Ako vychádza 5-dňová PN?
Ahojte, nemam skusenosti s PN, ako to vlastne vychadza platovo, ked som 5 dni PN, alebo je mozne 5 dni za sebou cerpat P? Potrebujem obehat viacerych lekarou a bojim sa, ze budem mat velmi slabu vyplatu. Dakujem pekne.
prve 3 dni mas 25% s DVZ, a dalsie 50% s DVZ
@xckaret Nemocenské je prvé 3 dni vo výške 25%, od 4-tého dňa 55% z DVZ. Pokiaľ by si mala tú PN vystavenú tak, že bude zahrňovať aj víkend - tak ešte ok, nejako to na výplate extra nepocítiš - pretože aj víkendy sú platené. Péčko je určené na ospravedlnenie a výplatu náhradu mzdy na čas nevyhnutný na ošetrenie u lekára počas pracovnej doby - budeš 5 dní po sebe 8 hodín u lekára?? Prečo budeš mať nárok na dovolenku až v septembri? Na alikvótnu časť dovolenky máš nárok za každý odpracovaný mesiac - resp. za každých odpracovaných 21 dní a zamestnávateľ má dokonca možnosť povoliť čerpanie dovolenky aj skôr ako ti vzniká nárok - v prípade, že by si odišla skôr ako by ti tá dovolenka prináležala - môže si ju potom v tvojej poslednej mzde strhnúť zrážkou. Ak máte v práci celozávodnú dovolenku a ty toľko voľna nemáš a firma bude napriek tomu zatvorená - je to prekážka na strane zamestnávateľa takže budeš doma aj ty ako ostatní a s plnou náhradou mzdy. Ak nej de o celozávodku - skombinuješ - 3 dni dovolenky a dva dni péčko. Všetko sa dá vykonzultovať so zamestnávateľom.
5x P v skusobnej? Ak je to vobec mozne, my mame v internom max 3za mesiac a aj to nie po sebe. A uprimne , aby ju potom necakalo Vcko
@xckaret no ak si v skúšobnej dobe, tak ti ju zrejme nepredĺžia....skúsila by som sa dohonúť na 2 dni dovolenka a 1 paragraf a ostatné poriešila neskôr.....vo väčšine zamestnaní ti viac dní P po sebe ani nedajú - a na 5priepustiek sa budú pozerať ešte horšie ako na tú PN keďže si v skúš.dobe....zrejme hneď po prvej ti aj spätne ukončia PP
@caroline_ no ved ja som to myslela tak ze ak ma lekara blizko v mieste bydliska, tak napriklad u nas akceptuju aj viac dni po sebe pokial je to len napr 2hodiny z dna… jasne ze za predpokladu ze ma lekara niekde mimo mesta kde byva to je uz skor na celodenne P ale tym padom by ich nemohla viac po sebe…

@xckaret tak to ries lekarmi pripadne dovolenkou… u nas sa da napriklad aj 5dni po sebe ale nie na clynfen len nevyhnutny cas na osetrenie