Neobmedzené vychádzky počas maródky v tehotensvte

zuzu9011
17. feb 2014

Ahojte baby chcela by som sa opýtať, ktorá z Vás má skúsenosti s PN a vychádzkami dá sa poprosiť lekára aby dal neobmedzené vychádzky.? dá sa to vôbec-.?-... ako je to vlastne:?... a ked mam zmluvu na určito dá sa isť bez rizika na PN:?... ako to je :? pomožte dakujem.. 🙂

niki101988
17. feb 2014

Neobmedzené vychádzky sa nedajú dať, pretože aký je potom dovod keď možeš chodit celý deň všade? A ak Ti ich aj dá za úplatu alebo ako sám na seba si pletie bič To by si potom mohla íst aj do práce.
Máš za sebou už skúšobnú dobu alebo si stále v skúš. dobe? Ak máš zmluvu na dobu určitú a máš po skúšobke zamestnávateľ Ťa nemože vyhodiť je to v zákone nepoznám presnú formuláciu ale niečo v tom slovazmysle, že ako tehotnú Ťa nemože vyhodiť aj tam sú ale isté pravidlá. Napr. ak si ako tehotná nastúpila a tehotenstvo zamlčala a pod.
Na PN ísť možeš ak to Tvoja práca vyžaduje, ale keď už budeš na materskej zamestnávateľ Ti nemusí podržať miesto teda Ti nepredĺži pracovnú zmluvu a tým pádom si nezamestnaná ale to už je na riešenie v ďalekej dobe predpokladám.

sabina1975
17. feb 2014

@zuzu9011 takze ak potrebujes PN tak mas na to nejaky dovod -problem suvisiaci s tehotenstvom pre ktory nemozes pracovat to znamena ze mas oddychovat preto nemozu byt neobmedzene vychadzky (mala som dolamanu celu ruku a vychadzky som mala tak isto len 4 hod denne) 1,vychadzky su max 4 hod denne rozdelene na 2casti 2 doobeda a 2 poobede 2,ak mas zmluvu na dobu urcitu konci ti dnom ktory mas na zmluve bez ohladu na tehotenstvo tu sa nevztahuje ziadna ochrana tehotnej ako pri dobe neurcitej

hradnapani
17. feb 2014

@zuzu9011 neobmedzene vychadzky su iba pri niektorych vaznych a dlhodobych diagnozach, kde by boli obmedzene vychadzky kontraproduktivne (rakovina, niektore psychiatricke diagnozy a pod.)
Ak je PN v suvislosti s tehotenstvom, tak sa predpoklada,ze oddych a co najvacsi pobyt v klude v domacnosti ma napomoct uspesnemu donoseniu. Takze sanca na neobmedzene vychadzky je v tomto pripade velmi miziva. A ak by ti to aj nejaky lekar povolil, tak ti to velmi rychlo zatrhne posudkovy lekar.

aislinn785
17. feb 2014

mne povedala nedávno lekárka, keď som toto riešila, že podľa príkazu zo Sociálnej poisťovne, vychádzky pre tehotné sú v presne stanovenom čase, dve hodiny ráno, dve poobede. Neobmedzene alebo posúvať tieto hodiny sa nedá ani po dohode s lekárom.

lenusicek
17. feb 2014

Ja mam ten istý problém, v 5tt bol prázdny gestacny vačok tak má doktor vypísal na marodku, vychádzky nemám žiadne. Mávam nevoľnosti. Lepšie mi je keď sa poprechádzam na čerstvom vzduchu. Už som na pn 2 týždne. Drobcek tam už bol aj so srdiečkom. Ale pn mi doktor nehal. V práci mám zmluvu na dobu určitú do kedy ma budú potrebovať. Nemám to doslova v zmluve napísané ale je to v takom slovazmysle. Viem ze keď oznámim zamestnávateľovi že som tehotná tak agentúra má tam nebude dlho držať. A robím 12stky, celý čas som na nohách a robím dve ranné a dve nočné a 4 dní voľna.. A viem ze to zvládať nebudem. Tak som bezradná.

celasapremenim
17. feb 2014

@lenusicek oznam zamestnavatelovi ze si tehotna a nezabudni pripojit potvrdenie od lekara, iba tak si chranena zakonom

sabina1975
17. feb 2014

@celasapremenim nie nie je chranena podla zakona je chranena len zena ktora ma zmluvu na dobu neurcitu http://karierainfo.zoznam.sk/cl/100532/455718/D...

celasapremenim
17. feb 2014

ano, sorry

grossmann
17. feb 2014

Ja som v 7. mesiaci tehotenstva bola gynekologom vypisana na marodku a bez nejakych okolkov, ci vyjednavania on sam mi dal neobmedzene vychadzky....povedal, ze tehotenstvo nie je choroba a mam davat na seba pozor, nepresilovat sa ale ze cesrtvy vzduch a pohyb su naj....v praci to bolo okej, kedze som na TPP a marodka bola len na mesiac, potom uz bola materska....ale podla mojich skusenosti neobmedzene vychadzky su normalne a daju sa dat ak to usudi lekar....zalezi na lekarovi....

niki101988
18. feb 2014

@grossmann pokiaľ chce byť niekto PN už od 5 týždňa tehotenstva nemá nárok na celodenné vychádzky aj dľa mojho osobného názoru ak može celý deň niekam chodit može aj pracovať

petkaa28
18. feb 2014

@zuzu9011
@lenusicek
Baby, ak mate tp na dobu urcitu, tak ste chranene iba do datumu aky matr na zmluve. Zmluvu na dobu urcitu vam nepredlzi ani pn ani tehotenstvo...
Myslim, ze novy zakonnik prace hovori, ze tehotnu ze u nemozu vyhodit ani pocas skusobnej doby, ani ak uz tehotna nastupi a neoznami to... Tehotna zena je proste chranena od prveho dna trvania pracovneho pomeru, ci uz o tom pri nastupe povie alebo nie.. Aj preto dnes vacsina firiem dava po 3 mesiacoch skusobnej doby este 3 mesiace na dobu urcitu. A po ich uplynuti vam bud zmluvu predlzia, alebo nie - co je v tehotenstve viac ako pravdepodobne 🙂) a zo zakona su kryti... Pretoze ukoncit pracovny pomer s tehotnou zenou mozu iba v maaalo pripadoch - jednym je samozrejme skoncenie doby urcitej.. A dobu urcitu vam nemozu ukoncit kedy sa im zachce, lebo vas uz nepotrebuju.. Musia sa drzat datumu uvedeneho na zmluve.

petkaa28
18. feb 2014

@niki101988 mas pravdu, pokial ide o spekulantky... Ja som bola na pn, tiez som mala vychadzky... Najlepsie mi bolo doma, v posteli, lebo som aj tak figu vladala... Boli vsak dni, ked som sa chcela ist prejst, a iba s doprovodom, sama som sa bala.. A koho zozeniem od 9-11 a od 15-17?? Ked mi muz chodi do prace na 8 s domov o 17?? Toto ma na tom strasne stvalo, ze ked uz bol den, ze som sa citila na prechadzku a ta mi fakt spravila dobre, tak som velmi nemohla kvoli casovemu obmedzeniu... Tazko povedat ci by to kontrola zo socialky pochopila. Mozu a nemusia mi verit, ze vacsinou som bola doma zavreta..

foofee
18. feb 2014

@grossmann keby ti prisla kontrola, mala by si problem, siahli by ti na nemocenske, lebo by si to neobhajila.. v tehotenstve lekar nesmie davat neobmedzene vychadzky. Kedysi sa to dalo, ale uz to tak nie je.

aislinn785
18. feb 2014

@foofee presne ako hovoríš, voľakedy resp. ešte minulý rok sa dali neobmedzené, ale tento rok už nie. Treba to prežiť.

mirka_aa
18. feb 2014

to co je za blby nazor,ze ak zena je na rizikovom a nemoze pracovat tak nemoze mat ani celodenne vychadzky..ved predsa je rozdiel ak ma niekto fyzicky narocnu pracu a nemoze pracovat,a rozdiel ist von na cerstvy vzduch hoc len sediet na lavicke..to tehotenstvu urcite len prospeje a nie ublizi...no skoda ze nas stat je cely nahlavu... :/

zuzkat1
18. feb 2014

@zuzu9011 ja mam neobmedzene vychadzky...je to aj v zakone. Dr ma pravo dat

maslenka47
18. feb 2014

@mirka_aa ak ma niekto fyzicky narocnu pracu, je povinnost zamestnavatela ta pocas tehostenstva preradit na poziciu vhodnu pre tehotnu zenu, a ak takuto poziciu nema, je povinny ta z pracovneho procesu vyradit a platit ti cast tvojho regulerneho platu.
Fyziologicke tehotenstvo ROZHODNE nie je dovod na praceneschopnost. A ak je niektora na rizikovom (hrozi potrat), ze NAOZAJ potrebuje PNku, tak ma lezat v nemocnici a nie pobehovat po parkoch.

zuzkat1
18. feb 2014

@foofee
@aislinn785
@hradnapani
@sabina1975
@niki101988 ja som pozerala stranky sp a tam je ze dr moze dat neobmedzene vychadzky. Ja ich mam.

zuzkat1
18. feb 2014

@foofee moja dr mala kontrolu a pytal sa jej aj na mna. Uplne v pohode to obhajila.

hradnapani
18. feb 2014

@zuzkat1 to je super, ze aspon u niektorych jedincov prevladol zdravy rozum, ale celkovo to v praxi takto fakt nevyzera. Riesila som to a je to naozaj o posudkovom lekarovi. Minule som dokonca pocula cely rozhovor z ambulancie medzi lekarom a posudkovou lekarkou, ktora po hodine (!) hucania do lekara zatrhla neobmedzene vychadzky jednej tehotnej. A jeden moj rodinny prislusnik mal napriklad navrhnute od psychiatra (liecil sa na depresie), aby mal neobmedzene vychadzky z terapeutickych dovodov a jednoducho mu ich posudkovy lekar neodobril (hoci vseobecny to odsuhlasil).

zuzkat1
18. feb 2014

@hradnapani tak asi je to o ludoch... Ja neviem. Som po 2 potratoch,mam stresujuce zamestnanie. Do 18tt som denne vracala a to ked preslo tak mi klesol tlak na 80/60. Takze mimi je ok ale ja som ledva existovala. Uz je to lepsie ale uz aj tak idem na matersku tak uz ostanem dovtedy pn.

ynett
18. feb 2014

no mne tiež nepovolili neobmedzené vychádzky, mám dve hodine doobeda a dve hodiny poobede. som na rizikovom.

ja si myslím, že tehotné by mali mať neobmedzené vychádzky aj keď sú na rizikovom, a to nie z toho pohľadu aby celý den sa niekde túlali ale aby mali flexibilný čas. často by som sa chcela ísť prejsť s partnerom alebo aspon na chvílu ísť pozrieť rodičov - čo nie je žiadna veľká námaha, ale nemôžem kedže všetci sú doma najskôr o štvrtej a to už mne vychádzka končí. takže skôr z tohto pohľadu by som brala neobmedzené. určite by som netrávila vonku dlhé hodiny, pretože po hodine chodenia mám bolesti.

hradnapani
18. feb 2014

@zuzkat1 myslim, ze mas pravdu, je to do velkej miery o ludoch 😒
drzim palce, nech vsetko dobre dopadne 🙂

zuzkat1
18. feb 2014

@hradnapani Dakujem🙂

aislinn785
18. feb 2014

@ynett si to úplne vystihla...inak kedy máš vychádzky? ja 8-10 a 14-16..presne, v tom case su vsetci v praci, ked nieco potrebujem vybavit sa nahanam a sama...:-/

aislinn785
18. feb 2014

@zuzkat1 wow tak potom mi moja dr. nevravela pravdu, alebo ma striktnu posudkovu

foofee
18. feb 2014

@zuzkat1 tiez som si to overoval priamo v SP, neobmedzene vychadzky pre tehotne nie su povolene, nakolko tehotna ked je pn, tak preto, ze jej hrozy bud potrat, alebo predcasny porod, krvaca a podobne,... tam nie je vela diagnoz, ktore tehotnym moze gynekolog na pn dat. Ine je, ked ma napriklad clovek rakovinu a pod... alebo ine dlhodobe ochorenie, tu sa bavime o tehotnych. Mne sa to tiez nepaci a podla mna je to blbost, lebo ja aj ked som bola pn s diagnozou hroziaceho potratu, cerstvy vzduch by mi bodol... a tie 4 hodiny denne boli obmedzujuce, ale bohuzial, posudkovy lekar to vnima inak. Pre nich su to usetrene peniaze do kasicky, ked nacapu niekoho kto nedodrziava liecebny rezim.

ynett
18. feb 2014

@aislinn785 ja mám od 10-12 a od 14-16. Doma som už 5 mesiacov tak mi to ide mierne na mozog. normálne som rada, ak ma pošlú niekam k lekárovi na vyšetrenie, že môžem vypadnúť z domu 🙂

aislinn785
18. feb 2014

@ynett zavidim tie vychadzky 10-12. Ja ked mam 8-10 tak ich obvykle zabijem sedenim u lekara alebo napriklad niekedy obchody, banky, urady funguju az od 10tej a to uz musim byt doma....inak uplne ze sucitim, ja mam termin jun 2014

zuzkat1
18. feb 2014

@foofee ja som pn od obvodnej

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre