icon

Ako vypočítať dávku v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke?

matkaakubko
16. mar 2025

Dobrý večer,
chcela by som sa poradiť ako je to s výpočtom dávky v nezamestnanosti v nasledujúcom príklade. Momentálne som na rodičovskej dovolenke, pracovný pomer mi stále trvá a so zamestnávateľom mám uzavretú Dohodu o vykonaní práce s pravidelným mesačným príjmom (príjem je menší ako pred nástupom na MD).Medzi MD a RD som si čerpala dovolenku. V prípade, že by som sa po RD nevrátila už spať do zamestnania a zaevidovala by som sa na Úrad práce, s tým že spĺňam aj podmienku poistenia v nezamestnanosti 4 rokov pred evidovaním sa na úrad, z čoho by sa mi dávka v nezamestnanosti vypočítala? Ak by som chcela mať vyššiu dávku je potrebné prečerpať aspoň jeden deň dovolenky po skončení RD a až následne ukončiť pracovný pomer?
Vopred ďakujem za rady

luliu
16. mar 2025

@matkaakubko pracuješ teda počas RD na dohodu? Vtedy nedosiahnes max podporu a bude ti vyplácaná podpora z dohody

matkaakubko
autor
17. mar 2025

@luliu áno, dohodu mám uzavretú so svojím zamestnávateľom. Ale v jednom článku som čítala že pokiaľ je dohoda na menšiu sumu ako sa zarábalo pred materskou, tak táto dohoda nie je ratana do tohto výpočtu

luliu
17. mar 2025

@matkaakubko nevšimla som si, že rovnaký zamestnávateľ,nič to nemen vsakí na tom, že maximálnu podporu nedostaneš, keďže zarábas.

matkaakubko
autor
17. mar 2025

@luliu a nepomôžem si ani keby som čerpala nejaký deň dovolenky, prípadne odrobila nejaký deň?

luliu
17. mar 2025

@matkaakubko nie, kedze si zarábala. To vedia dosiahnuť len ženy, ktoré nemali iný príjem okrem RP a majú dovolenku na preplatenie čím si zvysia základ. Ty si príjem mala, z toho sa bude odvíjať tvoj vypocet

balerina2025
17. mar 2025

@matkaakubko dohoda ti moznost na maximalnu podporu zmarila.

draik
17. mar 2025

@luliu
"Ty si príjem mala, z toho sa bude odvíjať tvoj vypocet"
S týmto tvrdením by som bol opatrný, keďže pravidlo sa už dávnejšie zmenilo.

luliu
17. mar 2025

@draik myslela som to k vzťahu k maximálnej podpore 😉

tiika
17. mar 2025

@luliu
@balerina2025
Prečo by si zmarila možnosť na max.podporu?
“ak mala zamestnankyňa vymeriavací základ v období materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky (napríklad práca na dohodu počas materskej alebo rodičovskej dovolenky), tak sa naň neprihliada, ak na základe neho určený denný vymeriavací základ je nižší ako denný vymeriavací základ určený podľa predošlého odseku,” Toto plati už niekoľko rokov.

Ak budeš mat teda vyšší prijem z prac.pomeru, (teda mozno i max. DVZ) ako DVZ z dohody, ma sa brat do úvahy ten. Ak máš možnosť, čerpaj nejakú dovolenku, zvyšná by sa ti mohla preplatit. Informuj sa radšej priamo v SP než na Modrom koniku.

luliu
17. mar 2025

@tiika asi si nepochopila o čo jej ide, jej nejde o podporu na akú má nárok podľa platu, ktorý mala predtým, ale o fintu na zvýšenie si vymeriavacieho základu - a to v jej prípade nie je možné

draik
17. mar 2025

@tiika
Kopírovať viete, len či ste sa však pozreli, čo určuje ten "predošlý odsek"

balerina2025
17. mar 2025

@tiika ano ale vacsinoumaju dohody len na par hodin takze pravdepodobnost co pises je nizka ale mozna.🙂

tiika
17. mar 2025

@draik samozrejme pozrela, berie sa do úvahy prijem za predchádzajúce dva roky pred zaradením s výnimkou vyl.doby poistenia; ak teda bude mat nejaký VZ po návrate z RD. Pokial by ho nemala (čiže ihned ukončí PP, bez opätovného prihlásenia - odpracovania aspoň 1 dňa, dovolenky, ..) tak sa berie do úvahy VZ za predchádzajúce dva roky pred odchodom na MD/RD. Tak je?

tiika
Autor odpoveď zmazal
tiika
17. mar 2025

@luliu oki, prečo nie? Asi tomu rozumieme každá inak. Rada si prečítam tvoj názor alebo vysvetlenie.

balerina2025
17. mar 2025

@tiika ale tympadom jej budu brat do uvahy prijem z dohody ( za 4 roky posledne dva sa zohladnuju do priemeru) a ked zarobila dajme tomu o 1/2 menej, asi jej logicky vyjde nizsia podpora?

luliu
17. mar 2025

@tiika nechápem asi, chces povedať, že by mohla mať maximálnu dávku v nezamestnanosti i napriek tomu, že pracuje a jej plat tomu nezodpovedá a nezodpovedal ani pred materskou?

tiika
17. mar 2025

@luliu nie, ale chcela som vedieť aj to vysvetlenie

luliu
17. mar 2025

@tiika aké vysvetlenie?

tiika
17. mar 2025

@luliu z coho sa jej bude vypočítavať dávka v nezamestnanosti pokial skončí PP hneď súčasne s ukončením RD a napr. keď bude čerpať niekoľko dni dovolenku, keď počas tej RD pracovala na dohodu

balerina2025
Autor odpoveď zmazal