Ako zabezpečiť dedičstvo len pre jedného potomka?
Dobrý deň.
Rodičia vlastia nehnutelnosť, chceli by sme aby som to dedila len ja (mám 1 brata). Aká je najlepšia možnosť, čo by sme mohli urobiť? Keby spýsali závet, vedel by to napadnúť? Ako by sme ho mohli vydediť? Nehnutelnosť nechceme napísať na mňa, mám manžela, v príprade rozvodu by som ho musela vyplatiť?
Ďakujem za odpoveď
Dary nespadajú do BSM
@doriiis keby som dom dostala darovacou zmluvou, brat by to nevedel napadnúť?
Dieta je neopomenutelny dedic, nie je len tak jednoduche brata vydedit. Takze jedine dar a tym padom by to ani nespadalo do BSM (manzel by nemal narok) a zaroven by to rodicia darovali iba tebe.
@anonym_autor ... Vedel, tak isto ako vydedenie. Kým brat doslova a do písmena nesedel v base za niečo závazne tak ho nebude možné vydedit
@doriiis úspešnosť napadnutia darovacej zmluvy je skoro nulová 😉
Ešte mozu rodicia počkať na zmeny v OZ a tam to uz bude jednoduchšie https://www.startitup.sk/nove-pravidla-dedenia-...
@anonym_autor ... Vedel, tak isto ako vydedenie. Kým brat doslova a do písmena nesedel v base za niečo závazne tak ho nebude možné vydedit
@doriiis dedia aj ti, ktori su vo vykone trestu.
dar je najlepsie riesenie.
majitel si moze urobit so svojim majetkom co chce. chodte normalne spisat darovaciu zmluvu, par sto eur, ziadna stiahnuta z internetu. potom smer kataster
@anonym_autor ja som presne tvoj pripad. Rodič mi daroval nehnutelnosť a zároveň napísal závet na hnuteľné veci, kde uviedol príčinu, prečo bratovi neodkazuje nič. Brat sa chystal súdiť, ale neurobil to. Nebol by úspešný.
majitel si moze urobit so svojim majetkom co chce. chodte normalne spisat darovaciu zmluvu, par sto eur, ziadna stiahnuta z internetu. potom smer kataster
@lucik194 prečo žiadne stiahnutie z internetu? Ja som si dala dokopy darovaciu zmluvu podľa viacerých vzorov z internetu. Verím, že každý priemerne inteligentný človek to dokáže. Ak sa predsa len vyskytne chyba, kataster vyzve na opravu.
riesili sme to v rodine, byt bol darovany mame pocas zivota
@anonym_autor preco chcete vydedit brata? smutne vztahy
@anonym_autor preco chcete vydedit brata? smutne vztahy
@anonym_bea05c o rodičov sa nezaujíma, dom sme prerábali mi a bývame tu spolu s nimi.
@lucik194 ďakujem☺️ na dome máme aj hypo, ale je na moje meno, nemal by to byť problém, však?
@anonym_bea05c o rodičov sa nezaujíma, dom sme prerábali mi a bývame tu spolu s nimi.
@anonym_autor aj napriek tomu je to smutne. byvate tam spolu s nimi tympadom nemate zas naklady na hypo ci podnajom, co on ma. takze uz teraz ste vo velkej vyhode. ale vam to je uz asi jedno, ze tymto totalne spalite mosty s nim ze?
@anonym_autor aj napriek tomu je to smutne. byvate tam spolu s nimi tympadom nemate zas naklady na hypo ci podnajom, co on ma. takze uz teraz ste vo velkej vyhode. ale vam to je uz asi jedno, ze tymto totalne spalite mosty s nim ze?
@anonym_bea05c nebudem sem vypisovať čo sa medzi nami stalo, ale vôbec by mi nevadilo ani keď ho už nikdy v živote nevidím.☺️
@anonym_bea05c nerozumieš, čo hovorí @draik ? každý môže za života robiť so svojím majetkom, čo chce, aj ho darovať, ak chce. Dedí sa to, čo zostane po smrti. Ak ostane.
Nerieš.
Mňa zabilo "spýsali" 😖 ... a teraz k veci: darovaním sa to dá poriešiť.
Teraz odveci, ale kde sú tie témy, ze najväčší dar pre dieťa je súrodenec a aký je jedináčik v živote bez neho sám a stratený 😆
Darovacou zmluvou s pravom dozivotneho uzivania.A aby som si bola istejsia zvazila by som aj notarsky overeny dokument,ze ti rodicia nehnutelnost zanechavaju dobrovolne,slobodne pri plnom zdravi,vedomi a bla bla...Keby chcel napadnut po ich smrti sposob akym si to nadobudla ci ich mentalne zdravie a pod.
@anonym_autor
@anonym_autor ako bolo vysse napisane da sa napadnut ale sanca ze vyhra sud je nulova ;)
Ja som riesila ja som bola darca a chcela som.ziskat.majetom naspäť riešila som asi 3 pravnikml.(po roku cca.od.darovacej zmluvy) a vsetci povedali ze.mam nulovu sancu a sud by sa tahal.dlhe roky ;)
@anonym_bea05c nerozumieš, čo hovorí @draik ? každý môže za života robiť so svojím majetkom, čo chce, aj ho darovať, ak chce. Dedí sa to, čo zostane po smrti. Ak ostane.
Nerieš.
@zmrzlinka8 ja netvrdim opak. :D kde vyvraciam Draika?
@anonym_autor to ze sa o rodicov nezaujima neznamena ze ma byt vydedeny. a darovanim to mas asi najlepsiu cestu, aj u nas sa tak vychytraly ujo dostal k bytu zadara a este poškvrnil ostatnych pozostalych, lebo vsak on sa staral, poberal aj opatrovatelsky a este aj narabal so zostatkom na ucte, takze je to ozaj smutne ake vztahy nevztahy existuju. na grc.
@anonym_bea05c nebudem sem vypisovať čo sa medzi nami stalo, ale vôbec by mi nevadilo ani keď ho už nikdy v živote nevidím.☺️
@anonym_autor niekedy zavidim taketo nevztahy aspon ta o to menej bude raz boliet ked raz nebodaj umrie...
@doriiis Hovori o bratovi!
@spongebob1 ... Prosím ťa, prečítaj si to ešte raz a poriadne

Dary nespadajú do BSM