icon

Ako sa rozhoduje o priznaní opatrovateľského príspevku?

pe_mi
3. nov 2023

Dobrý deň, keď sme vybavovali ztp preukaz, na internete sa tabuľkovo dalo nájsť, či nám schvália ztp,či je naša dg v tabuľkách.ked si čítam teraz o opatrovateľskom príspevku, nenašla som takú tabuľku.
Je to čisto len na subjektívnom rozhodnutí daného posudkoveho lekára,či schváli /neschváli? Samozrejme na základe lek.srpav.
Riešiť to budem o rok, zatiaľ poberáme ztp.ale chcem dopredu zistiť info.nejde mi o iné info,kto môže opatrovať, aká je výška príspevku a podobne.to si viem prečítať , tomu všetkému rozumiem.
Ďakujem pekne

mogaa
3. nov 2023

@pe_mi musí tam byť stupeň odkázania V.alebo viac....o tom rozhodne posudkový lekár.....

vulka
3. nov 2023

@pe_mi ZTP a opatrovateľské sú úplne odlišné veci. Na opatrovanie je nárok pri určitom stupni odkázanosti. ZTP môže byť aj človek, ktorý nieje odkázaný.

pe_mi
autor
3. nov 2023

@mogaa takže 5.stupeň.dakujem

pe_mi
autor
3. nov 2023

@vulka to mi je jasné.ztp máme uznané, nie je nikde napísané ,že uznajú aj opatrovateľský.preto sa pýtam, či je nejaká tabuľka,kde sa to dá zistiť.vsetko ostatné mi je jasné

cukroska
6. nov 2023

@pe_mi ano 5 a vyššie. Všetko je uz na posudkovom lekárovi. Čím viac má vážnejších diagnóz tým V tomto prípade lepšie. Samozrejme treba veľa chodiť aj po llekároch-aby ste mali čím viac za posledný pol rok sa to počíta. My sme to teraz riešili. Podate si žiadosť (žiadateľ) vybavovali sme prechodný pobyt ak nebýva žiadateľ s opatrovanou osobou .Vypíše to obvodný lekár a vyberie všetky lekárske správy poprípade prepúšťacie z nemocnice a všetko treba prefotiť a odnesiete na UpsVar. Potom už len čakať na schválenie čo trvá cca do 90 dní od podania. Od podania žiadosti už má druhý deň žiadateľ nastúpiť. Aspoň nám tak povedali.Ak to robí cudzí a ak by neschválili musíte si to zaplatiť vy Ak schvália vyplatia spätne.

bambulka98765
25. jan 2024

@cukroska prosím ťa to oni trvajú aby mal opatrovatel prechodný pobyt u opatrovaneho?
My to riešime teraz, ale zatiaľ nič také ani nenaznačil i..

cukroska
25. jan 2024

@bambulka98765 áno ak opatruje cudzia osoba a nie rodina.

bambulka98765
27. jan 2024

@cukroska super, dakujem