Ako správne spísať závet, keď nemám deti?
Caute vsetci. Chcela by som vediet vazor nazor. Som zena po 50++ a stat sa moze hocico, nikdy nevieme. Nie som extra bohata ale nieco mam nasetrene na ucte, mam byt, auto a nejaky pozemok. Nemam deti. Bola som vydata, aj som si myslela, ze teoreticky vsetko pojde manzelovi, ale ukazalo sa, ze jemu zalezi iba na sebe a nie na mne. Kazdopadne rozmyslam nad tym, ze spisem zavet. Preco. Lebo mam dvoch surodencov starsich, ale nie sme za dobre a velmi zle sme sa rozisli. Nechcem aby vzhladom na to, ako sa zachovali oni po mne nieco dedili. Obaja maju deti, uz velke. Ani tie deti nie su so mnou v kontakte, snazim sa im aj nieco napisat, aj im popriat na sviatky, vianoce, narodky, meniny ale nejako nejavia zaujem. S vynimkou najstarsieho synovca, ktory aspon sam iniciativne napise na meniny. Kazdopadne mi pride blbe nechavat vsetko niekomu cudziemu. Na druhej strane oni pre mna nikdy nic neurobili, skor mi podrazili nohy, ked som ich naozaj potrebovala. Rozmyslala som spytat zavet a vsetko nechat prave tomu najstarsiemu synovcovi, s ktorym som travila najviac casu a pride mi najviac pokorny, najviac pracovity a vsetko si vydrel, nic nedostal. Priznam sa, ze neviem ako by som mala postupovat. Co poviete vy?
Označím ti @draik
Je to právnik a iste bude vedieť či je to možné, za akých okolnosti a čo pripadne k tomu treba
Označím ti @draik
Je to právnik a iste bude vedieť či je to možné, za akých okolnosti a čo pripadne k tomu treba
@tulipanicek ja viem, ze je to mozne. Ak nemam deti, ani rodicov, ani manzela, tak surodenci ani ich deti nie su neopomenutelmi dedici, cize ich v zavete mozem opomenut a zanechat vsetko hocikomu. Skor som chcela vediet vas nazor, ako by ste v takejto situacii postupovali vy. Ci by ste vobec isli smerom rodinnych pribuznych.
@tulipanicek ja viem, ze je to mozne. Ak nemam deti, ani rodicov, ani manzela, tak surodenci ani ich deti nie su neopomenutelmi dedici, cize ich v zavete mozem opomenut a zanechat vsetko hocikomu. Skor som chcela vediet vas nazor, ako by ste v takejto situacii postupovali vy. Ci by ste vobec isli smerom rodinnych pribuznych.
@anonym_autor posledná tvoja otázka znie že sa priznáš, že nevieš ako postupovať. To znelo že nevieš ako s tým závetom
@anonym_autor ako to cítiš, tak urob.
@anonym_autor ak ti je ten synovec najbližší tak mu odkaz svoj majetok... Určite.
Kamarátka tiež nechce aby majetok po jej skone dostali príbuzný tak rieši závet a majetok chce podelit medzi kamarátmi.
@anonym_autor posledná tvoja otázka znie že sa priznáš, že nevieš ako postupovať. To znelo že nevieš ako s tým závetom
@tulipanicek Rozmyslala som spytat zavet a vsetko nechat prave tomu najstarsiemu synovcovi, s ktorym som travila najviac casu a pride mi najviac pokorny, najviac pracovity a vsetko si vydrel, nic nedostal. Priznam sa, ze neviem ako by som mala postupovat. Co poviete vy? = to znamena ze chcem spisat zavet a vsetko zanechat jemu. Co vy na to poviete? Mozno mi niekto napise, ze kasli na nich ved nie ste v kontakte, nezaujimaju sa o teba, daj to na charitu. Chcem vediet ako by rozmyslali iny ludia v tomto smere.
Kľudne môžeš všetko darovať aj kamarátke,milencovi,sesedinej vnučka
@anonym_autor ak ti je ten synovec najbližší tak mu odkaz svoj majetok... Určite.
Kamarátka tiež nechce aby majetok po jej skone dostali príbuzný tak rieši závet a majetok chce podelit medzi kamarátmi.
@zalka takto z nich mi nie je nikto blizky. Ale tak ak by som si mala vybrat, bol by to on. Ak by som bola o tom presvedcena, urobim to hned. Ale nie som. Mne kamoska povedala, ze mam na to kaslat a nic neriesit, ze po smrti mi to moze byt uplne jedno. Len neviem, pride mi to nespravodlive.
@tulipanicek Rozmyslala som spytat zavet a vsetko nechat prave tomu najstarsiemu synovcovi, s ktorym som travila najviac casu a pride mi najviac pokorny, najviac pracovity a vsetko si vydrel, nic nedostal. Priznam sa, ze neviem ako by som mala postupovat. Co poviete vy? = to znamena ze chcem spisat zavet a vsetko zanechat jemu. Co vy na to poviete? Mozno mi niekto napise, ze kasli na nich ved nie ste v kontakte, nezaujimaju sa o teba, daj to na charitu. Chcem vediet ako by rozmyslali iny ludia v tomto smere.
@anonym_autor závet spíšeš u notára, nikto o tom vedieť nemusí. Až príde k dedeniu notár ho vytiahne z registra.
A súrodenci utru hubu.
@anonym_autor ak to takto citis, ano dala by som to synovcovi. Rozdala cudzim- to by som uvazovala len vtedy, ak by boli nejake nadstandardne vztahy (velmi blizke priatelstvo, pomoc v nudzi, doopatrovanie a neviem co este vsetko mozne v zivote, co by mohlo toto rozhodnutie ovplyvnit...). V zasade plati, ze si so svojim majetkom mozes urobit, co uznas za vhodne a aj cely uzit za zivota a nic nenechat po sebe - aj take som zazila, ze na dochodku rozpredali a "sli do sveta na vandrovku"...
spísala by som záveť v prospech synovca ak niečo zostane po tebe, máš pred sebou dosť života možno všetko minieš v konečnom dôsledku
@zalka takto z nich mi nie je nikto blizky. Ale tak ak by som si mala vybrat, bol by to on. Ak by som bola o tom presvedcena, urobim to hned. Ale nie som. Mne kamoska povedala, ze mam na to kaslat a nic neriesit, ze po smrti mi to moze byt uplne jedno. Len neviem, pride mi to nespravodlive.
@anonym_autor kamarátka ma to tak podobne, preto my roky vieme ze co chce spraviť. Nechce jednému kamarátovi dat ale chce podelit medzi viacerých.
Robíme si s toho srandy, že šla na operáciu kŕčových žil, tak sme jej "vykricali", že mina naše aktíva z dedičstva.
Nemusíš synovcovi dat všetko, možno máš rada kamarátkine deti, alebo si niekomu krsna... Môžeš dedičstvo rozdeliť, tomu to, hentomu toto... V podstate u notára potrebuješ okrem mien aj rodné čísla tých, kt.by si chcela svoj majetok dať.
@anonym_autor kamarátka ma to tak podobne, preto my roky vieme ze co chce spraviť. Nechce jednému kamarátovi dat ale chce podelit medzi viacerých.
Robíme si s toho srandy, že šla na operáciu kŕčových žil, tak sme jej "vykricali", že mina naše aktíva z dedičstva.
Nemusíš synovcovi dat všetko, možno máš rada kamarátkine deti, alebo si niekomu krsna... Môžeš dedičstvo rozdeliť, tomu to, hentomu toto... V podstate u notára potrebuješ okrem mien aj rodné čísla tých, kt.by si chcela svoj majetok dať.
@zalka no nemám až tak komu dať. Jasne, že mám kamarátov, ale oni deti nemajú, zrovna aj môj kamoš je single, kamoška je vydatá, bez detí. Nad ňou som rozmýšľala, má to v živote ťažšie. Je odo mňa mladšia o 4 roky. Tak snáď ešte jej.
@anonym_autor Napiš do poradne, je to zadarmo a právnička ti dobre poradí https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
@anonym_autor Napiš do poradne, je to zadarmo a právnička ti dobre poradí https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
@anonym_deb2ba je to morálna otázka - nie praktická…
@anonym_autor ja len dám takú myšlienku , keď ten synovec zdedí všetko , nenarobí to jemu peklo v rodine ? Nebudú sa naň pozerať cez prsty? Samozrejme som si vedomá že on by za to nemohol , ale všetci aspoň poznáme príklady z praxe , rodinných vzťahov .... Všetci vieme kedy sa ukazujú pravé tváre.
@anonym_deb2ba je to morálna otázka - nie praktická…
@biba_18 no len admini napisali uplne inak tu otazku a tym padom to ludi evokuje presne ku tomu. Nechapem, preco to robia. Oni si neprecitaju ten prispevok o com je?
@anonym_autor ja len dám takú myšlienku , keď ten synovec zdedí všetko , nenarobí to jemu peklo v rodine ? Nebudú sa naň pozerať cez prsty? Samozrejme som si vedomá že on by za to nemohol , ale všetci aspoň poznáme príklady z praxe , rodinných vzťahov .... Všetci vieme kedy sa ukazujú pravé tváre.
@majus2323 trosku mi o to aj ide. Druhy surodenec si mysli, ze budu na 1000% dedit jeho deti po mne, pripadne on. Je to zial najhorsi clovek, ktoreho som mala moznost stretnut v zivote a to je mi brat. On mi naozaj urobil peklo zo zivota. Cize jeho a jeho deti chcem z toho vynechat uplne.
@anonym_autor s ľuďmi a ktorými nemám dobré vzťahy v rodine ( vážne veci ) tak by som po nich ani nič dediť nechcela. Keby mám ja nejaký majetok určite ho dám tomu kto mi je blízky. Nebudem nechávať niečo niekomu kto ma nevie vystáť bez príčiny.
@majus2323 trosku mi o to aj ide. Druhy surodenec si mysli, ze budu na 1000% dedit jeho deti po mne, pripadne on. Je to zial najhorsi clovek, ktoreho som mala moznost stretnut v zivote a to je mi brat. On mi naozaj urobil peklo zo zivota. Cize jeho a jeho deti chcem z toho vynechat uplne.
@anonym_autor sama ste si teraz pekne odpovedala čo túžite urobiť. Viem, že hlava vás zneisťuje, moralizuje, čo je správne a či je to správne ale pre váš kľud by som sa riadila srdcom. Chápem že vám niekto ublížil. Pochopí vás len človek ktorému bolo fakt ublížené, neprávom.
Na druhej strane a to teraz neberte zle ani útok voči vám, každá strana si myslí že ona je tá ublížená. Je to celé naprd že si rodina ubližuje
Určite máš rada nejakých ludi, keď kamarátku a synovca daj to im.Bratove deti, ale nemôžu za to, že s bratom si nerozumieš.Ty vieš aké máte vzťahy , ak sú to deti, ktoré nie sú s tebou v kontakte tak teda len synovcovi.Mozno si o pár rokov nájdeš partnera a závet zmenis
@anonym_autor stať sa môže aj to, že v starobe sa o teba nebude mať kto postarať a celý majetok predáš, aby si mohla z toho platit nejaky domov dôchodcov.
Tým, že nemáte potomkov, môžte ako dediča určiť závetom kohokoľvek. Navštívite notára, spíšete závet a on ho uloží do príslušného registra. Tým pádom sa nestratí a pri dedení sa bude dediť na á základe neho. Závet môžte aj meniť, len notárske úkony zase nestoja iba pár eur. Existuje samozrejme možnosť závet spísať napríklad vlastnoručne a odovzdať ho dedičovi, aby sa dokument nestratil.
ja som jedináčik tiež ma to raz čaká lebo deti nemám teda neplánujem,nechcem a polovičke ktovie či somnou zostane to človek nikdy nevie.Nie som vydatá len spolu žijeme tak odkážem všetko na charitu 😁 zvieraciu.Vždy som tak mala v pláne.
@anonym_autor stať sa môže aj to, že v starobe sa o teba nebude mať kto postarať a celý majetok predáš, aby si mohla z toho platit nejaky domov dôchodcov.
@zmrzlinka8 to je veľmi pravdepodobné.
Tým, že nemáte potomkov, môžte ako dediča určiť závetom kohokoľvek. Navštívite notára, spíšete závet a on ho uloží do príslušného registra. Tým pádom sa nestratí a pri dedení sa bude dediť na á základe neho. Závet môžte aj meniť, len notárske úkony zase nestoja iba pár eur. Existuje samozrejme možnosť závet spísať napríklad vlastnoručne a odovzdať ho dedičovi, aby sa dokument nestratil.
@draik ďakujem, otázka skôr smerovala morálne, nie právne. Notára mám, už aj booknutý termín, len sa rozhodujem komu... a tam smerovala moja otázka.
@majus2323 mýliš sa. To je taká odrhovačka, že majetky kazia vzťahy. Omyl. Majetky a ich delenie presne poukazuje na to, aké boli a sú vzťahy v rodine. U autorky detto 🤷♀️

kľudne to tak urob. je to tvoj majetok