Ako to je s maródkou počas poberania podpory?
ahojte dievčatá, neviete náhodou ako je to s pn ked som na ÚPSVaR? poberám podporu v nezamestnanosti, keď budem na pn, prídu mi nejaké peniaze zo soc. poisťovne za pn? dakujem
@drndicka ešte taká kontrolná otázka. Dala si si na soc.poistovni odhlášku a prihlášku v janurái, ked ti trvalo 1den to poistenie zamesnaca? (nemôže trvať v súbehu aj dôch.poistenia zamestnanca aj štátom a predpokladám po pôrode si si dávala prihlášku na soc.poistovnu aby si bola dôch.poistená štátom.
A k novému prac.pomeru, tiež treba myslieť aj na odhlášku a prihlášku do soc.poistovne k dôchodkovému poisteniu. Podla mna, ak si mala v r.2015 len rodič.dovolenku, nič iné!!!! (nie pn, čerpanie riadnej dovoelnky ani odrobné), tak by možno sa rátalo mateské z pravdepodobného vym.základu, ak by aj poistenie netrvalo 90dní, ale to by som si iste overila cez poradnu soc.poistovne. Tj. bacha, aby si nemala menej ako minimum, čo by si získala z dobrov.poistenia (to je z 429eur)
@gapa hej po porode som si davala prihlasku aby som bola doch.poistena.Ja som na to zabudla..ze sa musim odhlasit z dochodkoveho poistenia a potom nanovo prihlasit..ale zo socialky mi volali..tak som sa odhlasila aj prihlasila.Takze keby sa opat zamestnam..tak sa musim odhlasit a po porode opat prihlasit??Hej..v roku 2015 som mala iba RD.Ved vyskusam sa ist opytat.Dakujem☺
@drndicka alebo aj tu:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
prosim o radu,som na UP,a pojdem na marodku ,len poberam podporu zo zahranicia,budem na marodke asi len tak tyzden,maximalne dva,mam to do troch dni nahlasit na UP a socialne poistovni alebo aj extra na urade v zahranici ? Inak som neni poistena jedine co mi zdravotne poistenie plati teraz UP na Slovensku,za odpoved velmi pekne dakujem
@katulinka333 a marodku chceš z čoho dostať?
lebo nemáš poistenie nemáš nárok na marodku, a marodku čo ti lekár potvrdí pre UP na papieriku je len o tom, že sa nemusíš zúčasťňovať aktivít na UP počas doby kedy si chorá.
Ahoj, prosím o radu. Po MD a RD v trvaní spolu 3 roky som v zamestnaní dostala výpoveď, naše personalistky mi poradili, aby som v ochrannej lehote šla na Pn, po mesiaci a pol mi prišlo zo socialky vyjadrenie, že na PN nemam narok, pretože počas trvania RD nie som nemocensky poistená. Čo mám teraz spraviť? Stále som pn, mám ju ukončiť a ísť na úrad práce? Mám tetaz nárok na podporu? Mám zdravotné problémy s ktorými sa ťažko zamestnam a neviem čo teraz, pretože potrebujem príjem, mám 3 deti. 😞 @zalka Ďakujem
@jamos hm... ak si neodpracovala ani jeden den tak bohužial
nárok na PN nemáš,
a podla toho čo píšeš, tak tvoja podpora bude rátaná ako 50% z platu pred MD .. nedostaneš maximum ...
no len ukončiť PN, ísť na UP sa zaevidovať .. iné ti neostáva a v ZP sa nahlás ako rodič starajúci sa o dieťa do 6r ak dieťa nechodilo na celý den do škôlky.
Lebo ináč si aj ZP dlžná poistné za 1,5 mesiaca bajočko 90e ... takže i ZP si porieš.
A podakuj personalistkám, že sú bud sprosté alebo nechápu svojej práci. Joj taký ludia ma vytáčajú a iritujú. :( len ti poškodili, ak dieťa je v škôlke.
@jamos odpracovať nič, stačí aby ti vznikol PP .. amôžeš hned ísť na PN a dostaneš minimálnu PN cca 220e mesačne ...
no áno ZP treba doriešiť ...lebosi defakto dobrovolne nezamestnaná ...
a hej sprepáčením sú sprosté, lebo také info by z pusy pustiť nemali ... :( naozaj ti ublížili a fakt v prvom rade porieš ZP nezabudni na nu
Ahojte, viete mi prosim Vas poradit ci po skonceni očr-ky mozem ist na pn-ku?Ďakujem za rady
@zalka Dobry den..uz som Vam tu pisala a rada by som sa niecoo opytala..Ak si pamatate v januari som si odrobila 1 den po RD a bola nezamestnana.Do konca jula poberam podporu a od 1.8.budem zamestnana.Zamestnala som sa hlavne preto aby mi vysiel narok na MD..ale ked dnes som bola na socialke ..povedali..ze narok nemam lebo som neni nemocensky poistena viac ako 270dni.Prosim Vas..vznikne mi ten narok ci niee.Dakujeeeem☺😊
@drndicka záleží, či budeš mať v období 2roky pred skutočným pôrodom aspon 270dní nem.poistenia. Aj dni čerpania rodičovskej dovolenky počas trvania predchádzajúceho-ukončeného prac.pomeru sa do toho rátajú, aj ten 1den čerpania dovolenky. Tj. ak si skončila pp v 1/2016 a dovtedy si bola na RD a vznikne ti pp 1.8.2016, ktorý bude trvať minimálne do pôrodu, tak iste nárok na materské vznikne. Ak bude pred nástupom na MD (najneskôr 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu) aspon 90dní platené nem.poistenie zamestnanca, tak materské sa ti bude rátať z obdobia pred nástupom na MD z tohoto posledného nem.poistenia (z obdobia od začiatku tohoto nového poistenia do konca mesiaca pred dnom nástupu na md)
@drndicka no, ak dobre čítam, tak dní je dosť. Ak nebude trvať nem.poistenie 90dní s platením, tak by sa malo rátať z vym.základov v predchádzajúcom kalend.roku. Ak tam ale nie je žiadny vym.základ, LEN!!! OBDOBIE RODIč.DOVOLENKY??? (NIč INé!!!), tak by sa to malo rátať z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md a čo mzdárka uvedie do potvrdenia pre soc.poistovnu. Ale v tomto nemám dobré skúsenosti, robia aj inak. Na tvojom mieste by som napísala po zatvorení prac.pomeru a ak by si bola na pn všetky údaje cez poradnu soc.poistovne, aj pravdep. den pôrodu a nástup na md a ako sa bude rátať.
Tu sa to dá zistiť. Nemám toto ešte overené v praxi, lebo tie paragrafy sa dajú rôzne prekrútiť, aby ti to dali z minima. Ešte predpokladám ide o iného zamestnávatela ako v predchádzajúceho, to tiež tam uved.
Celkom by som bola zvedavá, čo ti odpíšu, snád sa neodvolajú na pobočku soc.poistovne (čo myslím sa mi raz stalo, ale pri očr, tj. tam nešlo o vela).
Tu je adresa, kde sa dá poslať otázka:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
cez formulár

@zalka dakujeeeem☺😊 Niecoo uz vymyslim😊Ale asi ti budem este urcite pisat..ahoooj a pekny dnik prajem☺☺