icon

Ako vybaviť dôchodok zo zahraničia?

6. jún 2026

Prosim vas existuje na Slovensku (najlepsie na zapadnom) nejaka agentura alebo nejaky clovek, co pomaha ludom vybavit napriklad dochodky, rodinne pridavky atd. zo zahranicia?
Moja mama pracovala v Holandsku, Nemecku a Rakusku. Teraz jej tie odpracovane roky na Slovensku chybaju k vyssiemu dochodku. Vybavovala si nedavno invalidny dochodok a priznali jej ho len z Rakuska. Aj to si mysli ze to je uz vlastne starobny dochodok, lebo vraj tam stale chodia zeny do dochodku v 60-tke, co uz ma(vyslo jej nejakych 20€). Z Holandska jej poslali nejake papiere, ktora asi nevyplnila spravne lebo sa jej neozvali odkedy ich poslala spat. A z Nemecka sa jej neozvali vobec. Tak sa pytam do buducna, lebo za cca 3-4 roky by mala ist do starobneho dochodku. A bola by som nerada, keby napriek tomu, ze odrobila v zahranici skoro 10 rokov, nedostane od nich nic a kvoli tomu este dostane nizky slovensky dochodok. Tak by som chcela zaplatit nejakej osobe, co vie v tomto chodit a vie, co do zahranicia poslat a vydokladovat. Proste kto tomu celemu rozumie.
Dakujem ak mate nejake odporucania.

anonym_ad7a39
6. jún 2026

No to je asi nocna mora tych, co robili v zahranici. Potom ten subehovy dochodok nejako vybavit. A v dochodkovom veku uz nebudu prilis dusevne sviezi, aby vedeli, co, kedy a kam.

zuzika87
6. jún 2026

Ahoj určite skús nejaké lokálne stránky u vás v meste ,ale je to o držku ja som vybavovala papiere otcovi keďže pracoval v Nemecku a poviem ti bolo toho naozaj dosť,stále chceli niečo doposlat,doplniť už sme vo finále a čakáme na vyplatenie ale otec už teda na starobnom na SK je tak sme ešte museli doložiť doklady zo sociálky na SK o výške jeho a maminom starobnom dôchodku za posledné dva roky

anonym_c7f928
6. jún 2026

po opusteni krajiny by mala doniest papiere na poistovnu ..ak tak neurobila musi si to obvolat dodatocne z kazdej krajiny .. skuste sa popridavat do skupin napr na fb daneho statu kde su slovaci a popytat sa tam na najlepsie riesenie ... alebo si vsetko pozistovat - a ak sa mi niekto neozve posielam dookola email-nenecham to len tak

anonym_becead
6. jún 2026

Papiere z ich dochodkoveho vies zohnat aj online na zaratane roky - napr z DE. Potom si zisti vek, ktorej sa v danej krajine odchadaza do dochodku - oni zacinaju platit az datumom dosiahnutia tohto veku .,, ak je na Svk 64 a v DE 67 … z de do 67 nedostane nic. A takisto podmienky - po kolkych odpracovanych rokoch v danej krajine ma narok na vyplacania dochodoku … v DE to bol najskor 10, potom 5 neskor 7 …v DE posielali v minulosti k dochodku papier kazdy rok uz je to online https://www.deutsche-rentenversicherung.de/ - akonahle vznikne narok (nech) kolko ti vychadza k aktualnemu datumu, v ES to mas online s NIE … takze kazda krajina to ma inac, ale vsetko je viazane na cislo cez ktore platila dane… cez to budes vediet dohladat.

anonym_809c4e
6. jún 2026

A čo tak obrátiť sa na sociálnu poisťovňu a podať si žiadosť tam? Oni to postúpia ďalej. Pri žiadosti o ID sa zo zahraničia, ak tam človek pracoval, uplatňuje automaticky. Pri SD o to musí človek požiadať. Ak jej vychádza národný dôchodok, obdobie zo zahraničia sa jej nebude počítať. Iba ak pri Sd, na posúdenie minimálneho dôchodku.

sense
6. jún 2026

Moja mama pracovala v zahraničí dva roky , keď šla do starobného na sociálnej poisťovni to poslali do zahraničia, odtiaľ prišiel papier že tam sa chodí až v 65 a že má dve možnosti , ísť do predčasného a bude sa jej krátiť alebo požiadať opäť v 65 rokoch. Teraz jej príde raz za rok papier zo zahraničia, ktorý si nechá potvrdiť že žije ,pošle to späť a dostane dôchodok za celý rok, nie mesacne

autor
6. jún 2026
@anonym_809c4e

A čo tak obrátiť sa na sociálnu poisťovňu a podať si žiadosť tam? Oni to postúpia ďalej. Pri žiadosti o ID sa zo zahraničia, ak tam človek pracoval, uplatňuje automaticky. Pri SD o to musí človek požiadať. Ak jej vychádza národný dôchodok, obdobie zo zahraničia sa jej nebude počítať. Iba ak pri Sd, na posúdenie minimálneho dôchodku.

@anonym_809c4e ved na socialke to cele zacinalo. tam sa vybavuje invalidny, takze tam bola. nic za nu so zahranicim socialka neriesi...

mihula
6. jún 2026
@anonym_809c4e

@anonym_809c4e sociálka u nás neovláda jazyk a nevedia vôbec pomôcť

mihula
6. jún 2026

@anonym_autor ja som svoj dôchodok z IT musela riešiť cez SOLVIT

anonym_47c406
7. jún 2026
@mihula

@anonym_809c4e sociálka u nás neovláda jazyk a nevedia vôbec pomôcť

@mihula
V Bratislave na ul.29 Augusta je pobocka socialnej kde riesia zahranicne dochodky

mihula
7. jún 2026
@anonym_47c406

@mihula
V Bratislave na ul.29 Augusta je pobocka socialnej kde riesia zahranicne dochodky

@anonym_47c406 viem,preto som písala,že neovládajú jazyk a nič nedokážu vybaviť.Za 3 roky nič z ich strany.Organizacia,ktorú som spomínala to vybavila do 90 dni