Ako správne napísať na inšpektorát práce?
Mam vo firme mensi problem, na zmluve nemam napisanu narocnost prace a dostavam mzdu za 1. stupen pricom podla mojich informacii mam 2. stupen. Zamestnavatel vraj o nicom nevie ze by take muselo byt v zmluve a ze vraj mam 1. (robim odbornu pracu za pocitacom TPP zmluva momentalne skusobna doba este).Ako napisat na inspektorat? Co im presne mam napisat aby to riesili?
@melanta neriesila som ten stupen pri nastupe lebo som nevedela o tom he nejake stupne su , dozvedela som sa to len nedavno…
@mimi3008 tak ked sa inak neda? Ked sa dohodou s nim nikde nepohnem ako to mam riesit?
@nelca84 nevedela som o stupnoch, plat som si tiez pytala vyssi, no nevyšlo
@miriam11 hladam pozeram sa po inej, vraveli ze zvysia po zauceni… mozno pockam zatial ale obzeram sa po inych
Fuha teba by som naozaj nechcela zamestnavat ani byt tvoja kolegyna, halooooo zobud sa si v skusobnej dobre, na niecom ste sa hadam dohodli aka bude mzda ci zrazu sa tvaris, ze nevies? Si obycajna administrativa tam je jedno aky si stupen moje nervy tebe nebude vyhovovat aj tak nic
odkomunikuj si to so z-telom, pre taketo hluposti sa IP nezatazuje a ak nie si spokojna, tak si najdi inu pracu.
Ako to dokážeš zamestnávateľovi? Bez toho, aby si angažovala IP? No jedine písomne mu oznámiť, že podľa tebou dostupných informácií tvoja práca spadá do II. stupňa náročnosti a pri tomto stupni náročnosti je minimálna mzda stanovená zákonom 866 eur a preto ho bezodkladne žiadaš o úpravu mzdy v zmysle zákona. Ale na 100% počítaj s tým, že sa s tebou v skúšobnej dobe rozlúčia. Mala si trvať na tom, že za takúto mzdu nenastúpiš, mala si si povedať sumu mzdy a trvať na nej. Nie teraz týždeň po nástupe to riešiť. Zamestnávateľ ti dal jasne najavo, že to riešiť nemieni.
Zakonnik prace, priloha c. 1
@melanta jo. Alebo ak dokaze vyzit moze vyuzit skusobnu dobu na to spominane zaucanie.
@autorka
Rovnako tak by som si zapisovala, co presne ta zaucili, popripade si si presla s nadriadenym zoznam veci, ktore musis vediet a byt sxhopna urobit pre to uvysenie. Nejake ciele a ich naplnenia. Iba tak sa da odsledovat, v akom stadiu zaskolenia a splnenia cielov sa prave nachadzas.
Vysku mzdy vy som aktualne uz neriesila. Iba to, ake zrucnosti su k tomu nutne.
S platom som pri podpisovani zmluvy moc spokojná nebola, ale je to praca v odbore, a inu som nenašla, tak som si povedala že aspoň niečo, vraveli že navýšia ale kedy to samozrejme povedat nevedia, a preto riešim plat teraz lebo som nevedela o tych stupnoch a ak sú tak ako su v podstate mam narok a pravo zo zakona mat vyssiu tu mzdu… ale asi sa v tom hrabať ze zbytocne teda ak nechcem uolny vyhadzov, no uvidim ako sa to vyvinie pretože s takymto platom dlho nevydržim, no skusenosti treba a prax všade kde chcem vyššiu mzdu tak či tak…. nikde mi nedaju viac hneď si myslim
@autorka neviem, nie som pravnik, personalista... ale aspoň ja osobne som vzdy mala na zmluve uvedený aj stupen náročnosti práce. Sa mi zdá, že naposledy 4. A ano, je rozdiel, keďže v 1 mas minimalku, od 1.1. 750€ a potom pri ďalších stupňoch to ide hore. Pri 2jke už by si mala nejakých 860 € ak si dobre spomínam.
Tvoja chyba, že si podpísala, co podpísala. Ako som ti písala, môžeš podat podnet, aj anonymné, ale môžeš si byť istá, že ťa vyhodia. A prídu ozaj rýchlo, kamoska podávala podnet-anonymný, a do týždňa boli vo firme.
tak podľa popisu máš mať II. stupeň, ak to aj robíš a máš papiere ok.
@nelca84 neviem bližšie podrobnosti co a ako presne uvádzala. Viem, ze nejaký formulár na webe vyplnila, tam popísala situáciu. Ci tam dala nejaké vymyslene meno napr.fakt neviem. Co však viem na 100%, ze to cca.tyzdna mali kontrolu. Ona sama bola prekvapená, že tak rýchlo reagovali.
A tu mu to docvakne určite, keď sa pyta a na to príde aj kontrola.
@lienka.7 ano, na webe je formular, ale nie vsetko anonymne sa da riesit, lepsie nechat na seba nejaky kontakt, aby sa dalo komunikovat. Kontakt musi byt realny, nie vymysleny. IP je povinny dodrziavat mlcanlivost, no zamestnavatelom je povacsine jasne, kto ich dal na IP, ak uz maju nejake trenice so zamestnancom.

@melanta snazila som sa o mzde vyjednavat no nepodarilo sa, zmluvu som teda podpisala tak či tak ano nemusela som plat nevyhovuje ale zatial bolo toto dobre riesenie lebo nic ine som si nenasla, nic ine dobre platene a hlavne v odbore, mzdu som ale riesila s nimi