Ako si privyrobiť na dôchodku ako SZČO?
Mamina je na dochodku a chce si privyrabat predavanim sitych vyrobkov. Poradila som jej sashe, etsy a pod. Len chceme nech je vsetko legalne. Ked si otvori zivnost co vsetko ohladom odvodov to obnasa ked je na dochodku? Alebo vyhodnejsie bude dat to cezomna ked mam tpp? Dakujem
@maranco ako porusenie zakona? Nemozem mat zivnost popri zamestnani?
Predpokladám že viac ako 8000€ ročne nebude mať tržbu tak bude riešiť len odvody do zdravotnej 15% z čistého zisku, pričom môže si dať 0€ preddavok.
A potom raz ročne daň, ak jej vôbec nejaká vyjde.
Ty môžeš mať živnosť popri zamestnaní, ale potom musíš mamu "zamestnať". Ona nemôže podnikať za niekoho druhého.
Oprava, limit na neplatenie odvodov do sociálnej poisťovni je ročná tržba do 7 824€.
@maranco trosku zavádzas, mama pre zadávateľku môže robiť oficiálne bez zmluvy zadarmo ako rodinný príslušník a ta suma od ktorej keď sa prekročia tržby je napr v roku 2024 vo výške 8580e.
Za rok 2025 bude ta hranica ešte vyššia.
Vo svojej podstate je jedno kto z nich dvoch bude mať živnosť.
Živnosť by som nechala otvoriť tvoju mamu. Keďže je dôchodca, môže platiť nulové preddavky na zdravotne poistenie a potom ak by mala vyššie príjmy, tak na základe daňového priznania doplatí len rozdiel na zdravotke. Kdežto ty by si musela platiť minimálne mesačne preddavky na zdravotnú. Je to cca 100 € mesačne.
@lenuska9999 ak je zamestnaná na TPP tak zdravotnú predsa platí zamestnávateľ, vtedy nemusí mať minimálne preddavky
@maranco aha to som nejak prehliadla, tak nemusí ani ona.
@vsetci dakujem, ja sa v tomto vobec nevyznam a mama uz vobec nie

Skús pozrieť https://www.podnikajte.sk/zivnost/dochodok-zivn... nevidím žiadnu výhodu ak by si živnosť mala na seba, skôr nevýhodu a samozrejme porušenie zákona.
Do daňového priznania sa počíta celý tvoj príjem aj z TPP, u dôchodcu píšu:
Do zdaniteľných príjmov dôchodcu sa nezapočítava suma prijatého dôchodku v príslušnom kalendárnom roku, nakoľko dôchodok predstavuje príjem oslobodený od dane z príjmov.