Ako vlastniť dom a pozemok po svadbe?
Dobrý deň prajem, mám takú otázku, respektíve ako to vyriešiť.
Ešte pred svadbou, sme sa rozhodli že budeme stavať dom. Vtedy ešte priateľ prišiel s nápadom, že budeme stavať na pozemku ktorý vlastnil so súrodencom. S ním sa dohodli, že mu pozemok dá darovacou zmluvou samozrejme sa zaň aj vyrovnali. Začali sme teda robiť základy, po čase sa pozemok išiel na kataster prepísať zo záhrady na stavebný pozemok ,kde figuroval len priateľ nakoľko sme ešte neboli manželia. Po čase sme sa zobrali a teda staviame ďalej. Moja otázka teda znie: Ako mám teraz postupovať aby sa dom napísal aj na mňa a bola som teda tiež vlastník a druhá otázka ale teda budem vlastníkom aj ja ale pozemok je len manželov dá sa aj s tým niečo robiť? Aby do budúcna neboli problémy ohľadne toho. Za vaše rady Vám vopred ďakujem
No nech ti polovičku pozemku manžel jednoducho daruje. Len či bude chcieť.
@anonym_d9caf4 a to sa dá?
@anonym_d9caf4 a to sa dá?
@smejo955 ... Prečo by sa nedalo? So svojím majetkom môže robiť kto chce čo chce.
@smejo955 ... Prečo by sa nedalo? So svojím majetkom môže robiť kto chce čo chce.
@anonym_d9caf4 a ešte sa teda spýtam. Na zápis ako vlastník domu musím čakať až kým budeme kolaudovať? Lebo už ako manželia sme brali hypotéku kde figurujem tiež ako dlžník avšak manžel na kataster to vtedy nepodal na zmenu vlastníkov . Dalo sa to aj vtedy? Či naozaj ako mi hovorí on musím čakať na kolaudáciu?
@anonym_d9caf4 a ešte sa teda spýtam. Na zápis ako vlastník domu musím čakať až kým budeme kolaudovať? Lebo už ako manželia sme brali hypotéku kde figurujem tiež ako dlžník avšak manžel na kataster to vtedy nepodal na zmenu vlastníkov . Dalo sa to aj vtedy? Či naozaj ako mi hovorí on musím čakať na kolaudáciu?
@smejo955 darovať ti môže kedykoľvek, musíte spísať darovaciu zmluvu, keď je na dom hypotéka musí to schváliť aj banka a až potom na kataster
Už prvý ťah s pozemkom bol hlúpy, ak ste ho odkúpili prečo uzavrel zmluvu že mu ho brat daroval? Teoreticky brat v prípade porušenia dobrých mravov môže žiadať vrátiť darovaný pozemok späť.
@smejo955 Keby bol chcel, už by ti polku pozemku daroval, to isté stavba. Keby chcel, mohol ísť do stavby spolu s tebou. Myslím si,že už ostaneš len ako spoludlžník na hypo.
BTW aj pred svadbou by si mohla byť spoluvlastník, to nemá nič spoločné s manželstvom
Autorka, keď ste išli do spoločnej stavby domu, tak vtedy ste mali isť rovnym dielom. Veď, on mal darovany pozemok, nie nehnutelnosť. Prečo je dom len na neho?
@smejo955 Pozemok je len jeho, bol by blázon, aby ti polovicu z neho prepísal. Otázka znie - Koľko peňazí si do domu investovala ty? Na základe toho žiadaj svoj podiel. Ak nič, tak ti nič nepatrí a ak má chlapec trochu rozumu, tak to tak aj zostane.
@smejo955 Pozemok je len jeho, bol by blázon, aby ti polovicu z neho prepísal. Otázka znie - Koľko peňazí si do domu investovala ty? Na základe toho žiadaj svoj podiel. Ak nič, tak ti nič nepatrí a ak má chlapec trochu rozumu, tak to tak aj zostane.
@anonym_b46636 polovicu pozemku mala od neho odkúpiť ešte pred začatím stavby, aj keď veľmi nerozumiem, či im bol predaný, alebo darovaný. Ak darovacou zmluvou, potom nechápem to vyplatenie. A počas manželstva sa hypo spláca aj z jej príjmu.
@anonym_b46636 polovicu pozemku mala od neho odkúpiť ešte pred začatím stavby, aj keď veľmi nerozumiem, či im bol predaný, alebo darovaný. Ak darovacou zmluvou, potom nechápem to vyplatenie. A počas manželstva sa hypo spláca aj z jej príjmu.
@anonym_ec336c mala kúpiť tú polovicu pozemku od jeho brata, teraz už nič
ale to že pozemok je celý manželov nebráni to užívaniu domu, ani keby ho neskôr chceli predať aj tak to budú robiť spoločne
@smejo955 v prípade rozvodu má manžel výhodu, že ťa bude vyplácať len z ceny domu nie z pozemku.
@smejo955 my name s manzelom takto...pozemok bol moj aj som vedena sama majitelka pozemku dom sme.als.zacali stavat spolocne uz v manželstve....ale zaklad je co.napisete v kolaudačnej žiadosti to som sa radila na urade aby sme.boli na dome obaja majitelia aj ked.uz sme.mali pi svadbe...takze zaklad su udaje v tej žiadosti co potom podavate stavebnou uradu a zvysok potom.davanu kolaudačné rozhodnutie kde.su zapisani majitelia a to.ide na kataster ;) ale.riesili sme.to 2019 ;)
to že niekto nie je zapísaný na katastri neznamená že dom nespadá do BSM . Záleží v akej fáze bola stavba keď sa uzatvorilo manželstvo .
A pojde to vobec? Banky zvacsa nie su nachylne menit vlastnictvo pocas uveru. Zisti najprv v banke
@smejo955 ja si skôr myslím ze ty špekulujes, a chceš muža obrat o to co ma.
@smejo955 ja si skôr myslím ze ty špekulujes, a chceš muža obrat o to co ma.
@anonym_abac22 nie nechcem muža obrať o to čo ma ...ale tak isto som financovala stavbu domu ak tranže na hypo v určitých fázach nepostačovali , z mojej výplaty som prispievala a tak isto som sa fyzicky taktiež namakala ako manžel ,čiže si myslím že by bolo fér keby som bola aj ja vlastník a nie len manžel.
@anonym_b46636 že koľko peňazí som investovala ja? Pane neviem čo ste zač ale máte akýsi divný názor . Hypotéku financujem aj ja nie len manžel, pracujem výlučne len ja manžel je totiž na rodičovskej dovolenke keďže po materskej má požiadal aby som šla do roboty aby on v kľude mohol pomaličky svojpomocne staviať. Čiže peniaze do domácnosti prinášam len ja a keď je treba financujem všetko čo treba do stavby . Čiže si myslím že mám právo taktiež figurovať ako vlastník a nie vy tu idete napísať že si mám spočítať koľko som financovala... Sa trošku zamyslite nad tým čo píšete
@anonym_b46636 že koľko peňazí som investovala ja? Pane neviem čo ste zač ale máte akýsi divný názor . Hypotéku financujem aj ja nie len manžel, pracujem výlučne len ja manžel je totiž na rodičovskej dovolenke keďže po materskej má požiadal aby som šla do roboty aby on v kľude mohol pomaličky svojpomocne staviať. Čiže peniaze do domácnosti prinášam len ja a keď je treba financujem všetko čo treba do stavby . Čiže si myslím že mám právo taktiež figurovať ako vlastník a nie vy tu idete napísať že si mám spočítať koľko som financovala... Sa trošku zamyslite nad tým čo píšete
@smejo955 preco toto nepovieš mužovi?
Podla mna na polku pozemku nemas narok.Proste uz tak jednoducho ludsky nie.Ale dom by ste mali mat pol na pol,to je jasne!A ak nie je hypo aj na teba tak mas problem.
Podla mna na polku pozemku nemas narok.Proste uz tak jednoducho ludsky nie.Ale dom by ste mali mat pol na pol,to je jasne!A ak nie je hypo aj na teba tak mas problem.
@maminkadeticiek presne, o pozemok by som sa nehadala ale nerozumiem preco autorka nema na seba polovicu domu a preco ďalšia žena investuje do cudzieho
@maminkadeticiek praveze autorkin problem je ze na hypo je ale ako vlastnik nie
@smejo955 my name s manzelom takto...pozemok bol moj aj som vedena sama majitelka pozemku dom sme.als.zacali stavat spolocne uz v manželstve....ale zaklad je co.napisete v kolaudačnej žiadosti to som sa radila na urade aby sme.boli na dome obaja majitelia aj ked.uz sme.mali pi svadbe...takze zaklad su udaje v tej žiadosti co potom podavate stavebnou uradu a zvysok potom.davanu kolaudačné rozhodnutie kde.su zapisani majitelia a to.ide na kataster ;) ale.riesili sme.to 2019 ;)
@smejo955 tak dufam, ze na takúto zenu moj syn v budúcnosti nenatrafi.
Pozemok bol mužov este pred manželstvom, ako ho ziskal, ci zdedil, kúpil za svoje peniaze, dostal darom, do toho ta nic. Je velmi vypocitave, ze si ides robit nárok na polovicu pozemku, snad len polovicu. A obhajujes to tym, aby v budúcnosti neboli problemy. Podla toho, co pises, stavebne povolenie je na teraz uz manžela, stavať zacal ako slobodný, pred manželstvom. Na kataster sa ziaden stavebny pozemok nezapisuje, to je blbost, take nieco neexistuje. Aky dom chces teraz zapisovať aj na seba? Ved este nie je skolaudovany, aspoň podla toho co pises, ze stale sa stavia. A argument, ze ty zivis rodinu, lebo muz je na rd, je smutne.
@zuzkaa1991 To mas zle info, to ti adi zo dtavebneho uradu nikto nepovedal, kolauduje sa na stavebníka, resp. právneho nástupcu stavebníka, sobášny list nestačí.
@smejo955 nebuď pipi. Kolaudácia nemá nič spoločné so spoluvlastníctvom.
Pozemok bol mužov este pred manželstvom, ako ho ziskal, ci zdedil, kúpil za svoje peniaze, dostal darom, do toho ta nic. Je velmi vypocitave, ze si ides robit nárok na polovicu pozemku, snad len polovicu. A obhajujes to tym, aby v budúcnosti neboli problemy. Podla toho, co pises, stavebne povolenie je na teraz uz manžela, stavať zacal ako slobodný, pred manželstvom. Na kataster sa ziaden stavebny pozemok nezapisuje, to je blbost, take nieco neexistuje. Aky dom chces teraz zapisovať aj na seba? Ved este nie je skolaudovany, aspoň podla toho co pises, ze stale sa stavia. A argument, ze ty zivis rodinu, lebo muz je na rd, je smutne.
@zuzkaa1991 To mas zle info, to ti adi zo dtavebneho uradu nikto nepovedal, kolauduje sa na stavebníka, resp. právneho nástupcu stavebníka, sobášny list nestačí.
@anonym_6af0a1 tak želám vám šťastný život ...podľa toho čo tu čítam vidím že nie ste normálny chlap ...veľa šťastia v živote
@anonym_6af0a1 tak želám vám šťastný život ...podľa toho čo tu čítam vidím že nie ste normálny chlap ...veľa šťastia v živote
@smejo955 smola, som žena 🙂
@anonym_6af0a1 v manželstve maju byt veci 50/50. Autorka sa podieľa na financovaní stavby, preco by nemala byt aj polovičnou majiteľkou? Ci ma platiť hypo na majetok výhradne manžela?
@anonym_6af0a1 tak.ja som pisala.manzela aj do.stavebneho vsade som pisala ;) skrarka mame na katastri ze sme obaja majitelia rodinného domu ;)
@anonym_6af0a1 tak.ja som pisala.manzela aj do.stavebneho vsade som pisala ;) skrarka mame na katastri ze sme obaja majitelia rodinného domu ;)
@zuzkaa1991 lenže tu je rozdiel, v case vydania stavebného povolenia ste boli manželia. A ano, aj ked si iba ty vlastnicka pozemku, je mozne za istých podmienok vydať povolenie na oboch. O koluadcii plati to, co som písala vyššie.

No nech ti polovičku pozemku manžel jednoducho daruje. Len či bude chcieť.