icon

Ako sa zaregistrovať na poplatok za smeti po zmene adresy?

26. jan 2025

U rodičov som prihlásená ako tretia osoba no 3 osoby žijúce v tom byte platia za mňa smetie....
U muza co bývam ani ho nezaujíma ze by ma mal zapísať na jeho adresu a U mojich rodičov zrusit( aby oni neplatili za mňa....)
To ak by som napriklad .isla s mamkou zrusit U rodičov mňa tretiu osobu viem ja sa nahlásiť zapísať U manžela na jeho adrese alebo to manžel musi toto riešiť?
Vďaka za radu

Strana
z2
viestta
26. jan 2025

Vsak vyzdvihni a vypis papiere, pan manzel len nech laskavo podpise a ty ich tam odnesies. Ked budes prihlasena inde, tak odhlasia ta u rodicov.

biba_18
26. jan 2025

alebo to nechaj tak a rodičom dávaj z seba peniaze…

dagas
26. jan 2025

Tak logicky by som im dala peniaze a nenechala ich platiť za seba. A ty nemáš u muža nahlásený pobyt?

autor
26. jan 2025

@dagas mam nahlásený... boli sme spolu tam nahlásiť aj dcérku ak sa narodila ale mňa nenahlasil

autor
26. jan 2025

@dagas myslím spolu sme boli nahlásiť dcérku koli smetiu lebo ešte toto trebalo a po nejakom čase rodička sa ma pýtali ze prečo im zobrazuje mňa..... ze platia za mňa stále.....

dagas
26. jan 2025

A prečo ťa nenahlásil keď už nahlasoval dcéru? Tak im daj peniaze ešte a choďte to vybaviť..aj keď nám povedali keď som sa na to pýtala že pokial je to v rámci jedného mesta tak je jedno na ktorej adrese sa platí

maryetta
26. jan 2025

A teda ty mas TP u rodicov?
Mozes platit aj tam kde byvas. S tym ze ti daju potvrdenie o zaplateni. A to potom odovzdas na urade tam kde mas tp-teda ak tam u rodicov.

autor
26. jan 2025

@maryetta tp u muža mam

maryetta
26. jan 2025

Tak potom ti vyrubuje dan za smetie tam kde mas muza. Oni uz komunikuju medzi sebou a teda tam u rodicov by si uz nemala absolutne figurovat.
Pripadne sa o tom informuj alebo zanes potvrdenie ze tp mas inde aj platis inde.

patka06
26. jan 2025

Rodičia asi neplatia priamo mestu, platba ide cez správcu?
Keď tam nebývaš nech ťa u správcu alebo cez koho platia odhlásia.
Za odvoz komunálneho odpadu platíš tam kde máš TP.

autor
26. jan 2025

@maryetta tak ale figurujem.... myslela som ze ak si zmenim TP tak to oni automaticky urobia( prihlásia ma na smetie a zo starého pobytu odhlasia ale zjavne to tak nieje .....

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
26. jan 2025

@maryetta vyrubuje daň u muža?
Keď platia rodička tak daň u muža?
Prečo tak?

maryetta
26. jan 2025

Ja som menila TP pred 1,5 rokom. Vtedy to tak bolo. Mozno len nejaka "technicka chyba" co to nedokoncila... skus sa im pripomenut. Aby to napravili 😉

autor
26. jan 2025

@patka06 TP u muža a prečo to tak pracovníčka neurobila ak sme boli nahlasovať dcérku ?

autor
26. jan 2025

@maryetta a co to je ta daň za smetie ze muž zaplatil tu daň aj za mňa?
Prepáč nerozumiem sa tomu

maryetta
26. jan 2025

Dan za vyvoz odpadu-smeti je kazdy povinny platit na jednom mieste. Vyrubuje to urad tam kde ma clovek TP.

Ja neviem preco tam nastal tento problem. Nemalo by to tak byt. Mozno to len nepreslo systemom. A pracovnicka si to nevsimla.

patka06
26. jan 2025

Nerozumiem, máš u muža prihlásený trvalý pobyt?
Ako si prihlásená ako 3 osoba v byte rodičov - u správcu ?

maryetta
26. jan 2025

Zle som sa vyjadrila.
Je to poplatok za komunalny odpad. Za vyvoz.
Prvotne resp platne je pre teba to zaplatit tam kde mas trvaly pobyt. Teda ono by aj tak malo byt ze tam kde mas TP aj zijes a odpad aj produkujes.
To ze ta niekde este registruju(co nechapem ako je mozne-mozno len vytiahli nejaky starsi zoznam???
Platit ho 2x nemusis. Rodicia nech zaplatia iba za seba. Ak bude problem budes mat predsa potvrdenie o zaplateni tohto poplatku inde 😉

basska_b
26. jan 2025

A rodicia su v byte? Mna veru rodicia hned odhlasili, len co som sa odstahovala. Stacilo nahlasit osobomesiace podla reality. Ostal mi tam trvaly pobyt este niekolko rokov. A neplatilo sa za mna nikde, lebo pani, ktora mi prenajimala izbu vo svojom.byte, sa tvarila, ze tam nie som, aby za mna "nemusela nic platit" 🤷‍♀️

Teraz sme v rodinnom dome a narodilo sa nam babo, hlasila som to na OLO (Odvoz a likvidacia odpadu Bratislava) a oni ze nezvysuje sa poplatok 🙆🏻‍♀️ chaos vsade

autor
26. jan 2025

@basska_b tak to ten môj sa tak tvári tiez aby nemusel platiť.....

patka06
26. jan 2025

Vyššie píšeš, že máš TP u muža, tak mu automaticky príde výmer aj na teba

maryetta
26. jan 2025

Ale ak mas TP u muza tak on to nijako "neschova". Ten vymer pride na vsetky osoby ktore tam maju TP. Aj na malicke babo. Proste na vsetkych...
je ine ked si tam mozno byvala ale TP mala u rodicov. Tak ano. Platili ti to rodicia tam. Ale...

kavasmliekom
26. jan 2025

Ale rodičia ti môžu zrušiť trvalý pobyt bez tvojho vedomia. A ty sa bud prihlásiš na mesto, alebo u pána manžela

patka06
26. jan 2025

@kavasmliekom Máš pravdu, ale autorka píše, že má TP u muža prihlásený

sovica
26. jan 2025

Autorka, nedá sa to čítať, tak chaoticky píšeš🙈 Tak ako to teda je? V úvodnom príspevku píšeš, citujem: "U muza co bývam ani ho nezaujíma ze by ma mal zapísať na jeho adresu a U mojich rodičov zrusit( aby oni neplatili za mňa....)" a neskôr v diskusii, tiež citujem: "mam nahlásený... boli sme spolu tam nahlásiť aj dcérku ak sa narodila ale mňa nenahlasil",..."tp u muža mam"
Si vydatá, či máš len priateľa? Lebo z Tvojho opisu to tiež nie je jasné. Ak si vydatá, tak logicky predpokladám, že Ťa manžel prihlásil v jeho byte na TP. V tom prípade Ťa mali rodičia odhlásiť z TP na ich adrese alebo si sa odhlásiť mohla Ty sama (manžel/priateľ Ťa nemôže odhlásiť z TP Tvojich rodičov).
Platba za smeti sa platí tam, kde má osoba uvedený trvalý pobyt.

patka06
26. jan 2025

@sovica TP sa neodhlasuje - keď sa prihlási na nový, pôvodný sa automaticky odhlási
TP sa dá len zrušiť - to môže urobiť majiteľ nehnuteľnosti - nie ona sama

maryetta
27. jan 2025

@sovica ano pise chaoticky riadne. Mozno ani ona sama nevie kam patri.
Ale uz iba dodam-aj ked by bola vydata nemusi mat tp u manzela. Poznam mnohooooo ludi co maju rozdielne.

sovica
27. jan 2025

@patka06 Ale áno, dá sa "odhlásiť", nielen "zrušiť“. Máš to uvedené aj na oficiálnej stránke.
https://mzv.sk/web/ottawa/sluzby/konzularne-slu...

@maryetta Nie, nemusí mať TP u manžela, ale ona chce😉

Autorka, ak si sa bola s manželom prihlásiť na TP na jeho adrese, tak odhlasovať z TP u rodičov sa nemusíš, mala by to spraviť ohlasovňa na základe toho, že máš nový TP. Takže si najprv ujasni, či si prihlásená na TP v byte manžela. Ak áno a ohlasovňa nevyriešila odhlásenie zo starého TP, tak nech Ťa idú odhlásiť Tvoji rodičia alebo tam skoč sama.

Ešte reagujem na toto, citujem: "To ak by som napriklad .isla s mamkou zrusit U rodičov mňa tretiu osobu viem ja sa nahlásiť zapísať U manžela na jeho adrese alebo to manžel musi toto riešiť?"
Pôvodne som si myslela, že potrebuješ súhlas vlastníka bytu (v Tvojom prípade manžela). Ale zdá sa, že keď si manželka, tak súhlas vlastníka bytu nepotrebuješ. Čítaj (pozri hlavne odstavec č. 3):
Prihlásenie na trvalý pobyt
K prihláseniu na trvalý pobyt budete potrebovať:
1. občiansky preukaz alebo potvrdenie o občianskom preukaze, prípadne cestovný pas SR alebo osvedčenie o občianstve SR, rodný list v prípade prihlasovania dieťaťa do 18 rokov,
2. údaje potrebné k overeniu vlastníckeho/spoluvlastníckeho práva k budove alebo jej časti, ak z technických dôvodov nemôže ohlasovňa získať výpis z listu vlastníctva z informačného systému, môže požiadať o predloženie výpisu z listu vlastníctva v listinnej podobe (môže byť starší ako 30 dní),
3. písomné potvrdenie o súhlase s prihlásením s osvedčeným podpisom vlastníka (spoluvlastníkov), nepredkladá sa ak sa prihlasuje vlastník, spoluvlastník, manžel, dieťa, osoba oprávnená z vecného bremena doživotného užívania, alebo ak všetci spoluvlastníci osobne podpísali na ohlasovni prihlasovací lístok.
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

Sťahovanie v rámci Slovenskej republiky
V prípade sťahovanie v rámci SR nie je potrebné sa odhlásiť z pôvodného trvalého pobytu. Tento úkon urobí ohlasovňa, v ktorej sa prihlasujete na nový trvalý pobyt. Ohlasovňa vám dá podpísať okrem prihlasovacieho lístka aj odhlasovací, ktorý odošle ohlasovni predchádzajúceho trvalého pobytu.

patka06
27. jan 2025

@sovica Máš pravdu, dá sa odhlásiť, v prípade, že bude žiť v zahraničí.
V rámci SK sa to nerobí, keďže sa odhľasuje automaticky po prihlásení na iný TP. Presne tak ako píšeš v príspevku.
Tu chýba jasné vyjadrenie autorky, ja mám stále pocit, že si pletie prihlásenie na TP s nahláseným počtom osôb užívajúcich byt.

Strana
z2