Vyrovnanie po dedičskom konaní

popoluskaxy
1. dec 2021

Ahojte, potrebujem poradiť v tejto situácii: po dedičskom konaní sa pozemok prepísal na jedného z dedičov. Ten vyplatil zatiaľ len jedného spoludediča priamo u právnika na dedičskom konaní, nakoľko súhlasil so sumou navrhovanou pri dedičskom konaní.
Zvyšných troch zatiaľ nevyplatil. Moja otázka znie: musí teraz vyplatiť ostatných z trhovej ceny pozemku, resp. podľa znaleckého posudku? Ak áno, má na to nejakú časovú lehotu? Alebo môže vyplatiť ostatných dedičov z nejakej dohodnutej sumy a pozemok si nechať a predať ho napríklad neskôr za vyššiu sumu? Ďakujem za radu.

ivkazba
1. dec 2021

@popoluskaxy a ako bolo dohodnuté pri dedičskom konaní? Aká hodnota nehnuteľnosti je v dedičskom konaní?

rikarika
1. dec 2021

@popoluskaxy neexistuje vyrovnanie PO dedicskom konani ale V dedicskom konani. Mas dedicske rozhodnutie od notara? Tam je vsetko napisane....komu, co, kolko, do akej lehoty....

popoluskaxy
autor
1. dec 2021

@ivkazba
@rikarika baby, nejde o mňa, ale o známych. Netuším, čo majú napísané v papieroch z dedičského konania. No traja dediči ešte neboli vyplatení. Vychádzam z toho, že majiteľ pozemku chce tento pozemok teraz predať a bude sa musieť so zvyšnými rozdeliť podľa podielu, ktorý im patrí.

ivkazba
1. dec 2021

@popoluskaxy všetko je v dedičskom konaní - aká suma, kto koho a koľko vypláca, kedy. Takže ak nevieme, čo bolo v dedičskom dohodnuté, ťažko poradiť pokiaľ nemáme kryštálovú guľu.