Ako vybaviť dôchodok zo zahraničia?
Prosim vas existuje na Slovensku (najlepsie na zapadnom) nejaka agentura alebo nejaky clovek, co pomaha ludom vybavit napriklad dochodky, rodinne pridavky atd. zo zahranicia?
Moja mama pracovala v Holandsku, Nemecku a Rakusku. Teraz jej tie odpracovane roky na Slovensku chybaju k vyssiemu dochodku. Vybavovala si nedavno invalidny dochodok a priznali jej ho len z Rakuska. Aj to si mysli ze to je uz vlastne starobny dochodok, lebo vraj tam stale chodia zeny do dochodku v 60-tke, co uz ma(vyslo jej nejakych 20€). Z Holandska jej poslali nejake papiere, ktora asi nevyplnila spravne lebo sa jej neozvali odkedy ich poslala spat. A z Nemecka sa jej neozvali vobec. Tak sa pytam do buducna, lebo za cca 3-4 roky by mala ist do starobneho dochodku. A bola by som nerada, keby napriek tomu, ze odrobila v zahranici skoro 10 rokov, nedostane od nich nic a kvoli tomu este dostane nizky slovensky dochodok. Tak by som chcela zaplatit nejakej osobe, co vie v tomto chodit a vie, co do zahranicia poslat a vydokladovat. Proste kto tomu celemu rozumie.
Dakujem ak mate nejake odporucania.
Ahoj určite skús nejaké lokálne stránky u vás v meste ,ale je to o držku ja som vybavovala papiere otcovi keďže pracoval v Nemecku a poviem ti bolo toho naozaj dosť,stále chceli niečo doposlat,doplniť už sme vo finále a čakáme na vyplatenie ale otec už teda na starobnom na SK je tak sme ešte museli doložiť doklady zo sociálky na SK o výške jeho a maminom starobnom dôchodku za posledné dva roky
po opusteni krajiny by mala doniest papiere na poistovnu ..ak tak neurobila musi si to obvolat dodatocne z kazdej krajiny .. skuste sa popridavat do skupin napr na fb daneho statu kde su slovaci a popytat sa tam na najlepsie riesenie ... alebo si vsetko pozistovat - a ak sa mi niekto neozve posielam dookola email-nenecham to len tak
Papiere z ich dochodkoveho vies zohnat aj online na zaratane roky - napr z DE. Potom si zisti vek, ktorej sa v danej krajine odchadaza do dochodku - oni zacinaju platit az datumom dosiahnutia tohto veku .,, ak je na Svk 64 a v DE 67 … z de do 67 nedostane nic. A takisto podmienky - po kolkych odpracovanych rokoch v danej krajine ma narok na vyplacania dochodoku … v DE to bol najskor 10, potom 5 neskor 7 …v DE posielali v minulosti k dochodku papier kazdy rok uz je to online https://www.deutsche-rentenversicherung.de/ - akonahle vznikne narok (nech) kolko ti vychadza k aktualnemu datumu, v ES to mas online s NIE … takze kazda krajina to ma inac, ale vsetko je viazane na cislo cez ktore platila dane… cez to budes vediet dohladat.

No to je asi nocna mora tych, co robili v zahranici. Potom ten subehovy dochodok nejako vybavit. A v dochodkovom veku uz nebudu prilis dusevne sviezi, aby vedeli, co, kedy a kam.