icon

Ako zabezpečiť, aby sa nehnuteľnosť nepredala a mohol ju otec užívať?

gabriel11122
4. feb 2023

Dobrý deň, keď som bol slobodný, tak som si kúpil pozemok a postavil som na ňom veľkú garáž, dielňu 180m2. Všetko je na mojom mene. Momentálne som ženatý a mame jednu dcérku. Moja manželka s mojim otcom vôbec nevychádza. Chcel by som sa poradiť a opýtať sa na situáciu. Ak by sa mi náhodou niečo stalo, tak v dedicskom konaní ide všetko na manželku a na deti(dceru). Chcel by som, ak by sa mi niečo stalo, tak aby mal otec doživotne právo užívať spomínanú dielňu, garáž, keďže do nej investoval tiež tisíce eur a využíva ju na svoju prácu. Dá sa spraviť nejaký dodatok zmluva u notára? Aby nenastala situácia, že ak by sa mi niečo stalo, tak manželka by to predala. A otcovi by neostalo nič. Naš vzťah nie je ideálny s manželkou a ako som písal, s otcom vôbec nevychádza. Vďaka.

marca12
4. feb 2023

@gabriel11122 Dozivotne pravo uzivania notar zapise na vsetky nehnutelnosti,ktore spisete a vyznaci sa na liste vlastnictva.

gabriel11122
autor
4. feb 2023

@marca12 takže by tam notar uviedol ťarchu? A dá sa aj nejako zabezpečiť, aby to nemohla predať? Lebo je možné, žeby to predala aj s tým, žeby to mal otec pravo užívať.

viestta
4. feb 2023

@gabriel11122 nikto nekupi nehnutelnost s tarchou, ak aj ano, tak tarcha dozivotneho uzivania prejde na noveho majitela.

sasa1310
4. feb 2023

@gabriel11122 doživotné právo je vecné bremeno, ktoré sa dával na kataster. Žiaľ, ani to nevie dostatočne chrániť tvojho otca. Totiž daná nehnuteľnosť je predajná aj s doživotným právom dožitia.
Ja osobne by som to riešila skôr záložným právom na danú nehnuteľnosť v prospech otca. Tam už predaj bez otcovho súhlasu byť nemôže ani keby sa rozkrájala manželka.

sasa1310
4. feb 2023

@gabriel11122 a ešte je jedna možnosť, manželku vieš predsa vydediť. Čiže spíšeš závet, že to prenecháš trebárs otcovi, ďalšiu polovičku majetku prenecháš dcére a ženu vydedíš.

marca12
4. feb 2023

@gabriel11122 Potom uz jedine zmluvu o zriadeni zalozneho prava spisat s otcom,tym sa znemozni predaj bez jeho suhlasu. Najlepsie ist rovno za notarom a navrhne ti moznosti.

mufka1
4. feb 2023

@gabriel11122 dobrý deň, normálne ísť k notarovi a dat spraviť zmluvu ,že chcete aby otec mal celoživotné právo bývať v garáž.Pokial by sa vám niečo stalo nedaj bože.....vaša manželka nemôže nič spraviť lebo tam je ťarcha vlastne vás otec a nemôže ho vyhodiť ani predať. Ja to mam tak isto na byte spravené s mojou mamou, má doživotne právo užívať byť, nemôžem ho predať ani založiť proste nič
Určite vám tu pomôže aj právne poradenstvo na MK alebo choďte rovno k notarovi.

gabriel11122
autor
4. feb 2023

@marca12 vďaka. Ešte sa opýtam na situáciu. Ak dostanem nehnutelnost darovacou zmluvou a darca uvedie, že ma tam doživotne právo užívať to. Môže uviesť aj ťarchu, že sa to nesmie počas jeho života predať. Alebo sa musi tiež vyhotoviť zmluvu o zriadení záložného práva.

marca12
4. feb 2023

@mufka1 Predat sa moze,ale tarcha tam ostava. Su take pripady,kedy ludia spenazili nehnutelnosti a starym ludom ostali oci pre plac. Novy majitel ich vystval z domu,malokto sa vie branit.

drzaopica
4. feb 2023

@marca12 netreba ošetriť aj pristupovu cestu?raz bol v TV problém, že žena odmietla, aby ten človek vstúpil na jej pozemok, aby sa dostal do garáže hoci bol vlastnikom

babalenka
4. feb 2023

A nie je to tak ,že keď máš majetok pred svadbou ten nededí manželka iba dieťa? Píšeš že keď do bol slobodný si kúpil pozemok tak na ten by nemala mať nárok manželka 🤔

anjelicek26
4. feb 2023

Ved to otcovi predaj... dedit budes ty a pripadne tvoje dieta, manzelka nie... je to len tvoje na tvoje meno, predat mozes komukolvek... ak teda nemas xy surodencov

marca12
4. feb 2023

@anjelicek26 moze prist vydajachtiva starsia pani,poblazni starkeho a lahko sa moze stat,ze sa ocitnu aj s manzelkou a detmi na ulici. Taketo kroky treba dobre premysliet

gabriel11122
autor
4. feb 2023

@babalenka ak by to tak bolo, tak by to bolo v poriadku, ale nemôže manželka, ako zakonny zástupca dieťaťa predať nehnutelnost?

sendy1977
4. feb 2023

@babalenka nie, dedí aj manželka. Iba keby boli rozvedený, tak iba dieťa.

sendy1977
4. feb 2023

@gabriel11122 áno môže manželka, prípadné exmanželka predať , ale iba s súhlasom sudu.

sasa1310
4. feb 2023

@mufka1 predať môže komukoľvek aj s ťarchou. To vôbec nechráni otca.

sasa1310
4. feb 2023

@gabriel11122 ťarcha - bavíme sa o vecnom bremene.... Pri nej môže majiteľ nehnuteľnosti predať svoju nehnuteľnosť aj pozemok s ťarchou komukoľvek. Aj neprispôsobivému občanovi a otcovi bude zaťažko ešte viac. Ano bude mať právo doživotného užívania, ale s akým komfortom.
So záložným právom v prospech tvojho otca predať nemôže bez jeho súhlasu. To je rovnaké ako keď máš hypotéku a banka má záložné právo na tvojej nehnuteľnosti. Tiež nesmieš predať bez jej súhlasu.

sasa1310
4. feb 2023

@anjelicek26 predaj tiež nie je šťastné riešenie, môže mať autor kľude jedného aj viac súrodencov.

gabriel11122
autor
4. feb 2023

@sasa1310 takže najlepšie bude asi dat ťarchu- doživotne užívanie v prospech otca. A k tomu záložné pravo.

Otázky
1. Keby som to chcel ja predať čisto teoreticky, budem zrejme potrebovať súhlas otca. Je to tak?
2. Kedy konci záložné právo? Smrťou?

0silvia0
4. feb 2023

@gabriel11122 kedze otec do garaze investoval, dokonca ju vyuziva, podla mna by bolo spravodlive mu polovicu darovat.

sasa1310
4. feb 2023

@gabriel11122 záložné právo a vecné bremeno neviem či môže byť spolu. Viem, že pri banke nemôže. Na jednu osobu je dosť možné, že možné to bude.
Záložné právo končí kedykoľvek, keď sa obidvaja dohodnete, že ho chcete zrušiť.
Poprípade ešte môžeš nejakú časť rovno darovať otcovi a máš po probléme. Trebárs 1/2 bude vlastníkom otec a 1/2 ty.

sendy1977
4. feb 2023

@gabriel11122 máš súrodencov? lebo ak by si napísal 1/2 na otca a jemu sa niečo stalo dedia aj súrodenci.

gabriel11122
autor
4. feb 2023

@sendy1977 áno, mam súrodencov

mufka1
4. feb 2023

@sasa13 dajme tomu ale kto by jej to kúpil s nájomníkom 🙂

sasa1310
4. feb 2023

@mufka1 no motyka vystrelí a niekto by sa našiel. Netreba preto riskovať. Za nižšiu cenu nejaký zúfalec, ktorý ozaj nemá kde bývať a nemá ani peniaze sa vždy nájde.

mufka1
4. feb 2023

@sasa1310 áno to mate upne pravdu aj taky sa nájdu. Určite sa na to spýtajte. Držím vám palce 😊

draik
5. feb 2023

@sasa1310
Píšete opakovane nesprávne informácie. Či už čo sa týka rady o spísaní závetu alebo prevodu nehnuteľnosti zaťaženej záložným právom. Okrem toho ste vôbec neuviedli, na základe čoho by záložné právo malo vzniknúť.

gabriel11122
autor
5. feb 2023

@draik vy by ste mi vedeli poradiť, akým spôsobom by sa to mohlo vyriešiť? Dám otcovi na tu garáž doživotne právo, keďže neustále tam investuje svoje peniaze. Dá sa aj nejako zabezpečiť, ak by sa mi niečo stalo, aby to manželka počas života otca nemohla predať?
Svoje meno ako meno vlastníka nechcem meniť, nech to zdedí manželka, moje deti, čisto teoreticky, ak by niekedy nastaka takáto situácia.

draik
5. feb 2023

@gabriel11122
Len vecné bremeno, ktoré sa zmenou vlastníka neruší.