Ako vyriešiť dvojité platenie za komunálny odpad?
Dobrý deň, chcem sa spýtať ako sa dá vyriešiť poplatok za smeti, keď trvalý pobyt mám na adrese a bývam v nájme v tom istom meste, do budúcna aby som neplatil aj majiteľovi za smeti a ešte aj na adrese trvalého bydliska ? Ďakujem pekne
Lebo stalo sa mi tento rok že majitel bytu žiadal o mňa za odpad a ešte som platil aj na adrese trvalého bydliska smeti čiže 2x. Chcem sa tomu vyhnúť už
Na základe čoho si platil? Prišlo ti rozhodnutie od obce na tvoje meno? A druhá platba bola na základe čoho? čo máš napísané na potvrdení o zaplatení?
@anonym_274071 trvalý pobyt tam mám meno, a druhé pyta odomna aj prenajímateľ lebo že tam bývam ale do budúcna chcem len raz platiť
@anonym_274071 trvalý pobyt tam mám meno, a druhé pyta odomna aj prenajímateľ lebo že tam bývam ale do budúcna chcem len raz platiť
@zdeno525 my sme roky mali inde TP a na inom mieste sme byvali. Ziadali sme potvrdenie o zaplateni a to sme dorucili na urad kde sme mali tp. Uplne to stacilo.
@zdeno525 a prečo sa nejdeš informovať na úrad ako to vyriešiť?
najjednoduchšie je zobrať potvrdenie o zaplatení daní od prenajímateľa a ísť na mesto odhlásiť seba z platení na TP…
dá sa to aj opačne, ale to by musel prenajímateľ na mesto…
no prenajímateľa chápem lebo tam vytváraš odpad predpokladám... takže zaplať prenajímateľovi on ti dá doklad a to odnesieš ako doklad že na adrese TP nevytváraš odpad takže tam nemáš dôvod platiť
a mozno ti ten odpad zosobnil, lebo on ho tam plati lebo tam ma on trvaly pobyt, alebo ti ten poplatok proste chce strhnut za nieco, tak ho nazval za smeti
a mozno ti ten odpad zosobnil, lebo on ho tam plati lebo tam ma on trvaly pobyt, alebo ti ten poplatok proste chce strhnut za nieco, tak ho nazval za smeti
@ljmmm nie oni majú trvalý pobyt inde majitelia, je to súma nízka, ale do budúcna až neplatím 2x aj prenajimatelovi aj na trvalom
@ljmmm nie oni majú trvalý pobyt inde majitelia, je to súma nízka, ale do budúcna až neplatím 2x aj prenajimatelovi aj na trvalom
@zdeno525 pozri si vyhlasku mesta, kde mas trvaly pobyt, tam mas uvedene, ako a v akych pripadoch sa odpustaju poplatky za smeti. V nasom meste sa odpustaju uplne poplatky v pripade, ze clovek pracuje mimo SK, studuje mimo SK, ale v pripade prenajmu v inom meste sa znizuju na polovicu, ale treba to vydokladovat.
@zdeno525 Máme chalupu, sme tam 3-4 mesiace v roku a za odvoz platíme celoročne. Tak isto na mieste TP. Mesto, kde máme chalupu, prijali VZN, že platiť bude každý vlastník nehnuteľnosti celoročne, bez ohľadu na čas strávený v danej nehnuteľnosti. Aj také sa stáva..
Ja som to riešila minulý rok aj teraz. Bývam na inej adrese ako mám TP (tam mám prechodný pobyt nahlásený- kde staviame dom). Po zaplatení smetí mi mesto dalo potvrdenie, že platím smeti tam a to som odoslala mailom na obec TP. Takže platím iba na 1 mieste.
Tam, kde mám trvalý pobyt som dala byt do prenájmu a chalan čo tam býval mi nič neplatil za smeti, lebo bol prihlásený u svojich rodičov (ale v rovnakej obci ako bol nájom). Takže tiež platil iba 1x.
Ja som to riešila minulý rok aj teraz. Bývam na inej adrese ako mám TP (tam mám prechodný pobyt nahlásený- kde staviame dom). Po zaplatení smetí mi mesto dalo potvrdenie, že platím smeti tam a to som odoslala mailom na obec TP. Takže platím iba na 1 mieste.
Tam, kde mám trvalý pobyt som dala byt do prenájmu a chalan čo tam býval mi nič neplatil za smeti, lebo bol prihlásený u svojich rodičov (ale v rovnakej obci ako bol nájom). Takže tiež platil iba 1x.
@anastazia5 ja som tiež platil u rodičov poslal som majiteľovi potvrdenie aj tak žiada odomna druhý krát platiť
@anastazia5 ja som tiež platil u rodičov poslal som majiteľovi potvrdenie aj tak žiada odomna druhý krát platiť
@zdeno525 tak to už len s ním treba vydiskutovať - že nemáš prečo platiť na 2 miestach. Proste odmietaš mu platiť a hotovo
@zdeno525 Je to logické. Ty musíš platiť, lebo tam máš trvalý pobyt. Majiteľ musí platiť, lebo vlastní nehnuteľnosť. On je tiež povinný platiť za smeti a tieto náklady musí preniesť na teba. Koniec - koncov ty tam skutočne produkuješ smeti, keď tam bývaš, takže tie náklady sú oprávnené.
Vyriešil by si to jedine tak, že by si svoj byt, kde máš trvalý pobyt, prenajal a ty by si tieto náklady preniesol na neho. Alebo si zruš trvalý pobyt na tom byte a prihlás sa k TP tam, kde si nájme.
Napr. ja za syna tiež platím v našom dome, lebo stále tam má TP. On ale býva v podnájme v inom meste, kde v nájomnom má tiež zahrnutý poplatok za smeti. On skutočne produkuje tie smeti v prenajatom byte, takže nevidím dôvod, prečo by nemal platiť. A u nás v obci bohužiaľ - kým je u mňa prihlásený, tak som povinný za neho platiť. Je to vlastne ten istý prípad, čo tvoj. Nevyriešiš to.
@zdeno525 Je to logické. Ty musíš platiť, lebo tam máš trvalý pobyt. Majiteľ musí platiť, lebo vlastní nehnuteľnosť. On je tiež povinný platiť za smeti a tieto náklady musí preniesť na teba. Koniec - koncov ty tam skutočne produkuješ smeti, keď tam bývaš, takže tie náklady sú oprávnené.
Vyriešil by si to jedine tak, že by si svoj byt, kde máš trvalý pobyt, prenajal a ty by si tieto náklady preniesol na neho. Alebo si zruš trvalý pobyt na tom byte a prihlás sa k TP tam, kde si nájme.
Napr. ja za syna tiež platím v našom dome, lebo stále tam má TP. On ale býva v podnájme v inom meste, kde v nájomnom má tiež zahrnutý poplatok za smeti. On skutočne produkuje tie smeti v prenajatom byte, takže nevidím dôvod, prečo by nemal platiť. A u nás v obci bohužiaľ - kým je u mňa prihlásený, tak som povinný za neho platiť. Je to vlastne ten istý prípad, čo tvoj. Nevyriešiš to.
@chrobak7 vôbec si nemusí zrušiť svoj TP. Keď mu dá prenajímateľ potvrdenie o tom, že to má zaplatené na druhom mieste, tak by mu to mali uznať na úrade.
Len keď je načierno nájomník, tak to bude problém, lebo majiteľ ho nemá nahláseného a nevie dať to potvrdenie
@zdeno525 a už si sa pozrel na vzn mesta u rodičov? Nerieš to tu, preštuduj vzn, vrátia ti poplatok, ak musíš platiť poplatok v nájme.
@chrobak7 pozri si VZN tvojej obce aké sú možnosti odpustenia poplatku, normálne obce zvyknú mať ak dáš nájomnú zmluvu že bývaš a platíš inde tak ti odpustia poplatok, veď logika je platíš len tomu kto ti tvoje smeti odváža

Na základe čoho si platil? Prišlo ti rozhodnutie od obce na tvoje meno? A druhá platba bola na základe čoho? čo máš napísané na potvrdení o zaplatení?