icon

Ako výhodná je notárska úschova pre predávajúceho?

zabka79
19. jún 2025

Prosim viete mi niekto vysvetlit benefit notarskej uschovne pre predavajuceho? V com chrani? Mate skusenost pri predaji nehnutelnosti? Dakujem.

Strana
z2
martinmmartin
19. jún 2025

urcite ti poradia , ja iba poznamka ze "bezpecnostna uschova pre predavajuceho" je stary znamy scam na online predajoch ako ebay inzeraty. Tak bacha nech je to fakt oficial

maranco
19. jún 2025

@zabka79 akým spôsobom by ti kupujúci zaplatil ak by ste nešli cez notársku úschovu?

viestta
19. jún 2025
@maranco

@zabka79 akým spôsobom by ti kupujúci zaplatil ak by ste nešli cez notársku úschovu?

@maranco napriklad aj cez bankovy ucet s vinkulaciou
https://www.bankari.sk/manualy/vinkulacia-v-ban...

patka06
19. jún 2025
@maranco

@maranco Jednoducho prevodom z účtu kupujúceho na účet predávajúceho, pokiaľ sa jedná o seriozny obchod je notárska úschova zbytočná

zabka79
autor
19. jún 2025
@maranco

@maranco kupujuci chce notarsku uschovnu pre seba...ako by zaplatil? No na ucet nie? Ja tomu nerozumiem chcem aby to bolo bezpecne...realitny makler vravel ze to ide priamo...aj ja by som chcela cez uschovnu ale netusim ako funguje

zabka79
autor
19. jún 2025
@patka06

@maranco Jednoducho prevodom z účtu kupujúceho na účet predávajúceho, pokiaľ sa jedná o seriozny obchod je notárska úschova zbytočná

@patka06 je to realitna kancelaria taka znamejsia

maranco
19. jún 2025
@zabka79

@maranco kupujuci chce notarsku uschovnu pre seba...ako by zaplatil? No na ucet nie? Ja tomu nerozumiem chcem aby to bolo bezpecne...realitny makler vravel ze to ide priamo...aj ja by som chcela cez uschovnu ale netusim ako funguje

@zabka79 ty podpíšeš dnes zmluvu o predaji a on ti sľúbi že ti pošle peniaze na účet, dokonca pred tebou urobí prevod, ale samotné peniaze budeš mať na účte až zajtra okolo obeda
dovtedy sa môže stať všeličo a prevod sa môže zastaviť, nehnuteľnosť zmluvne predaná a ty bez peňazí

zabka79
autor
19. jún 2025
@viestta

@maranco napriklad aj cez bankovy ucet s vinkulaciou
https://www.bankari.sk/manualy/vinkulacia-v-ban...

@viestta tam pisu o kupujucom...ale na co je to predavajucemu?

zabka79
autor
19. jún 2025
@maranco

@zabka79 ty podpíšeš dnes zmluvu o predaji a on ti sľúbi že ti pošle peniaze na účet, dokonca pred tebou urobí prevod, ale samotné peniaze budeš mať na účte až zajtra okolo obeda
dovtedy sa môže stať všeličo a prevod sa môže zastaviť, nehnuteľnosť zmluvne predaná a ty bez peňazí

@maranco no ved toto...asi budem musiet ist k tomu notarovi nech mi najskor vysvetli

viestta
19. jún 2025
@zabka79

@viestta tam pisu o kupujucom...ale na co je to predavajucemu?

@zabka79 ma garantovane, ze jeho peniaze dostane ak sa splnia vsetky nalezitosti zmluvy. Nechcelo sa mi hladat viac, ale mozes si to dohladat aj sama. Kym nie su dodrzane podmienky zmluvy (vyhotoveny list vlastncstva) dovtedy ma sice predavajuci peniaze na ucte, ale ma ich vinkulovane (blokovane) a nemoze nimi nakladat. Ked sa nieco doondie, tak sa peniaze vratia kupujucemu.

zabka79
autor
19. jún 2025
@viestta

@zabka79 ma garantovane, ze jeho peniaze dostane ak sa splnia vsetky nalezitosti zmluvy. Nechcelo sa mi hladat viac, ale mozes si to dohladat aj sama. Kym nie su dodrzane podmienky zmluvy (vyhotoveny list vlastncstva) dovtedy ma sice predavajuci peniaze na ucte, ale ma ich vinkulovane (blokovane) a nemoze nimi nakladat. Ked sa nieco doondie, tak sa peniaze vratia kupujucemu.

@viestta ja som to pozerala ale nechapem to....

maranco
19. jún 2025
@zabka79

@zabka79 je to ochrana oboch strán, hlavne kupujúceho ale aj predávajúceho

viestta
19. jún 2025
@zabka79

@zabka79 vsak je to jednoduche, Kupujuci vlozi peniaze na ucet, moze to byt ucet predavajuceho ale moze byt aj specialne otvoreny len pre potreby tohto obchodu. Peniaze su vinkulovane, teda zablokovane. Ked prebehne zapis do katastra a nehnutelnost ma noveho vlastnika, ten zdokladuje banke, ze zmluva je splnena a banka peniaze uvolni pre predavajceho a ten s nimi moze nakladat. Dovtedy ich ma blokovane aj keby boli na jeho ucte, nesmie s nimi nakladat. Ak by sa ukazalo, ze napriklad predavajuci kupujuceho podviedol a roevod vlastnickych prav sa neuskutocnil, tak banka peniaze vrati kupujucemu.

zabka79
autor
19. jún 2025
@maranco

@zabka79 je to ochrana oboch strán, hlavne kupujúceho ale aj predávajúceho

@maranco a kupujuci a predavajuci ma ju jednu uschovnu alebo kazdy ma svoju? Kupujuci chcu notarsku uschovnu to bude spolocne pre oboch?

maranco
19. jún 2025
@zabka79

@zabka79 notárska úschova je, že spíšete u notára kúpnu zmluvu o on napíše notársku zápisnicu o úschove peňazí

kupujúci pošle peniaze na účet notárovi (kupujúci už nemá svoje peniaze, nemôže mu ich zadržať ani exekútor),

notár to podá na kataster a ten zariadi prepísanie nehnuteľnosti, notár uvidí že je prepísané na katastri tak ti pošle peniaze na tvoj účet

ak by kataster odmietol prepísať, že niečo by tam bolo zle, tak peniaze vráti kupujúcemu na účet a ty si naďalej majiteľkou nehnuteľnosti

zabka79
autor
19. jún 2025
@maranco

@zabka79 notárska úschova je, že spíšete u notára kúpnu zmluvu o on napíše notársku zápisnicu o úschove peňazí

kupujúci pošle peniaze na účet notárovi (kupujúci už nemá svoje peniaze, nemôže mu ich zadržať ani exekútor),

notár to podá na kataster a ten zariadi prepísanie nehnuteľnosti, notár uvidí že je prepísané na katastri tak ti pošle peniaze na tvoj účet

ak by kataster odmietol prepísať, že niečo by tam bolo zle, tak peniaze vráti kupujúcemu na účet a ty si naďalej majiteľkou nehnuteľnosti

@maranco super toto som potrebovala...ze notar to poda sam na kataster, uz to dava zmysel...cize zapis do katastra podava ten notar. Nam realitny makler vravel ze to poda on /makler/ ale v tomto pripade nie. Bude to notar. Dakujem 🙏

maranco
19. jún 2025

Ak je zmluva spísaná notárom vo forme notárskej zápisnice, katastrálny úrad je povinný o vklade rozhodnúť v skrátenej lehote do 20 dní, namiesto štandardných 30 dní.

zabka79
autor
19. jún 2025
@maranco

Ak je zmluva spísaná notárom vo forme notárskej zápisnice, katastrálny úrad je povinný o vklade rozhodnúť v skrátenej lehote do 20 dní, namiesto štandardných 30 dní.

@maranco cize peniaze pridu kupujucemu az ked to bude prepisane....

maranco
19. jún 2025
@zabka79

@maranco cize peniaze pridu kupujucemu az ked to bude prepisane....

@zabka79 áno predávajúci dostane peniaze až po prepise a kupujúci ich dostane späť ak by sa prepis nepodarilo urobiť

zabka79
autor
19. jún 2025
@maranco

@zabka79 áno predávajúci dostane peniaze až po prepise a kupujúci ich dostane späť ak by sa prepis nepodarilo urobiť

@maranco a peniaze z hypoteky posiela banka priamo predavajucemu?to cez notara nejde asi iba vlastne financne prostriedky.

maranco
19. jún 2025
@zabka79

@maranco a peniaze z hypoteky posiela banka priamo predavajucemu?to cez notara nejde asi iba vlastne financne prostriedky.

@zabka79 aj banka pošle peniaze z hypotekárneho úveru na účet notárskej úschovy

zabka79
autor
19. jún 2025
@maranco

@zabka79 aj banka pošle peniaze z hypotekárneho úveru na účet notárskej úschovy

@maranco a do tej zapisnice bude prizvany aj predavajuci, alebo si to kupujuci riesi sam? Moja nehnutelnost bude prepisana na noveho majitela a co ak.peniaze nedostanem? Akoviem ja ci ich nejaky notar ma alebo nie?

stani75
19. jún 2025
@zabka79

@maranco super toto som potrebovala...ze notar to poda sam na kataster, uz to dava zmysel...cize zapis do katastra podava ten notar. Nam realitny makler vravel ze to poda on /makler/ ale v tomto pripade nie. Bude to notar. Dakujem 🙏

@zabka79 Notár nemusí podať do katastra, ak zmluvu vyhotovuje realitka, tak asi aj podá zmluvu do katastra. Vtedy ani notár nezodpovedá za obsah zmluvy.
Zodpovedá len za peniaze, ktoré prijme do notárskej úschovy, sú uložené na špeciálnom účte (bez úrokov).
Notár ich vyplatí predávajúcemu po splnení podmienok dohodnutých v zmluve, napr. po predložení listu vlastníctva na kupujúceho....
S peniazmi už nedisponuje kupujúci, predávajúci má istotu, že kupujúci má peniaze a vyplatí mu ich po vklade do katastra. Ak ku vkladu nedôjde, notár vráti peniaze zložiteľovi, teda kupujúcemu.

zabka79
autor
19. jún 2025
@stani75

@zabka79 Notár nemusí podať do katastra, ak zmluvu vyhotovuje realitka, tak asi aj podá zmluvu do katastra. Vtedy ani notár nezodpovedá za obsah zmluvy.
Zodpovedá len za peniaze, ktoré prijme do notárskej úschovy, sú uložené na špeciálnom účte (bez úrokov).
Notár ich vyplatí predávajúcemu po splnení podmienok dohodnutých v zmluve, napr. po predložení listu vlastníctva na kupujúceho....
S peniazmi už nedisponuje kupujúci, predávajúci má istotu, že kupujúci má peniaze a vyplatí mu ich po vklade do katastra. Ak ku vkladu nedôjde, notár vráti peniaze zložiteľovi, teda kupujúcemu.

@stani75 ano ideme cez realitku malo to byt povodne cez maklera ale kupujuci chce tu uschovnu...a tak sa menia pravidla

stani75
19. jún 2025
@zabka79

@stani75 ano ideme cez realitku malo to byt povodne cez maklera ale kupujuci chce tu uschovnu...a tak sa menia pravidla

@zabka79 Tak realitka urobí zmluvu, pod píš ete ju, prídete k notárovi, ktorý s kupujúcim spíše zápisnicu, keď prídu peniaze notárovi na účet, po dáte zmluvu do katastra a budete čakať na vklad.
Potom notár vydá peniaze, teda pošle ich predávajúcemu.

maranco
19. jún 2025
@zabka79

@maranco a do tej zapisnice bude prizvany aj predavajuci, alebo si to kupujuci riesi sam? Moja nehnutelnost bude prepisana na noveho majitela a co ak.peniaze nedostanem? Akoviem ja ci ich nejaky notar ma alebo nie?

@zabka79 ak budete robiť zmluvu cez notársku zápisnicu budeš tam ty predávajúci, potom kupujúci a notár
v tej zmluve bude uvedený celý postup aj lehoty

zabka79
autor
19. jún 2025
@maranco

@zabka79 ak budete robiť zmluvu cez notársku zápisnicu budeš tam ty predávajúci, potom kupujúci a notár
v tej zmluve bude uvedený celý postup aj lehoty

@maranco cize vsetky strany budu zucastnene. Dakujem moc

zabka79
autor
19. jún 2025
@stani75

@zabka79 Tak realitka urobí zmluvu, pod píš ete ju, prídete k notárovi, ktorý s kupujúcim spíše zápisnicu, keď prídu peniaze notárovi na účet, po dáte zmluvu do katastra a budete čakať na vklad.
Potom notár vydá peniaze, teda pošle ich predávajúcemu.

@stani75 dakujem

patka06
19. jún 2025
@zabka79

@stani75 dakujem

@zabka79 Presne ako píše stani75, ja by som dodala, že predaj sa tým predĺži pretože peniaze dostaneš, až keď kataster povolí vklad.
Predpokladám, že úschovu bude platiť kupujúci, ak ju chcel on a nebudú to pre teba náklady navyše

stani75
19. jún 2025
@patka06

@zabka79 Presne ako píše stani75, ja by som dodala, že predaj sa tým predĺži pretože peniaze dostaneš, až keď kataster povolí vklad.
Predpokladám, že úschovu bude platiť kupujúci, ak ju chcel on a nebudú to pre teba náklady navyše

@patka06 je to ochrana oboch strán, predávajúci že dostane svoje peniaze (že ich má kupujúci, keďže ich musí zložiť) a kupujúci, že je vlastník a až potom idú peniaze predávajúcemu.

Strana
z2