Ako zabezpečiť doprovod do nemocnice pre ZŤP?
Mam 42 rokov caka ma operacia Mam DMO a mamina by chcela byt moj doprovod v nemocnici. Ako sa to vybavuje?
Nie nejde o smutok ale mam problem s pohybom a ako vsetci vieme sestricky nemaju cas venovat sa pacietovy na 100 pecent....ty asi nevies co je detska obrna vsak,?
Nie pri všetkých diagnózach je možný doprovod dospelej osoby aj keď má ztp.
Musí s tým súhlasiť nemocnica. Ja mám dospelého autistu a tam doprovod možný je ale všetko si hradím, musí byť voľná kapacita, lekár a nemocnica musí súhlasiť. A oni súhlasia keďže sa boja diagnózy že to nezvládnu.
Bohuzial,kapacitne moznosti to casto nedovoluju. Moj brat je tiez ZTP,odkazany na celodennu starostlivost a uz ako 10r.bol na oddeleni sam na tazkej operacii,mama mohla prist len na navstevu. Teraz je dospely, potreboval operaciu a riesili to zial sukromnym centrom,kde s nim mohol byt rodic a asistovat mu.
@ajka10000 Preco sa do mna navazas? Kde v mojej odpovedi si prisla na to, ze neviem, co je DMO? Pisala si totiz, ze mama chce a nie ze ty chces!! Preto som sa pytala. V nemocniciach je personal, ktory bezne zvlada starostlivost o imobilnych pacientov. Mozno na nejakom specifickom pracovisku by si nedali s tebou rady a sami by ponukli miesto pre doprovod.
@bosorkabb A? O deti bez doprovodu sa nikto nepostara? Tu hovorime o dospelej osobe, ktora je imobilna. Ved to nie je na klinikach dospelych nic vynimocne, imobilini su ludia z roznych dovodov..ved ani pri porode, ci sestonedeli nie su oteckovia kvoli tomu, aby sa o porod, zeny a novorodencov starali, ale aby sa mamicka citila psychicky lepsie. Ak to aitorka potrebuje, nech si skusi doprovod vyziadat. Ale mala by to chciet ona 🙂
@dadis videla som ako sa starali o deti bez doprovodu a slovne upozorňovali nech nerevú a podobne. A milé slová to teda neboli. A nie nevidela som to prvý krát.
A preto tam deti bez doprovodu nikdy nedám.
A ako sa starajú o imobilných by vedela keby žila ešte rozprávať mužova babka. Hnus.
Psy v útulku sú na tom lepšie.
@bosorkabb Preco si na take spravanie neupozornila? Urcite to v poriadku nie je. Za mna je pritomnost rodica pri dietati zakladne pravo dietata, tiez som nebola stastna nechat prvaka na infekcnom, bol to pre mna sok, najma navstevy tam neboli ani kazdy den povolene 😡. Poslankyna Marcinkova sa v tomto aktivne angazuje a suhlasim s nou. Ale to, co ty popisujes, je celkom z ineho sudka, je to profesionalne a ludske zlyhanie, a ak taketo spravanie, co popisujes len ludia prehliadaju, je este horsie, ako ti, co ho konaju. Nie je riesenim, ze ja so svojim dietatom do nemocnice pojdem a od niecoho talehi ho uchranim. Kto ochrani tie deti bez rodicov? Neznasam, ze toto sa v nasej spolocnosti deje, kazdy si riesi len seba.
@ajka10000 Preco kricis? Ja ti niekde pisem, ze nemas ziadat doprovod? Starostlivost o teba zdravotnicky personal zvladne, ved predsa do nemocnic nechodia len chodiaci a hovoriaci pacienti. Druha vec je, ze ak to kapacita oddelenia povoli, tak mozes o doprovod poziadat, je to platena sluzba. Ziadaju o to aj mamicky pri/po porode, ale nie vzdy a vsade to je mozne. Nemocnice pocas hospitalizacie by sa mali postarat (a aj staraju) o pacientov s roznymi diagnozami. Ak by to nezvladali a mala by si pocit, ze o teba postarane nie je, je na mieste podat staznost. Ak vsak mamu potrebujes ako moralnu oporu, chapem. Ale bat sa o seba nemusis, aj keby vam doprovod neschvalili.
@bosorkabb Nie, samozrejme si to mala riesit s kompetentnymi. A babku ktoru spominas? Nikdy by som nedovolia, aby sa takto niekto spraval k mojej babke. To, ze ste to neriesili, vrha zle svetlo iba na vas. V nasom zariadeni mame vyse 30 klientov, niektori imobilni, ini s demenciou, vsetci neschopni sa o seba postarat. Neviem si predstavit, ze by sa niekto z personalu k nim nepsraval s uctou. Od pani upratovacky, kucharky, socialne sestry, opatrovatelky ci sestry." Zlo potrebuje k svojmu víťazstvu jedinú vec. Aby dobrí ľudia nerobili nič."
@dadis babku sme riešili, z nemocnice zobrali a platili súkromnú ošetrovateľsku službu.
Pravdaže podali sme sťažnosť. Ale odpoveď bola plná formálnych blbosti. Neboli jej schopný ani plienku vymeniť, ležala v jednej celý deň. Smädna, hladná.... Návštevy až po týždni povolili lebo chrípka. To v akom stave sme ju našli písať dopodrobna nejdem. Ale hnus.
Jediný ktorý jej pomáhali boli spolubyvajuce pacientky. Sama babka povedala že radšej umrie ako ísť do nemocnice.
Viac sa k tomu vyjadrovať nejdem lebo na to veľmi nerada spomínam.
@ajka10000 pochybujem že kvôli DMO ti povolia doprovod...ten môže predsa chodiť v poobedňajších hodinách ako návšteva...ak povolia tak jedine že si pobyt bude uhrádzať sama...zdravotná poisťovna hradí pri hospitalizáciu pri dospelom liečbu a pobyt, nie doprod - to len ak ideš do kúpelov....v nemocnici ležíš, tam doprovod nepotrebuješ, na toaletu ti pomôže personál a inak len ležíš...ak bude treba vyšetrenie na to má nemocnica personál ....
ahojko ked si budete v dr vybavovat prijem nech ti do papierov napise ze potrebujes sprievod pocas hospitalizacie a automaticky pri nastupe bude vsetko pripravene. chodila som tak pravidelne. vdaka Bohu syn (autista) pri poslednej operacii zvladol vsetko sam, hoci mi dali moznost byt s nim. drzim palceky

@ajka10000 A ty chces doprovod? Doprovod mavaju deti, nie preto, ze sa o nich nema kto v nemocnici postarat, ale aby im nebolo smutno. Tebe bude smutno?