Ako vybaviť občiansky pre dieťa s cudzincom?
Ahojte. Je tu niekto kto má dieťa s cudzincom, otec je normálne zapísaný v rodnom liste a potrebujem vybaviť občiansky dieťaťu. K tomu by som potrebovala jeho rodný list, lenže nie sme v kontakte tak je to beznadejne.
Koho rodny list potrebujes? Dietata?
Rodný list otca potrebujem, rodina som na sk. Mňa zaujíma či existuje nejaké tlačivo alebo či stačí čestné vyhlásenie kde je že nie sme v kontakte a že by mi urobili občiansky aj bez jeho rodného listu
@anonym_autor Koho rodný list myslíš tým "jeho rodný list"? NA vybavenie OP pre maloletého ti stačí predložiť:
- rodný list dieťaťa
- OP jedného zo zákonných zástupcov, t.j. tvoj OP
- zaplatiť poplatok (tuším 4,50 €).
Nepotrebuješ ani OP ani rodný list otca.
Rodný list otca potrebujem, rodina som na sk. Mňa zaujíma či existuje nejaké tlačivo alebo či stačí čestné vyhlásenie kde je že nie sme v kontakte a že by mi urobili občiansky aj bez jeho rodného listu
@anonym_autor
kto ti povedal, že potrebuješ rodný list otca dieťaťa?
@anonym_autor Potrebuješ rodný list dieťaťa, nie otca + tvoj OP /ak je dieťa mladšie ako 15 rokov/ + kolok 7 eur
Viem pretože som to už chcela vybaviť u nás v lv a hneď ako uvidela v papieroch že otec nie je Slovák tak že máme ísť na okresný urad-do NR. A hneď aj povedala že tam mám zobrať aj otcov rodný list. A pýtala som sa kamošky, tá je na Tom podobne a tiež musela ísť do NR. Takže je to iste
Vydanie OP dieťaťa nie je podmienené prítomnosťou oboch rodičov. Choď do Nitry, a keď budú pýtať, povedz toto isté, že nie ste v kontakte, môžeš spísať na mieste čestné prehlásenie. Dieťa je narodené na SVK, má rodný list, čiže údaje o otcovi majú. Ak by ťa poslali preč, pýtaj si to na papieri aj s odôvodnením.

Ak si rodila na Slovensku na matrike ti vydajú duplicít RL. Prípadne, ak ma dieťa už cestovný doklad, tak stačí ten.