Ako riešiť falošné obvinenia z nevhodného chovu psov?
Kúpili sme si psa a fenu. Vždy som chcela to plemeno pretože sa mi odmala páčilo. Suseda sa má pýtala odkiaľ ich máme a či máme papiere. Keď som jej povedala,že oba psy sú z chovky ale nemajú papiere obvinila má že mám psy pre množenie čo nieje pravda. Fenu som chcela pretože sú iné ako psy. Nemám ich vyslovene za účelom množenia. Psy sú voľne pusteny, majú svoje miesto dostávajú kvalitné zrkadlo. Sú vonku aj vnútri. Chodia 3x von na hodinové vychádzky a cez víkendy chodíme na hory.
Naša suseda nás ale označila za mnozitelov pričom nemá na to žiaden dôvod keď sa totiž fena hara má na sebe nohavičky. Dokonca k nám poslala ľudí z útulku ktorý nám psy chcu zobrať. Má vôbec na to právo?
Fena má rok a pol a šteňatá ešte nemala
Pôvodne sme chceli psa z útulku. Upozorňujem mali sme pred tým z toho útulku 2 psov a všetci zomreli na vysoký vek.
Boli sme s mužom a chceli sme ísť zobrať k nám na dom psa a útulok nám ho odmietol vydať. Údajne nemáme vybrané vhodné plemeno a že najskôr musíme sa chodít zoznamovať a že oni chcú vidieť kde pes pôjde a keď som im povedala aký zákon im to umožňuje odmietli. A keďže sme psa chceli tak sme si ho kúpili. Útulky si toto robia same
Kde býva suseda? Chcem jej poslať kvet. 😁Klobúk dole pred ňou, že jej nie sú psíky ľahostajné. Viac takých susedov a menej takých ako ty, autorka, čo hľadajú len blbé výhovorky, prečo psa nekastrovať.
Tá "chovná stanica" ...si neodpovedala žienkam a mňa to tiež zaujíma 😏
su utulky, ktore z adopcie psa robia ovacie ako pri adopcii dietata :D ale myslim si, ze je fajn, ze si potencialnych zaujemcov/majitelov preveruju, investuju do tych zvierat vela penazi/energie a uplne chapem, ze nechcu, aby skoncili kade tade po dvoroch na retaziach, pripadne aby ich ludia dalej mnozili atdatd
ja mám fenu z chovnej stanice ktorá je mimo štandard a má papiere. V zmluve mám doporučenú kastráciu , ale keďže nie som fanúšikom kastrácie fen , tak fena kastrovaná nie je a počas hárania sa stráži . Doteraz za 25 rokov som neodchovala nechcené šteňatá .
@autorka som rovnako sokovana ako ty, ze kam ten svet dospel a ake odbornicky na "slobodu" zvierat sa tu zbehli. Niektore dokonca vo svojich profiloch hlasaju, ze "Materstvo je tá najúžastnejšia vec na svete", ale feny bez papiera , podla nich, pravo na materstvo nemaju, ze @viestta?
Je to bohuzial chory svet a za susedu mas jednu z tychto aktivistickych neprajnicok. To su väcsinou tie, co su u ludi za potraty do vysokeho stadia tehotenstva a za prava bez povinnosti pre neprisposobyvych. Ale ty nemas pravo mat doma zdravych, nekastrovanych psov, o ktore sa staras a mienis postarat🙄
V zahranici, kde byvam, to doslo az tak daleko, ze susedia spisali "peticiu", aby bol zabity susedov kohut, lebo rano kikirikal. Este bohuzial nie sme taki progresivni, aby sme radsej sterilizovali jeho matku sliepku, aby sa kohut nenarodil😀
@oliolijanka vies ako s tebou suhlasim.A hlavne ze tieto aktivistky svoje psy davaju bez”suhlasu” psa kastrovat a zbytocne mu tak škodia na zdravi.Pritom tieto krížence prezili do dneska.Ach jaj radsej nech ma pes stenata ako sa ma kastrovat,nech sa danú kastrovat tie aktivistky alebo nech sa nestarajú do toho ako sa o svojho psa stara.A nech nejdu príkladmi z Luníka.
@crazy_cat_lady nehnevaj sa ale keď sme od nich mali už dvoch psov a vždy umreli na vysoký vek tak aký mali dôvod nám psa nedať? Ten útulok sa za tieto roky tak zmenil,že je to ozaj smutne. Útulky si samé robia,že nemajú dostatočné adopcie
@viestta jasne ze casom zacne mnozit, ludom z tohto drbe. U nas v dedine ludom uplne sibe, vsetci tu davaju parit svoje bezpapierove psy, s rovnakou rasou, vobec nechapu co robia, myslia si, ze maju cistokrvneho psa, tak chcu zarobit. normalne kukam ze co to ma byt.
neviem, ja tam nepracujem, tak netusim, aky mali dovod :D vela krat maju problem dat napriklad psa na dvor/bez pristupu dnu, pripadne mozno uz vedia odhadnut, ci sa plemeno, o ktore maju zaujem k nim hodi, ci maju dostatok skusenosti atd..
@dobryden a aké zdravotne rizika so sebou prináša kastracia, pani veterinarka?
@oliolijanka pes hlavne nemá túžbu po materstve ako človek 🙈 pane boze, ty si cela progresívna so svojim zmýšľaním, ale progresujes smerom vzad 🤣
@oliolijanka vieš aké sú rizika nekastrovanych psov? Rakovina, zápal maternice...
Ale viete že,sú oblasti,kde sa zo psov stávajú svorky,gengy,aj týmto vašim ospravedlnovanim budeme mať oveľa väčší problém,keď sa budú pchať hlavy do piesku. Už nnebudú problém divé zvieratá,ale zdivené, nechcené psy.
@nicoletta98 tak daj sa ty kastrovat,kazda narkoza je ore telo skodliva,kazda a naco?Kvoli comu?lebo to nejake aktivistky vyzaduju? Ved nech si kazdy clovek so svojim psom robi co chce,ty nastruhany,ja nekastrujě,ty maj doma psa na gauci,ja nemam.Resoektuj aj ineho nazor a starostlivost o psa.
@dobryden a nie , nemôže si každý robiť so svojím čo chce, sú už na to zákony. Hoc stále chabé,ale aké také sú.
@dobryden nebudem rešpektovať iný názor pokiaľ budú útulky praskať vo švíkoch a bude tisíce tulavych psov na uliciach lebo viac bastardov tu naozaj nie je treba. Bohužiaľ, moj pes kvôli nespočet zdravotných problémov v dôsledku množenia musel mat tých narkóz naozaj veľa, nehovoriac keď na nej množili a mala cisárske rezy jedna radosť z boku ako krave.
ale no veď ju nechaj nech raz vrhne až potom sterilizácia, pre fenku je dobré ak porodí...a áno poznám z chovnej stanice bez papierov, sú troška lacnejšie šteniatka....
Takže takto: rodičia PP mať môžu, ale už boli vyradení z chovu, čiže nie su uchovnení a neboli už vhodní na plodenie potomkov. Čiže máš už ďalšiu generáciu "vadných" psíkov. Je to žiaľ tak. Naletela si na klasickú hlášku množiteľov. Ak ten pes tvoju fenu nakryje, bude to už tretia generácia psov s vadami. Nejde o to, či ich rozdáš, alebo si za ne vypýtaš "symbolickú stovečku - dve", v prvom rade budeš ďalej množiť psov, ktorí nie sú spôsobilí, čiže suseda ma pravdu, bez ohľadu na to, ako veľmi ich ľúbiš a akú majú starostlivosť. Ak by bola pravda, čo ti nabulikali množitelia z tých "choviek", z ktorých si si psy brala, mali by PP aj tvoje psy, len by nemohli byť ďalej uchovnené.
urcite je mensie rizikov narkoza, ako potom napriklad u psov zvysene riziko rakoviny semennikov/prostaty, rovnako u feniek znizene riziko rakoviny maternice/nadorov mliecnych zliaz atd..
@brendaa všetky šteniatka z CHS MAJÚ PP!!!
@lindusss2016 ona si robí srandu z dám vyššie 😁
@lindusss2016 aspoň dufam 🤣
@lindusss2016 a čo tie výkričníky😅ak nesplňajú štandard, tak veru nemajú....mám suseda veterninára....
@nicoletta98 Ty odkial vies, ze pes(fena) nema tuzbu po materstve?
Ano, psy nemaju tuzby ako clovek-mat potomstvo, aby mohli ukazovat fotky kociarika na instagrame. Tuzba po potomstve je najväcsia tuzba a zmysel zivota vsetkych zivych tvorov. To len moderni ludia nechcu mat deti, aby si neznicili postavicku a mohli cestovat🙈
@lindusss2016 je to na rozhodnuti chovatela😉.
Ked ma fenka napr.8 steniat a chovatel sa rozhodne,ze poziada o papiere, len pre 6,je to na jeho rozhodnuti...
@oliolijanka naštuduj si trosku zmýšľanie psov, ako fungujú hormóny a pod. a potom sa ma spýtaj este raz 🤣 a veru, postavičku si nechcem zničiť a cestovať chcem tiež🙄
@brendaa ak nesplnaju standard, stale maju PP, ale nie su uchovnene. Netreba si mylit pojmy s dojmami 😉 mozno si suseda nepocuvala pozorne, ja neviem 🤷 vykricniky preto, aby si nesirila nepravdive informacie

Pokial nemas k psovi ‘papiere’ - preukaz povodu, mas psa z množky a nie je čistokrvný a možeš sa tu aj roztrhať.
Šteňa z chovnej stanice ktore nie je štandard, ma rovnako vydany preukaz povodu ako to ktore štandard je.
Neexistuje aby rodičia šteniatka boli s preukazom povodu a ty už ho máš bez. Bola si len ďalšia oklamana.
Pokiaľ chceš byť zodpovedna, daš fenu a aj psa kastrovať vo vhodnom veku aby sa zabranilo akejkoľvek nehode.
Snaď suseda nebude mať pravdu a nebudeš ďalšia množka na slovensku.
Utulky plne, psi hocikde po uliciach nevedia čo s nimi a niekto si tu ‘ možno ‘ bude ďalej množiť psov, lebo však rozdam. Komu to stale chcete rozdavat’? Ja nerozumiem.