Ako vyriešiť problém s bezdomovcami?
Nepripravuje sa nejaký zákon na nich? Keď strpcuju život obyvateľom ci už pri nákupných centrách alebo pod barakmi? Každý deň alkohol čuča a podobne? Policajt povedal ze pokutu je im zbytocne dávať keď nemá z čoho zaplatiť. Ako sa ma vyriešiť tento problém?
@pralinka25 lenže na to existujú poistky. Poznám babu ktorej muž zomrel v mladom veku. Ona rodičovský príspevok a 2 deti. Hypotéku vyplatila s poistky manžela tak isto úver. Ešte jej niečo aj ostalo. Vdovský má keďže manžel bol zamestnaný.
Platí už len režijné náklady za byt.
Ale na to treba myslieť dopredu. Áno mohli ušetriť na poistení ale skončila by na ulici.
Napríklad môžeš prispievať pravidelne na projekty ako Housing First alebo Vagus, kupovať časopis ktorý predávajú, podporovať Depaul...
@bosorkabb nebol to manzel. a to je to. dnes vacsina parov zije na divoko. vsak len papier a naco by sa brali vsak si rozumeju ..... takze toto riziko podstupuje mnoho mnoho parov
@mane01 Dejú sa veľmi zlé veci v živote, nežijeme na ostrove, aby sme nevideli ako sa ľuďom žije, ako sa dostanú do obrovských problémov, ale minimum z nich ťa dostane do role špinavého, smradľavého bezdomovca s čučom v ruke. O takých je tu reč. Pretože ľudia, ktorí sa ocitnú v núdzi majú miesto kde prespať, na hygienu, určité pravidlá a chcú sa postaviť na vlastné nohy, tým sa predsa má pomôcť. A vždy sa nájde riešenie, tiež som videla zažiť ľudí rôzne tragédie, ale nikto neskončil na ulici.
@pralinka25 poistka predsa nemusí byť len na základe manželstva. Lenže ľudia kašlú na prevenciu. Veď načo. To isté manželstvo.
Potom organizujú zbierky a chcú aby im na ich nezodpovednosť ľudia prispievali.
@bosorkabb to ano ale nie kazdy ma kapacitu a schopnost predvidat.
@pralinka25 ale vie len nechce platiť. Robila som v banke. Hypotéka
180 000 eur a na otázku poistenia odpoveď načo. Netvrdím ze poistiť v banke ale trochu premýšľať treba.
@markusrasford no uz vidim, ze moj komentar admin zmazal, lebo ten stanulienkin je politicky korektny voci zameraniu MK. Moderatori su tu jeden blbsi od druheho, ignoruju osocovanie, zhadzovanie a zosmiesnovanie, burenie vasni od vyvolenych a sankciuju oponentov. Asi im spravim na par dni zabavku a ponahlasujem kazdy prispevok urcitych osob, kde porusuju pravidla. 😄 ... kedysi som videl prispevok nejakeho moderatora nastvaneho, ze ich jedna osoba obvinovala so zadavania urcitych tem a s odstupom casu si myslim, ze vobec dotycna nebola daleko od pravdy 😉
Pripoistenie k hypo je samozrejme nutné, avšak pokiaľ to nie je povinne, dosť ľudí sa tomu vyhne. Však to riskntnú, finančná gramotnosť na SK je nízka. A dupľom u sociálne slabších, deti z decáku a podobne. Ci človek môže skĺznuť do bezdomovectva? Áno veľmi ľahko ak okolo seba nemá záchranný kruh rodiny pripadne výborných priateľov. Veľa úžasných ľudí sú alkoholici, ti stačí aby ho partner/ka vykopla z domu a skončia na ulici v zúboženom stave. Dalsia kategória duchovne slabší jedinci, sociálna práca tu zlyháva a pokiaľ takýto človek nemá rodinu ktorá mu pomáha, tak sa veľmi ľahko môže stať bezdomovcom. Rôzne duševne choroby, schizofrénie, na YouTube je kanál ktorý spovedá bezdomovcov v Los Angeles, to sú osudy: sexuálne zneužívanie v detstve, tyranie, disfunkčné rodiny, drogy a je to z toho človek , ktorý skončí na ulici ako špinavý smradľavý bezďák, ktorými ostatní opovrhujú lebo im sa to predsa nemôže stať a bezďáci za to môžu sami a obťažujú tu nás slušných ľudí. A pozor aj mňa bezďáci obťažujú ale skôr to vidím ako problém komunity a spoločnosti že im nevie pomôcť. Sú rozbehnuté rôzne projekty ako Housing first, treba sa trošku zaujímať a túto problematiku predtým ako kritizujem.
Vacsina bezdomovcov su psychiatricki pacienti - ci uz schizofrenici a pod. alebo ludia so zavislostami - narkomani, alkoholici, gambleri. Mnohi boli neuspesne lieceni na psychiatrii a ich zaradenie do bezneho zivota, ci pracovneho procesu je nemozne. Niektori o to ani nestoja. Ti, ktori by o to stali, bojuju o prezitie vdaka "socialnemu" systemu v tomto state, kde byt invalidom znamena prepadnut sa do chudoby a kde chranene byvanie pre psychicky chorych takmer neexistuje. Pokial ide o asocialnych alkoholikov, policia ich neriesi, lebo to pre nich nie je financne zaujimave, viac sa im oplati vyberat pokuty za parkovanie. A to je smutne. Lebo keby ich denne buzerovali za pitie alkoholu na verejnosti, zhabali im pokazde alkohol, tak by boli nuteni sa presunut spred obchodov na menej frekventovane miesta.
@mane01 Nečítam, ani nebudem. Mám čo robiť so svojím životom, tiež nebol prechádzkou ružovou záhradou, ale snažím sa to zvládať sama, nečakám, že mi niekto pomôže, nemám priestor na to, aby som ešte venovala svoj čas iným osudom. Každý má nejaký, každý sa musí nejako pretĺkať. Ja ani netvrdím, že si za všetko môžu sami, aj keď drvivou väčšinou áno, ani že by ich život nebol dôležitý, alebo bezcenný. Aj tie príklady tu uvedené, ak mám hypotéku treba sa poistiť, mám auto, treba sa poistiť, mám deti, treba sa poistiť. Vždy je nejaká cesta. Jedine koho mi je ľúto, tak chorých, lebo s týmto už je strašné bojovať. Ináč zdravé ruky a nohy asi ľutovať netreba.
@gribka1 poistit pripoistit. ty fakt nechapes. ano super ale ludia nie su vsetci rovnaki, nevychadzaju z rovnakych pomerov a podmienok. nie kazdy je financne gramotny, nie kazdy predvida, nie kazdy zije v realite a nie kazdy chape a vidi rizika. to co vidim ja alebo ty niekto iny vobec vidiet nemusi. vychadzas zo svojich vedomosti, zrucnosti a schopnosti. nie kazdy je na tom rovnako. nie je to vzdy o tom ze nechcu.
@pralinka25 Ale čo ja s tým akože mám robiť? Mám sa nenávidieť, že si všetko stokrát premyslím, že si dávam pozor na svoje rozhodnutia? Čo akože ja nechápem? Veď ich neodsudzujem, je to ich život. Jednoducho máte iné videnie sveta. Oni tiež, ja tiež. Ja vám to neberiem, len nechápem čo sa tu do mňa navážate. Niekto má zmysel života zachraňovať iných, je to ok, ja si myslím, že každý máme svoju cestu, na ktorej padáme a potom vstávame.
@gribka1 ale prosim ta nikto ti nekaze sa nenavidiet. len ti vysvetlujem ze to nie je take jednoduche povedat ze mali mysliet inak.
to je presne to iste ako keby si chcela od dietata trebars 3 rocneho aby si same dokazalo zmanazovat dajmetomu den a mohlo zostat same doma. proste na to nema kapcitu.
a nikto sa do teba nenavaza. je to normalna diskusia. to ze ta niekto oznaci nie je predsa navazanie. zas nebud vztahovacna. pisem ti lebo s nimi mam skusenosti. myslela som si ze ked sa niekto do temy zapoji tak ho to zaujima. je to zas taky isty predpoklad ako ten tvoj ze oni budu vitdiet tak ako ty. ja som si myslela ze ty budes chapat ze s tebou len diskutujem o niecom v com mam prax. to je cele.
@gribka1 Chyba Ti empatia. Schopnosť vcítiť sa do kože iného, pochopiť že každý stojíme na inej štartovacej čiare ( rodina, inteligencia, zdravie). Je to v poriadku, nemôžeme byt všetci empatickí a je pravda že niekedy to prináša veľa starosti a smútku. Len si myslím, že by bolo fajn odložiť tie odsudzujúce komentáre, pretože prepáč fakt nevieš o čom hovoríš.
@pralinka25 Nebolo to myslené priamo, že len na teba, už mi tu bolo vyčitane, že to vidím tak ako píšem. Akože fakt uznávam, že na to proste nemajú kapacitu, ale o týchto ľudí by sa mali hlavne zaujímať ich blízky, ak to vôbec chcú. Táto téma nie je o vyriešení problému bezdomovectva, ale o ich otravovaní pri nákupných centrách, napitých čučom. Tam to začalo.
@gribka1 Funguje model Housing First. Pilotne projekty sú aj na SK. Ale samozrejme je drahé, treba získať peniaze. Viac kopírujem z Wiki: Bydlení především (také Bydlení nejdříve či Nejdřív bydlení, uvádí se i anglicky jako Housing First) je politika ukončování bezdomovectvi lidí, kteří kromě dlouhodobé bytové nouze potřebují i komplexní sociální péči. Vychází se z myšlenky, že základní potřebou lidí bez domova je získat stabilní bydlení a jejich ostatní potřeby lze uspokojovat až poté, co získají domov. Bydlení se tak stává prvním krokem ke stabilizaci životní situace klienta. Na tento první krok pak navazuje podpora v řešení dalších témat, jako je praktická orientace (zdravotní a sociální pojištění, základní dávky), případně léčení závislostí nebo psychického onemocnění. V přístupu Bydlení především tedy péče o lidi bez domova ubytováním nekončí, ale začíná. Je to rozdíl od většiny jiných přístupů, jež vlastní bydlení přidělují až těm lidem v bytové nouzi, kteří splnili určité předchozí podmínky (model prostupného bydlení). V programech Bydlení především je klientovi poskytnut do nájmu standardní byt a spolu s ním i intenzivní, flexibilní a individualizovaná podpora týmu sociálních pracovníků a pracovnic
@gribka1 Určite, niektorí to proste nedajú. Boj s bezdomovectvom, so závislosťou… ťažký boj. Ale Housing first má výsledky, nosná myšlienka je najprv človeka umiestniť do bezpečného domova a človek získa motiváciu bojovať ďalej so závislosťou, osobným bankrotom a zdravotnými problémami.
@gribka1 oni zvacsa ziadnu normanu rodinu nemaju.
ale ano pre niekoho je to skratka zivotny styl a nechce to zmenit aj ked ma moznost. niekto sa zas aj snazi len robi jedno blbe rozhodnutie za druhym. a tiez su rozne povahy. niekto je v pohode iny agresivny dalsi otravny. toto uz je cele vyplod modernej civilizacie. pretoze v davnej historii keby zil niekto na okraji spolocnosti zozrala by ho diva zver a bolo by po "probleme"
Ja to beriem ako celospoločenský problém, pomôcť má štát, neziskovky, nadácie a ľudia pre ktorých je to poslaním. Ja to nebudem myslím.
Štát zlyháva a neziskovky sú zevraj Sorrosovi agenti 😉 Ľudí pre ktorých je pomoc blížnym poslaním je malo, každý sa stará o seba. Takže pomôcť môže každý zakúpením Nota Bene, podporou združení Vagus alebo Proti Prúdu. Keď sa človek stará len o seba, jedného dňa sa môže stať že sa nebude mať kto postarať o neho.
Nemyslím, že ľudia sa starajú len o seba, ale majú dosť svojho prežitia aj svojich blízkych. Problémy sú všade, neostáva každému priestor na problémy sveta, či Slovenska. Naozaj. Tiež je to len jednostranný pohľad, na druhú stranu, ak sa ľudia vedia aspoň o seba postarať. Aj vďaka Sorosovi😂

@bosorkabb presne. tu sa niekolko krat tato mantra zopakovala ale to ze im ten luxuny pobyt v base kde maju 5x denne stravu, teplo, vodu postel, cisteoblecenie, lekarsku starostlivost musi niekto (my) zaplatit uz sa nevidi. ano oni mozu pracovat v base ale nie kazdy pracuje pretoze prave bezdaci maju kopec diagnoz, ktore na ulici neriesia ale tam im zdravotnu starostlivost odopriet nemozes.