icon

Ako vyriešiť dvojité platenie za komunálny odpad?

zdeno525
Včera o 22:19

Dobrý deň, chcem sa spýtať ako sa dá vyriešiť poplatok za smeti, keď trvalý pobyt mám na adrese a bývam v nájme v tom istom meste, do budúcna aby som neplatil aj majiteľovi za smeti a ešte aj na adrese trvalého bydliska ? Ďakujem pekne
Lebo stalo sa mi tento rok že majitel bytu žiadal o mňa za odpad a ešte som platil aj na adrese trvalého bydliska smeti čiže 2x. Chcem sa tomu vyhnúť už

anonym_274071
Včera o 22:59

Na základe čoho si platil? Prišlo ti rozhodnutie od obce na tvoje meno? A druhá platba bola na základe čoho? čo máš napísané na potvrdení o zaplatení?

zdeno525
autor
Včera o 23:53
@anonym_274071

Na základe čoho si platil? Prišlo ti rozhodnutie od obce na tvoje meno? A druhá platba bola na základe čoho? čo máš napísané na potvrdení o zaplatení?

@anonym_274071 trvalý pobyt tam mám meno, a druhé pyta odomna aj prenajímateľ lebo že tam bývam ale do budúcna chcem len raz platiť

anonym_ba8c4c
Dnes o 01:59
@zdeno525

@anonym_274071 trvalý pobyt tam mám meno, a druhé pyta odomna aj prenajímateľ lebo že tam bývam ale do budúcna chcem len raz platiť

@zdeno525 my sme roky mali inde TP a na inom mieste sme byvali. Ziadali sme potvrdenie o zaplateni a to sme dorucili na urad kde sme mali tp. Uplne to stacilo.

silvinka511
Dnes o 03:50
@zdeno525

@zdeno525 a prečo sa nejdeš informovať na úrad ako to vyriešiť?

biba_18
Dnes o 04:15

najjednoduchšie je zobrať potvrdenie o zaplatení daní od prenajímateľa a ísť na mesto odhlásiť seba z platení na TP…
dá sa to aj opačne, ale to by musel prenajímateľ na mesto…

mimaapeto
Dnes o 05:05

no prenajímateľa chápem lebo tam vytváraš odpad predpokladám... takže zaplať prenajímateľovi on ti dá doklad a to odnesieš ako doklad že na adrese TP nevytváraš odpad takže tam nemáš dôvod platiť

ljmmm
Dnes o 05:35

a mozno ti ten odpad zosobnil, lebo on ho tam plati lebo tam ma on trvaly pobyt, alebo ti ten poplatok proste chce strhnut za nieco, tak ho nazval za smeti

zdeno525
autor
Dnes o 05:54
@ljmmm

a mozno ti ten odpad zosobnil, lebo on ho tam plati lebo tam ma on trvaly pobyt, alebo ti ten poplatok proste chce strhnut za nieco, tak ho nazval za smeti

@ljmmm nie oni majú trvalý pobyt inde majitelia, je to súma nízka, ale do budúcna až neplatím 2x aj prenajimatelovi aj na trvalom

ljmmm
Dnes o 05:58
@zdeno525

@ljmmm nie oni majú trvalý pobyt inde majitelia, je to súma nízka, ale do budúcna až neplatím 2x aj prenajimatelovi aj na trvalom

@zdeno525 nuz tak si mu ukazal potvrdenie, ze platis inde nie?

anonym_e31529
Dnes o 06:01
@zdeno525

@zdeno525 pozri si vyhlasku mesta, kde mas trvaly pobyt, tam mas uvedene, ako a v akych pripadoch sa odpustaju poplatky za smeti. V nasom meste sa odpustaju uplne poplatky v pripade, ze clovek pracuje mimo SK, studuje mimo SK, ale v pripade prenajmu v inom meste sa znizuju na polovicu, ale treba to vydokladovat.

anonym_cbf766
Dnes o 06:57
@zdeno525

@zdeno525 Máme chalupu, sme tam 3-4 mesiace v roku a za odvoz platíme celoročne. Tak isto na mieste TP. Mesto, kde máme chalupu, prijali VZN, že platiť bude každý vlastník nehnuteľnosti celoročne, bez ohľadu na čas strávený v danej nehnuteľnosti. Aj také sa stáva..

anastazia5
Dnes o 07:38

Ja som to riešila minulý rok aj teraz. Bývam na inej adrese ako mám TP (tam mám prechodný pobyt nahlásený- kde staviame dom). Po zaplatení smetí mi mesto dalo potvrdenie, že platím smeti tam a to som odoslala mailom na obec TP. Takže platím iba na 1 mieste.
Tam, kde mám trvalý pobyt som dala byt do prenájmu a chalan čo tam býval mi nič neplatil za smeti, lebo bol prihlásený u svojich rodičov (ale v rovnakej obci ako bol nájom). Takže tiež platil iba 1x.

zdeno525
autor
Dnes o 08:27
@anastazia5

Ja som to riešila minulý rok aj teraz. Bývam na inej adrese ako mám TP (tam mám prechodný pobyt nahlásený- kde staviame dom). Po zaplatení smetí mi mesto dalo potvrdenie, že platím smeti tam a to som odoslala mailom na obec TP. Takže platím iba na 1 mieste.
Tam, kde mám trvalý pobyt som dala byt do prenájmu a chalan čo tam býval mi nič neplatil za smeti, lebo bol prihlásený u svojich rodičov (ale v rovnakej obci ako bol nájom). Takže tiež platil iba 1x.

@anastazia5 ja som tiež platil u rodičov poslal som majiteľovi potvrdenie aj tak žiada odomna druhý krát platiť

anastazia5
Dnes o 08:42
@zdeno525

@anastazia5 ja som tiež platil u rodičov poslal som majiteľovi potvrdenie aj tak žiada odomna druhý krát platiť

@zdeno525 tak to už len s ním treba vydiskutovať - že nemáš prečo platiť na 2 miestach. Proste odmietaš mu platiť a hotovo

chrobak7
Dnes o 08:43
@zdeno525

@zdeno525 Je to logické. Ty musíš platiť, lebo tam máš trvalý pobyt. Majiteľ musí platiť, lebo vlastní nehnuteľnosť. On je tiež povinný platiť za smeti a tieto náklady musí preniesť na teba. Koniec - koncov ty tam skutočne produkuješ smeti, keď tam bývaš, takže tie náklady sú oprávnené.

Vyriešil by si to jedine tak, že by si svoj byt, kde máš trvalý pobyt, prenajal a ty by si tieto náklady preniesol na neho. Alebo si zruš trvalý pobyt na tom byte a prihlás sa k TP tam, kde si nájme.

Napr. ja za syna tiež platím v našom dome, lebo stále tam má TP. On ale býva v podnájme v inom meste, kde v nájomnom má tiež zahrnutý poplatok za smeti. On skutočne produkuje tie smeti v prenajatom byte, takže nevidím dôvod, prečo by nemal platiť. A u nás v obci bohužiaľ - kým je u mňa prihlásený, tak som povinný za neho platiť. Je to vlastne ten istý prípad, čo tvoj. Nevyriešiš to.

anastazia5
Dnes o 09:14
@chrobak7

@zdeno525 Je to logické. Ty musíš platiť, lebo tam máš trvalý pobyt. Majiteľ musí platiť, lebo vlastní nehnuteľnosť. On je tiež povinný platiť za smeti a tieto náklady musí preniesť na teba. Koniec - koncov ty tam skutočne produkuješ smeti, keď tam bývaš, takže tie náklady sú oprávnené.

Vyriešil by si to jedine tak, že by si svoj byt, kde máš trvalý pobyt, prenajal a ty by si tieto náklady preniesol na neho. Alebo si zruš trvalý pobyt na tom byte a prihlás sa k TP tam, kde si nájme.

Napr. ja za syna tiež platím v našom dome, lebo stále tam má TP. On ale býva v podnájme v inom meste, kde v nájomnom má tiež zahrnutý poplatok za smeti. On skutočne produkuje tie smeti v prenajatom byte, takže nevidím dôvod, prečo by nemal platiť. A u nás v obci bohužiaľ - kým je u mňa prihlásený, tak som povinný za neho platiť. Je to vlastne ten istý prípad, čo tvoj. Nevyriešiš to.

@chrobak7 vôbec si nemusí zrušiť svoj TP. Keď mu dá prenajímateľ potvrdenie o tom, že to má zaplatené na druhom mieste, tak by mu to mali uznať na úrade.
Len keď je načierno nájomník, tak to bude problém, lebo majiteľ ho nemá nahláseného a nevie dať to potvrdenie

anonym_e31529
Dnes o 09:18
@zdeno525

@zdeno525 a už si sa pozrel na vzn mesta u rodičov? Nerieš to tu, preštuduj vzn, vrátia ti poplatok, ak musíš platiť poplatok v nájme.

anonym_274071
Dnes o 09:19
@chrobak7

@chrobak7 pozri si VZN tvojej obce aké sú možnosti odpustenia poplatku, normálne obce zvyknú mať ak dáš nájomnú zmluvu že bývaš a platíš inde tak ti odpustia poplatok, veď logika je platíš len tomu kto ti tvoje smeti odváža