icon

Ako vybaviť občiansky pre dieťa s cudzincom?

7. mar 2026

Ahojte. Je tu niekto kto má dieťa s cudzincom, otec je normálne zapísaný v rodnom liste a potrebujem vybaviť občiansky dieťaťu. K tomu by som potrebovala jeho rodný list, lenže nie sme v kontakte tak je to beznadejne.

anonym_a823df
7. mar 2026

Ak si rodila na Slovensku na matrike ti vydajú duplicít RL. Prípadne, ak ma dieťa už cestovný doklad, tak stačí ten.

anonym_267862
7. mar 2026

Koho rodny list potrebujes? Dietata?

autor
7. mar 2026

Rodný list otca potrebujem, rodina som na sk. Mňa zaujíma či existuje nejaké tlačivo alebo či stačí čestné vyhlásenie kde je že nie sme v kontakte a že by mi urobili občiansky aj bez jeho rodného listu

chrobak7
7. mar 2026

@anonym_autor Koho rodný list myslíš tým "jeho rodný list"? NA vybavenie OP pre maloletého ti stačí predložiť:
- rodný list dieťaťa
- OP jedného zo zákonných zástupcov, t.j. tvoj OP
- zaplatiť poplatok (tuším 4,50 €).

Nepotrebuješ ani OP ani rodný list otca.

mondolina
7. mar 2026
@anonym_autor

Rodný list otca potrebujem, rodina som na sk. Mňa zaujíma či existuje nejaké tlačivo alebo či stačí čestné vyhlásenie kde je že nie sme v kontakte a že by mi urobili občiansky aj bez jeho rodného listu

@anonym_autor
kto ti povedal, že potrebuješ rodný list otca dieťaťa?

patka06
7. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Potrebuješ rodný list dieťaťa, nie otca + tvoj OP /ak je dieťa mladšie ako 15 rokov/ + kolok 7 eur

autor
7. mar 2026

Viem pretože som to už chcela vybaviť u nás v lv a hneď ako uvidela v papieroch že otec nie je Slovák tak že máme ísť na okresný urad-do NR. A hneď aj povedala že tam mám zobrať aj otcov rodný list. A pýtala som sa kamošky, tá je na Tom podobne a tiež musela ísť do NR. Takže je to iste

anonym_5ac40a
7. mar 2026

Vydanie OP dieťaťa nie je podmienené prítomnosťou oboch rodičov. Choď do Nitry, a keď budú pýtať, povedz toto isté, že nie ste v kontakte, môžeš spísať na mieste čestné prehlásenie. Dieťa je narodené na SVK, má rodný list, čiže údaje o otcovi majú. Ak by ťa poslali preč, pýtaj si to na papieri aj s odôvodnením.

kvietok2012
8. mar 2026

Prečo ťa posielali na OU do Nr? Predpokladam, kvoli štátnemu občianstvu.Ak si slovenka, nepotrebujes to predložiť.Ak máš platný OP, zober len RL dieťaťa, kolok 7€ a mozes ist naspäť do Lv na odd.dokladov.

autor
8. mar 2026

No dobre. Skúsim to vybaviť ešte raz. Ďakujem vám

anonym_5ac40a
20. mar 2026
@anonym_autor

No dobre. Skúsim to vybaviť ešte raz. Ďakujem vám

Podarilo sa vybaviť?

anonym_4b720e
21. mar 2026
@anonym_5ac40a

Podarilo sa vybaviť?

@anonym_5ac40a No neozve sa. Lebo je to anonymný autor a sem príde len vtedy, keď niečo potrebuje. Dať spätnú väzbu je pre takých zbytočný luxus.