icon

Ako riešiť cestu do Česka s pasmi po splatnosti?

uctovnicka
22. mar 2025

Dobrý deň, veľmi by som Vás chcela poprosiť o radu zajtra mame naplánovanú cestu co Čiech, a samozrejme. Ze som Zistili ze deti majú pásy po splatnosti. Co robit v takomto pripade?

Strana
z2
martinkatinka
22. mar 2025

@kacusik69 to je tak nejasna formulacia.

niekto2hy
22. mar 2025

@kacusik69 V smernici EU sa vsade pise o ,,platnom" doklade.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/...
Preco si zbytocne robit problemy a stravit hodiny na policii?

kacusik69
22. mar 2025

@niekto2hy takto, vzhladom na moju pracu a s cim sa stretavam, samozrejme 100% odporucam necestovat bez dokladov, dodrziavat podmienky atd., ALE tie podmienky nie su vzdy take ako sa na prvy pohlad zdaju… toto je skutocne pripad, kedy je takato moznost (ako su aj pripady s tymto sice nesuvisiace, ale napr. ked niekto “stresuje” s polrocnou platnostou dokladu pri ceste do Grecka napriklad, alebo aj do Turecka - kde oficialne staci 150 resp. 61 dni s podmienkou) … dokonca ako som pisala, v leteckej doprave akceptujeme expirovany doklad obcana SR pri lete do CR a tie vstupne podmienky sa ozaj nelisia nech ide o vstup pozemny, vzdusny… horeuvedeny posledny link je priamo zo stranky ceskych uradov… tu nejde o pripad kedy dieta vobec nema doklad, dieta doklad ma, i ked exspirovany… rozhodnutie je vsak na pisatelke otazky… bolo tu predlozenych niekolko zdrojov ktore sa roznia, nech uvazi podla seba… 🙂

kacusik69
22. mar 2025

@niekto2hy dokonca (aj ked opat nesuvisi) obcan EU vracajuci sa z krajiny EU domov, do krajiny pobytu na uzemi EU, nemoze byt zadrzany/nepusteny v pripade ze ma neplatny doklad… ak nam pride napr. Talian s neplatnym dokladom a leti domov do Talianska, nemozeme ho nijakym sposobom obmedzit, napriek tomu ze smernice EU vsade pisu o platnom doklade…

pe_mi
22. mar 2025

pri ubytovaní v Prahe pytali pri check-ine pasy detí, 5 a 10rokov.
Na hraniciach nikde.
nevycestovala by som bez platného pasu detí.

kitycat
23. mar 2025

@mameha7 keby si fosla na recepciu mojho hotela, tak by si mi vylozila pasy vsetkych a este aj vypisala ubytovaviu kartu. Ja by som to nahrala do systemu a poslala na cudzinecku policiu. S neplatnym pasom neviem neviem, aj Rakusan sa mi preukazoval vodicakom a z domu mu niekto ten OP aspon odfotil

Nie vsade maju na salame a staci im z pohodlnosti jwdna osoba.

Nahodou bude poziar a nebude sa ani vediet kolko ludi treba najst

jesenzima
23. mar 2025

@uctovnicka nám sa stalo toto tiež, išli sme na jeden deň, tak sme to riskli.. nebolo to správne, ale mali sme šťastie .. druhýkrát by som už neriskovala..

mameha7
23. mar 2025

@kitycat Ja viem, tiež by som to tak riešila. Keď som brigádovala v Tirolsku, tam chceli v 5 * hoteli všetky doklady. Ale v Čechách v Adršpachu v Broumove boli v 2* hoteli radi, že sú radi. Každopádne doklady sme mali. Len ich nikde v Čechách nevyžadovali.

Strana
z2