Ako riešiť zdravotné predpisy pre TPP a SZČO?
Ahojte, som mladá osoba snažiaca sa popri TPP zamestnaní privyrobiť si niečo v tomto štáte, aby to už nebolo úplné živorenie a zrazu mi naskočí veľmi zaujímavá suma na zaplatenie v appke VšZP. Pozerám, či si zo mňa už robia úplnú srandu. Moja situácia je nasledovná:
V roku 2023/24 som mala otvorenú živnosť. V septembri 2024 som si živnosť pozastavila, pretože som začala robiť na TPP. V septembri 2025 (čiže pred cca 4 mesiacmi) som si obnovila živnosť, že si idem privyrobiť. Hneď v októbri mi prišlo platiť za septebmer nejakých 18eur, tak som to zaplatila. V septembri a októbri som zo živnosti ešte nemala žiaden príjem. Až teraz v novembri som začala zarábať na živnosť a trochu si privyrobila. Pozerám sa do appky a vidím, že tam mám nedoplatok na zdravotnom poistení vo výske 112,64€. 56,32€ so splatnosťou do 8.11. 2025 a 56,32€ so splatnosťou do 8.12. 2025. Moja otázka je prečo? Prečo by som mala platiť? Tá suma 56,32 € presne sedí na minimálny preddavok SZČO, ak by som bola iba živnostník a nemala TPP. Tak som dves zavolala do VšZP a vychytala som pána, ktorý sa oháňal zákonmi a paragrafmi a v konečnom dôsledku mi povedal, že to musím zaplatiť a že to je správne. Úprimne, ja sa v týchto veciach neorientujem a len som ho počúvala a nerozumela mu. Povedal niečo také, že táto suma súvisí s "v zmysle roč. zúčtovania v 2023 - že toto sú ako keby zálohové platby, ktoré sa mi pri podaní daňového priznania v roku 2026 za rok 2025 odrátajú" a že tam budem musieť menej doplácať. Keď som sa ho laicky opýtala, prečo mám ako SZČO platiť zdravotku, keď ju za mňa odvádza zamestnávateľ z TPP, povedal, že to tak nefunguje. Že se to mám predstaviť že mám ako keby 2 práce a za TPP za mňa odvádza zamestnávateľ a za SZČO si musím sama spolu s tým ako mi to vyrátalo RZZP za rok 2023.
Ja som sa tu, úprimne, stratila a už vôbec ničomu nerozumiem. Živnostníci, ktorí máte tiež TPP, boli ste niekedy v podobnej situácii a vedeli by ste mi poradiť? Alebo mám fakt zo svojich trocha privyrobených peniažkov platiť mesačne takú sumu zdravotke?
Ja som mala asi rok živnosť aj TPP a odvody som si platila 2x.. resp platil za mna zamestnavatel a platila som si aj ja.. zdravotku aj sociálne poistenie.. je to tak, musís to platit
@martyska321 nájdi si svoje RZZP z roku 2023, všzp ti ho doručil v roku 2024. A tam máš napísaný vyratany preddavok, z tvojich príjmov roku 2023. Kt. Musíš platiť v roku 2025.
A to isté, z RZZP z roku 2024 všzp doručili tento rok a aj tam nájdeš výšku preddavkov platných od 1.1.26
Nevyhnes sa tomu. A mimochodom preddavky, kt. platí full szco vez zamestnania sú 107.25e mesačne a nie 56
áno musíš platiť aj z TPP aj zo živnosti, muž to má tiež tak, akurát platí podľa zisku, nie minimálne preddavky, stále mu príde predpis platieb

@martyska321 V zdravotnej poisťovni som si nastavila nulové preddavky, keďže zdravotné poistenie za mňa hradil zamestnávateľ. Počas roka som teda neplatila žiadne odvody z podnikania a celkovú sumu som uhradila raz ročne na základe ročného zúčtovania, podľa výšky zisku zo živnosti popri zamestnaní.