icon

Ako riešiť podporu na úrade práce pri spoluvlastníctve?

7. apr 2025

Ahojte prosím viete mi niekto poradiť ? Chcela som sa nahlásiť na Úrade prace ako nezamestnaná, aby som mohla mat podporu - nastal však problém som spoločníčka v jednej firme (nemám z toho žiadne príjmy) tak som sa rozhodla svoj podiel odstúpiť. Kým sa to však vybaví budem nezamestnaná (vypoved som mala k 31.3.) a mala by som platiť odvody ako samoplatiteľ. Mám ale možnosť zamestnať sa u otca vo firme. (V podstate len na čas kým sa nevyrieši to s odstúpením) takze max 1 mesiac. Zaroven plánujem babo a a tak som s otcom dohodnutá že ma zamestná kvôli MD ak náhodou by sa to podarilo kým budem evidovaná ako nezamestnaná. Otázka je vi mi nejak nezaváži ten 1 mesiac u otca a či potom budem mat materskú počítaní aj z toho alebo oen z novej zmluvy (aj keď rovnaká firma - ocova) alebo si myslite že by bolo lepšie si trn 1 mesiac zaplatiť odvody sama. Ďakujem za prečítanie 🙂 a za rady, dúfam že mi pomôžete lebo v týchto veciach sa vôbec nevyznám. Pekný deň

lienka.7
7. apr 2025

@autorka 1 mesiac ti neurobí nič. Keďže OL je 6 mesiacov od ukončenia PP

autor
7. apr 2025

Super ďakujem, takze na 1 mesiac zamestnať sa mi neurobí nikde žiadny problém. A ešte jedna otázka, keď sa zamestnám len za minimálnu kvôli dôvodom toez mi to nejak neskazi priemer dávky v nezamestnanosti ?

denkabemommy
7. apr 2025

Lacnejšie všetkých vyjde -teba a otca, byť mesiac dobrovoľne nezamestnaná, nebudeš musieť platiť odvody len ZP. Súčasne by to potom sociálka mohla vidieť ako účelové - v prípade materskej, takže by som moc nešpekulovala.