icon

Ako vybrať medzi platbou smetí na vidieku a v meste?

24. mar 2025

Ahojte. Ako to je v prípade, že mám trvalý pobyt na dedine, kde sa smeti neplatia ročne ale kupujú lístky a reálne bývam v meste kde sa platí ročný poplatok za smeti. Čítala som, že si ľudia môžu vybrať či budú smeti platiť v mieste trvalého pobytu alebo kde reálne bývajú. Ako to teda je? Ďakujem

tetapetra
24. mar 2025

U nás, aj keď máš inde trvalý,ale bývaš v našej dedine platíš aj,aj

tina1549
24. mar 2025

je dôležité či v tom meste máte nehnuteľnosť kúpenú alebo prenajatú

akvi
24. mar 2025

Každé mesto a obec má tie pravidlá iné. Pozri si na stránkach mesta/obce, ako to majú vo VZN uvedené. V našom meste napríklad musíš platiť za smeti, aj keď máš prechodný pobyt nahlásený inde. Tak isto v dedine u našich je síce žetonovy systém, ale je zároveň povinný nejaký počet žetonov si zakúpiť bez ohľadu na to, či ich minieš alebo nie. Takže ak tam aj nebývaš, tak niečo zaplatiť musíš.

autor
24. mar 2025

@tina1549 služobný byt a samy si odovzdávame zmluvu a predĺžení a keď neodovzdam ani nezistia

autor
24. mar 2025

@akvi ale keď sama neodovzdam zmluvu o predlzeni sluzobneho bytu ani nemaju ako zistit ze tam byvame

tina1549
24. mar 2025

lebo ja napríklad bývam v nájme a smeti platím len tam kde mám trvalý pobyt, na adrese kde mám nájom to pravdepodobne platí majiteľ bytu - netuším čo presne je služobný byt ale povedala by som, že tam asi smeti platiť nebudete
skúste anonymne zavolať na úrad v danom meste

majka2959
24. mar 2025

Tam, kde reálne bývam, si na začiatku roka vybavím potvrdenie a pošlem ho do obce, kde mám tiež nahlásený pobyt, aj s vyplnenou žiadosťou o odpustenie poplatku.

akvi
24. mar 2025

Ak byvas v prenajatom byte a nemas tam oficialne nahlaseny trvaly/prechodny pobyt, tak ano, nik vlastne nezisti, ze tam byvas.

akvi
24. mar 2025

@majka2959 nie v kazdej obci to staci, vacsinou ak odpusita poplatok, tak maximalne polovicu /tak je to u nas v meste/, co mne pride uplne chore, aby clovek platil na jednom mieste plnu sumu a na druhom este polovicu.. Ale take su pravidla.. 🙄 Dokonca mojej tete nechceli odpustit ani vtedy, ked predlozila potvrdenie o prechodnom pobyte v zahranici a v meste si chcela nechat len OP - bez adresy, len proste aby mala slovensky OP..Aj tak by musela platit poplatok za smeti..Co je teda uz uplne chore.. Ale takto to proste ma mesto nastavene..

ruxandra
24. mar 2025

Ja som zaplatila v obci kde bývam, dali mi potvrdenie a doniesla som to tam, kde mam trvalý pobyt. Tam už na základe toho potvrdenia platiť nemusím

majka2959
24. mar 2025

@akvi Áno, aj ja som to zažila v minulom bydlisku, že vôbec nechceli prijať potvrdenie, a musela som platiť 2x za smeti. Teraz na inom mieste to ide, záleží na každej obci, dokonca sa dá aj elektronicky. Súhlasím, že je to choré, keď nechcú uznať platbu inde, mali by byť všade rovnaké podmienky.

tina1549
24. mar 2025

@akvi tiež mi nechceli odpustiť keď som žila v zahraničí ale partnerovi napríklad odpustili ... v tom istom meste, záleží na koho natrafíte

stvura
24. mar 2025

no my platime smetne na dedine - tie vyvozy ako si kupime pocet vyvozov a platim i v NZ nejaky pausal, nedalo sa ze uplne nic, tusim na jednu osobu nam to napocitali (nebyvame tu, prerabame)

autor
24. mar 2025

@akvi len kazdy rok nosime zmluvu, ze o rok nam predlzili najom. Ale tento rok som na to zabudla. Tak ma napadlo, ze co ked to ani nepriznam. Nebudu vediet ,ze tu byvame dalej 🙂