icon

Ako vybaviť dôchodok zo zahraničia?

Dnes o 07:15

Prosim vas existuje na Slovensku (najlepsie na zapadnom) nejaka agentura alebo nejaky clovek, co pomaha ludom vybavit napriklad dochodky, rodinne pridavky atd. zo zahranicia?
Moja mama pracovala v Holandsku, Nemecku a Rakusku. Teraz jej tie odpracovane roky na Slovensku chybaju k vyssiemu dochodku. Vybavovala si nedavno invalidny dochodok a priznali jej ho len z Rakuska. Aj to si mysli ze to je uz vlastne starobny dochodok, lebo vraj tam stale chodia zeny do dochodku v 60-tke, co uz ma(vyslo jej nejakych 20€). Z Holandska jej poslali nejake papiere, ktora asi nevyplnila spravne lebo sa jej neozvali odkedy ich poslala spat. A z Nemecka sa jej neozvali vobec. Tak sa pytam do buducna, lebo za cca 3-4 roky by mala ist do starobneho dochodku. A bola by som nerada, keby napriek tomu, ze odrobila v zahranici skoro 10 rokov, nedostane od nich nic a kvoli tomu este dostane nizky slovensky dochodok. Tak by som chcela zaplatit nejakej osobe, co vie v tomto chodit a vie, co do zahranicia poslat a vydokladovat. Proste kto tomu celemu rozumie.
Dakujem ak mate nejake odporucania.

anonym_ad7a39
Dnes o 07:23

No to je asi nocna mora tych, co robili v zahranici. Potom ten subehovy dochodok nejako vybavit. A v dochodkovom veku uz nebudu prilis dusevne sviezi, aby vedeli, co, kedy a kam.

zuzika87
Dnes o 07:24

Ahoj určite skús nejaké lokálne stránky u vás v meste ,ale je to o držku ja som vybavovala papiere otcovi keďže pracoval v Nemecku a poviem ti bolo toho naozaj dosť,stále chceli niečo doposlat,doplniť už sme vo finále a čakáme na vyplatenie ale otec už teda na starobnom na SK je tak sme ešte museli doložiť doklady zo sociálky na SK o výške jeho a maminom starobnom dôchodku za posledné dva roky

anonym_c7f928
Dnes o 07:47

po opusteni krajiny by mala doniest papiere na poistovnu ..ak tak neurobila musi si to obvolat dodatocne z kazdej krajiny .. skuste sa popridavat do skupin napr na fb daneho statu kde su slovaci a popytat sa tam na najlepsie riesenie ... alebo si vsetko pozistovat - a ak sa mi niekto neozve posielam dookola email-nenecham to len tak

anonym_becead
Dnes o 09:42

Papiere z ich dochodkoveho vies zohnat aj online na zaratane roky - napr z DE. Potom si zisti vek, ktorej sa v danej krajine odchadaza do dochodku - oni zacinaju platit az datumom dosiahnutia tohto veku .,, ak je na Svk 64 a v DE 67 … z de do 67 nedostane nic. A takisto podmienky - po kolkych odpracovanych rokoch v danej krajine ma narok na vyplacania dochodoku … v DE to bol najskor 10, potom 5 neskor 7 …v DE posielali v minulosti k dochodku papier kazdy rok uz je to online https://www.deutsche-rentenversicherung.de/ - akonahle vznikne narok (nech) kolko ti vychadza k aktualnemu datumu, v ES to mas online s NIE … takze kazda krajina to ma inac, ale vsetko je viazane na cislo cez ktore platila dane… cez to budes vediet dohladat.