zic zmluva nie je minimálna vec. Dobrá zmluva je apfa omega prenajímania.

@melanta V tom sa asi nezhodneme... I ked suhlasim, ze dobra zmluva je zaklad... ale aj z pohladu casu aj "vyroby" je to minimum... Dobry pravnik to spravi za par eur "jednorazovo".
A ani dobra zmluva ta v praxi neochrani od potencialnych trablov (ak by sa zmluva nedodrzala)...
Rozhodne ale danove priznanie a tanecky okolo prenajmu (ak ho bude prenajimat viacerym partiam) je casovo / logisticky narocnejsie... Nehovoriac o potencialnych problemoch s nevyplnenim / nespravnym vyplnenim danoveho priznania 🙂

sili82
27. máj 2025

Autorka riaď sa tým, čo ti napísla @melanta . Nájdite si právnika, ktorý Vám pripraví dobrú nájomnú zmluvu. Oslovte nejakú ekonómku, ktorá Vám vysvetlí ako to je s daňovým priznaním, čo všetko potrebujete k tomu vybaviť. A určite by som neprenajala nehnuteľnosť robotníkom. Skôr niekomu, kto tam bude normálne bývať a starať sa o to. Robotníci sa ti vybodnú na upratovanie a údržbu domu.

melanta
27. máj 2025
@zic

@melanta V tom sa asi nezhodneme... I ked suhlasim, ze dobra zmluva je zaklad... ale aj z pohladu casu aj "vyroby" je to minimum... Dobry pravnik to spravi za par eur "jednorazovo".
A ani dobra zmluva ta v praxi neochrani od potencialnych trablov (ak by sa zmluva nedodrzala)...
Rozhodne ale danove priznanie a tanecky okolo prenajmu (ak ho bude prenajimat viacerym partiam) je casovo / logisticky narocnejsie... Nehovoriac o potencialnych problemoch s nevyplnenim / nespravnym vyplnenim danoveho priznania 🙂

@zic neviem, mne DP nezaberie žiadny čas. Existuje niečo ako účtovníčka. Súhlasím, že všetko, čo si napísal v prvej reakcii je potrebné. Ale roky prenajímam viac nehnuteľností a nikdy mi nič z toho nezabralo veľa času ani nezobralo veľa energie. Čo sa týka právnika, záleží na výbere. Niekto ti dá zmluvu, ktorú dáva všetkým. A niekto s tebou bude hovoriť, diskutovať, poradí atď. Čo súhlasím, že je náročné pre mnohých, je vybrať podnájomníka, ktorý nebude robiť trable. Na to človek buď má alebo nemá intuíciu.

melanta
27. máj 2025
@sili82

Autorka riaď sa tým, čo ti napísla @melanta . Nájdite si právnika, ktorý Vám pripraví dobrú nájomnú zmluvu. Oslovte nejakú ekonómku, ktorá Vám vysvetlí ako to je s daňovým priznaním, čo všetko potrebujete k tomu vybaviť. A určite by som neprenajala nehnuteľnosť robotníkom. Skôr niekomu, kto tam bude normálne bývať a starať sa o to. Robotníci sa ti vybodnú na upratovanie a údržbu domu.

@sili82 presne. Robotníci zväčša robia 6, niekedy 7 dní v týždni, 10 hodín denne. Sú unavení. To posledné, čo by riešili je údržba nehnuteľnosti.

sili82
27. máj 2025
@melanta

@sili82 presne. Robotníci zväčša robia 6, niekedy 7 dní v týždni, 10 hodín denne. Sú unavení. To posledné, čo by riešili je údržba nehnuteľnosti.

@melanta už vidím tých chlapov ako umývajú okná😂

melanta
27. máj 2025
@sili82

@melanta už vidím tých chlapov ako umývajú okná😂

@sili82 okná sú najmenší problém, tie sa umyjú aj po 2 rokoch. Problém je skôr údržba v interiéri, kuchyňa, kúpelňa, toaleta, fajčenie, alkohol.

zic
27. máj 2025
@melanta

@zic neviem, mne DP nezaberie žiadny čas. Existuje niečo ako účtovníčka. Súhlasím, že všetko, čo si napísal v prvej reakcii je potrebné. Ale roky prenajímam viac nehnuteľností a nikdy mi nič z toho nezabralo veľa času ani nezobralo veľa energie. Čo sa týka právnika, záleží na výbere. Niekto ti dá zmluvu, ktorú dáva všetkým. A niekto s tebou bude hovoriť, diskutovať, poradí atď. Čo súhlasím, že je náročné pre mnohých, je vybrať podnájomníka, ktorý nebude robiť trable. Na to človek buď má alebo nemá intuíciu.

@melanta nerozumiem, ked mas uctovnicku a netravis s DP cas, ako ti zabera cas pravnik na zmluvy... Za mna sa zakon o kratkodobom najme (pripadne podnajme) menil menej (vobec) ako praktiky FS ohladne prenajmu a danove zakony... Tak ako rad rozumiem zmluvam, ktore pouzivam, rad rozumiem aj danovym a uctovnym veciam (do urcitej roviny)... ale to uz asi zalezi od individualneho nastavenia, stylu prenajmu apod.
Vsetky nase nehnutelnosti, ci uz bytove alebo nebytove, sukromne ci vo vlastnictve PO si vyzaduju trosku iny pristup. Kazdy si urcite vyberie svoju vlastnu cestu.

zuzu003
27. máj 2025

Dom sa prenajíma podľa občianskeho zákonníka a nie podľa zákona o krátkodobom nájme bytu, to len tak na okraj.

bg92
27. máj 2025

Bud si zaplatis pravnika, ktory ti to urobi dobre alebo si stiahnes zmluvu z internetu a potom budes mat oci pre plac ked sa nieco stane. A teda pravnika co robi za par eur nepoznam.
Ten kamos je pravnik alebo len ma s tym skusenosit? A jasne ze ak by to spravil tak za peniaze, preco by mal zadarmo?