Ako zabezpečiť podiel na byte pri rozchode?
Ahojte
Idem sa poradiť najlepšie nejaký právnik ak by sa vyjadril .
Takže mam s priateľom byt už skoro 10 r keď sme ho kupovali nemohla som ísť do hypo koli platu /muž pracuje v banke /, takže hypo aj byť je napísaný na neho. Mame spolu 2 deti zobraty nie sme .
Kým sme nemali deti šli sme všetko na pol hypo nájom náklady všetko....potom samozrejme nie bola som na rodicaku avšak už nastupujem do prace a samozrejme požaduje opäť pol vsetkeho.
Moja otázka ako viem právne ošetriť to ze ak by sa niečo stalo /rozchod atd / bude pol.bytu moja ? Samozrejme počítam aj s hypo , nie som ze len majetok a osstatne nie.
Momentálne nemôžme refinanocat úver lebo mame dobrú úrokovú sadzbu...
Poraďte ako to spraviť aby som mala nejakú istotou ze platím niečo co je aj moje ?
Dakujem
Necitam odpovede, ale na hypoteke moze figurovat aj spoludlznik bez prijmu a nasledne samozrejme aj v kupnej zmluve a na katastri.
@tiezjedna lenže on nemôže darovať polku bytu keď mu ako keby tá polka nepatrí. Banka má záložné právo na ten byt, teda banka rozhodne, či niečo vôbec darovať môže... ( a kedže po 10 rokoch polka splatená nebude, tak darovať nič nemôže). Môže max požiadať banku o pridanie spoludlžníka.
@laurita285 strašne táraš, úplne v pohode môže darovať polovicu bytu ak dá banka súhlas .. byt je jeho, aj keď nieje splatený, banka ma záložne právo.. pletieš piate cez deviate …
@laurita285 Je to nesprávny výklad. Nie že polka, ale celý byt mu patrí. Nie "akože", ale skutočne, fakticky aj právne. Áno, v podmienkach s bankou môže byť dohodnuté, že darovanie podlieha súhlasu záložného veriteľa, ale aj keby ten súhlas vlastník obišiel, nie som si úplne istá, či by to malo vplyv na neplatnosť takéhoto úkonu. Viem si predstaviť, že by to cez kataster v pohode prešlo. Uplatnila by sa pravdepodobne zmluvne dohodnutá sankcia (napr. zosplatnenie celého úveru).
@laurita285 samozrejme, že môže. Banka to schváli. Jej pozícia nie je prevedením vlastníckeho podielu nijako ohrozená. Ak ti to, čo píšeš, nakukal on, tak klame.
@andaluzia12 však píšem že ak dá banka súhlas :D
@laurita285 banka dá súhlas. Môže byt pokojne rozdeliť aj medzi 4 vlastníkov.
Môže ti darovať polku bytu aj keď je tam hypotéka, napr. môj manžel bral hypotéku na byt a zakladal byt rodičov ich príjem neskúmali ani nijako nefigurivali na hypotéke takže dá sa založiť aj cudzí byt, ti znamená že ho môže aj darovať záložné právo sa tým nijako nemení
A radím ti rieš to čím skôr stať sa môže hocičo
@nikusik0107 nech ta pripise ako spoludlznika a banka nebude mat problem suhlasit s tym, aby si mohla byt na liste vlastnictva. Ale tak to by musel priatel chciet. Ziaden urok ani nic sa pri takom ukone nemeni.
@nikusik0107 moja znama, sice uz mala okolo 40r.s frajerom si kupili dom, pisany na neho, hypoteku-jeho platili spolu, prerabky, vsetko. Po par rokoch odisla s 0€ z jeho domu. On ma dom, ona plati v 57r.podnajom.
Banka musi dať súhlas ak TI budeš chcieť darovať polku bytu.Pokiaľ by bol férovy na začiatku napíše ťa tam prečo by to robil teraz.Lebo TY chceš už je to podľa mna zložitejšie.
A prečo ste sa nevzali za toľko rokov, a mate aj 2 deti?
Takže po dohode ideme na kataster kde ma zápise do LV...otázka co všetko k tomu potebujem? Koľko to stojí?
@katka700 toto by si mala dat ako clanok, nech to nezapadne prachom len ako prispevok v diskusii. A malo by to byt povinne citanie.
@nikusik0107 ak to aj zrealizujete, tak tu potom napíš. Lebo ja neverím
@nikusik0107 neverím podľa mna to len tak povedal neverím že po rokoch TI da dobrovoľne polku bytu ked platil roky hypotéku prečo by ťa mal zapísať ako spoluvlastníka.
@alickapusinka no preto lebo ju ľúbi a plánuje s ňou byť navždy napr. Prečo by jej nedal možno to berie ako samozrejmosť že polka je jej len to nepovažoval za dôležité ju napísat a teraz keď to od neho žiada tak ju napíše ako spoluvlastníka a hotovo, hypotéku platili spolu
@nikusik0107 to nie je len ze idem na kataster. Treba vam dat urobit darovaciu zmluvu, overit podpis, ist do banky a poziadat o schvalenie tam sa caka aj 3 dni na odpoved- poplatok je myslim ze 20e a myslim ze treba ist za spravcom bytu kt vam vyda, ze na byte nie su ziadne pozdlznosti. S tymito papiermi mozte ist na kataster. Len tak ze idem na kataster s napisem ta sa neda. Banka je najradsej ked na hypoteke figurujes ako spoludlznik co sa da dodatocne, tym maju istotu a nemaju potom problem ti vydat suhlas…. Kedze byt je v podstate bankin.
@nikusik0107 plus spisanie darovacej zmluvy okolo 150e pravnikom ktory to za teba aj odnesie a vybavi

@katka700 perfektný komentár, doslova slohová práca. 100% súhlas