icon

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo pozemku s bratom?

20. jan 2025

S bratom vlastnime 50/50 pozemok, ktory nam darovali rodicia, pozemok ma 2500m2, z toho cast je vedena ako zastavana plocha, necelych 500m a zvysok je zahrada. Na vedlajsom pozemku ma brat dom a nie je to oddelene, nemame to vymerane co je koho. Nechcem to s nim dalej vlastnit, nakolko nemame dobry vztah, 10 rokov uzival pozemok len on, s tym ze ho udrziaval, teda pasol si tam ovce. Chcela som sa dohodnut tak, ze by ms vyplatil. Navrhla som sumu ovela nizsiu, nez je realna hodnota, lebo som vedela ze viac penazi nezozenie a v ramci dobrych vztahov, ktore uz su pase. Najprv suhlasil, potom ze ma nevyplati. Navrhla som teda ze ten mensi pozemok vpredu tych 500m by som mala ja a mohla s tym nalozit ako uznam za vhodne, kedze doteraz mi nedal jeho suhlas na nic co som chcela tam. Pritom on moj suhlas neriesil nikdy na nic

autor
20. jan 2025

A jemu by ostala cela zahrada teda dala by som mu mojich 1000m2 zahrady za jeho 250m2 zastavanej plochy, cenovo to vychadza plus minus rovnako. Lebo ak by som chceka zahradu ja, nemam tam pristup, kdezto on ano a casom si to vie tiez spravit na stavebny pozemok..bol by este vo vyhode. No ani s tym nesuhlasil. Este mi vykrical, ze sa o pozemok nestaram posledne roky, ale uziva ho len on. No to uz nevidi. Rozmyslam teda, ze ponuknem svoju polovicu na predaj, s tym ze ma predkupne pravo. Akurat ze nie je urcene ktora cast je koho a je to pozemok dlhy a uzsi. Musela by som ist tiez pod cenu. Neviem ci by vobec niekto take nieco kupil, no ak ano, mohol by mu chodit po celom tom pozemku a nemohol by v podstate nic. Nechcela som to hrotit, ale asi nebude ina moznost. Myslite ze je to dobre riesenie alebo co mozem este spravit s tym, aby som sa toho zbavila a mala s nim pokoj?

pieksamaki
20. jan 2025

Toto sú veci, ktoré nikto už nezlepší.....jemu uz nevysvetlis....iba s pravnikom...co je vlastnícke pravo

autor
Autor odpoveď zmazal
andrea_82
20. jan 2025

Asi len cez sud ako navrh na vysporiadanie.

slecnazkosic
20. jan 2025

Právnik to vyrieši

sasa1310
20. jan 2025

ty si fakt myslíš, že ti niekto kúpi pozemok s nejakým vlastníkom?

autor
20. jan 2025

@sasa1310 orna poda sa bezne tak predava s viacerymi vlastnikmi. A ak to dam za nizsiu sumu..cudzi by sa s nim neparal a keby odkupil jeho cast, vie si tam potom postavit dom. Plus su na pozemku aj siete..

autor
20. jan 2025

@andrea_82 to je posledna moznost, no nechcem pchat peniaze do toho

natalka13
20. jan 2025

Ty nemas 1000 m2zahrady ani 250m2 zast.plochy. mate podielove spoluvlastnictvo.
Brat pozemok kde ma dom kupil?

sasa1310
20. jan 2025

orná pôda a nie pozemok, kde má niekto dom a býva tam 24/7

sasa1310
20. jan 2025

a ako ste na LV? Každý má svoju časť na LV alebo spoločne ako 1/2?

autor
20. jan 2025

@sasa1310 spolocne,no su to dve parcely a chcela som aby mal kazdy svoju. No nesuhlasil

autor
20. jan 2025

@sasa1310 ale to je parcela vedla..ako keby kupis dom a mas suseda. To iste

autor
20. jan 2025

@natalka13 ano odkupil to vtedy za zlomok ceny od otcovej rodiny..nemame ale beriem to podla velkosti podielov. Kazdy mame niekolko m2

sasa1310
20. jan 2025

no nie je to to isté, keďže píšeš, že na LV ste spoločne. A to je dosť podstatná info. To ti nikto nekúpi, keďže ste vlastníkmi 2500m2 na polovicu

autor
20. jan 2025

@sasa1310 nechapes. Pozemok na ktorom ma dom je uplne na inej parcele. Nie na tej co mame spolu. To s tym nema nic

autor
20. jan 2025

@sasa1310 ludia dnes idu po cene. Ako investicia pre niekoho za zlomok ceny aku to realne ma, myslim ze to nie je az take nerealne. Mozno sa mylim. Ale hlavne to chcem vyriesit. Podla moznosti mimosudne. A kedze nema peniaze na vyplatenie, svoj podiel mi neodpreda ani to cele predat nechce, ina moznos nie je.

deti95060810
20. jan 2025

ak chceš predať svoj podiel, musíš najskôr osloviť brata. musíš mu ponúknuť cenu napr. napíšem 100 tisíc e.
ak brat odmietne, môžeš predať inému záujemcovi, len nesmie byť cena iná ako si ponúkala bratovi. musia byť zachované tie isté podmienky...
s bratom komunikovať ohľadom predaja a ceny pozemku písomne.

autor
20. jan 2025

@deti95060810 viem vsak uz mam vypisanu aj dohodu i vysporiadani aj to predkupne pravo..ten pozemok ma ovela vyssiu hodnotu za aku ho chcem ponuknut no zial inak to nejde.

natalka13
20. jan 2025

Nie nemate kazdy niekolko m2 ale kazdy mate z kazdeho centimetra podiel.

natalka13
20. jan 2025

Nikto nekupi pozemok v podielovom spoluvlastnictve s tvojim bratom. K comu by mu to bolo? Nic s nim nemoze robit bez suhlasu druheho majitela

autor
20. jan 2025

@natalka13 tak ako by si to riesila na mojom mieste?

natalka13
20. jan 2025

Bud sa dohodnete a pozemok si rozdelite, ak sa to da alebo sud a sud vam ho rozdeli.

luccija
20. jan 2025

Keď sa nechce dohodnúť ani tak ani tak, tak to daj na súd nech sa vymeria koho čo je a predaj, alebo sa umudri a kúpi to

culienka
20. jan 2025

Keď sa s ním nedá dohodnúť tak asi jedine to dať na súd 😞

hhhjnn
19. jún 2025

Zdravím,chcem sa opitat o radu mám sukromny pozemok no a keď sa chcem dostať s autom do svojho pozemku tak musím prejsť cez obecny pozemok lebo inakšie vichodisko nemám no a hneď za mojou bránou je ten obecný pozemok sused my blokuje prejazd do môjho súkromného pozemku vždy my hovori že on my môže blokovať prejazd do môjho pozemku lebo stoji na obecnom pozemku je nejaké riešenie aby my neblokoval cestu do môjho pozemku cez ten obecný pozemok? Poprosím o radu ďakujem..