icon

Ako zabezpečiť podiel na byte pri rozchode?

nikusik0107
14. nov 2024

Ahojte
Idem sa poradiť najlepšie nejaký právnik ak by sa vyjadril .
Takže mam s priateľom byt už skoro 10 r keď sme ho kupovali nemohla som ísť do hypo koli platu /muž pracuje v banke /, takže hypo aj byť je napísaný na neho. Mame spolu 2 deti zobraty nie sme .
Kým sme nemali deti šli sme všetko na pol hypo nájom náklady všetko....potom samozrejme nie bola som na rodicaku avšak už nastupujem do prace a samozrejme požaduje opäť pol vsetkeho.
Moja otázka ako viem právne ošetriť to ze ak by sa niečo stalo /rozchod atd / bude pol.bytu moja ? Samozrejme počítam aj s hypo , nie som ze len majetok a osstatne nie.
Momentálne nemôžme refinanocat úver lebo mame dobrú úrokovú sadzbu...
Poraďte ako to spraviť aby som mala nejakú istotou ze platím niečo co je aj moje ?

Dakujem

Strana
z3
alickapusinka
14. nov 2024

Podľa mňa ak je vlastníkom len on ty nemáš nič iba asi ak by ťa napisal dobrovoľne.Ale to na to určite nepristupí.A nie ste ani manželia takže asi ťahaš za krátky koniec.

liz_lemon
14. nov 2024

neplat, co nie je tvoje, zrejme ta ucelovo zavadzal, ze kvoli platu nemozes ist do HU, lebo je to blbost, 2 platy su vzdy viac ako 1, v prip. smrti byt dedia deti, a v prip. rozchodu si mozes narokovat na to, co si na byt vynalozila, ale treba to vediet aj zdokladovat

minenkak
14. nov 2024

@nikusik0107 nemôžeš platiť hypotéku na niečo čo nie je tvoje,môžeš mu platiť nájom

alickapusinka
14. nov 2024

je tu aj právna skupina aj právnik jednu otázku môžeš napisať zadarmo.A v skupine sú pravnici skus dať vstup do skupiny a tam sa porad.

nikusik0107
autor
14. nov 2024

@alickapusinka hľadala som ale akosi neviem nič nájsť pošleš mi link...

nikusik0107
autor
14. nov 2024

@liz_lemon
@liz_lemon lenže ja som v tom čase len brigádovať čiže nemala som.pracu ...na tpp preto to nebolo možné....áno viem ze ak dedia deti mne skôr ide o.pripad rozchod atd ....

lonely66
Odpoveď bola odstránená
oktober3
14. nov 2024

Bohužiaľ.
Nemás na nič nárok.
Nie si na liste vlastníctva ani ste neboli zobraty v tom čase.

A čo si aj platila, tak sa dá brat ako nájom. Čiže užívanie majetku plus energie.

Teta tak prišla o dom, kde žila 20 rokov. Lebo pred kolaudáciou neboli manželia

suzitok
Autor odpoveď zmazal
lucylaw
14. nov 2024

@nikusik0107 Aby si mala nárok na akúkoľvek časť bytu,musela by si byť napísaná na liste vlastníctva..Inak nemáš v prípade rozchodu nárok na nič..Navrhni mu,aby na teba časť bytu prepísal,myslím,že chlapec sa hneď vyfarbí,čo je zač..

komplikovana
14. nov 2024

ty mu teoreticky pomahas splacat hypoteku, na LV nie si zapisana, ale od teba vyzaduje peniaze akoze za najom? Mozete sa bud zosobasit, alebo ti priatel prepise nejaku percentualnu ciastku na teba.

katka700
14. nov 2024

@nikusik0107 Prepáč ale on s tebou dobre vypiekol. Nič mu nedávaj kým ťa nenapíše na list vlastníctva.

luliu
14. nov 2024

@nikusik0107 tvoje nie je nič a v prípade rozchodu nemáš na nič narok

lusyc
14. nov 2024

Je mi veľmi ľúto ako ťa oba bral. Dúfam, že si si aspoň odkladala z materskej a rodičaku. Teraz sa oň bude hrať na veľmi urazeneho, keď budeš chcieť byť na liste vlastníctva za polku platieb z tvojho platu. A co by riešilo manželstvo?
Nerodit a nestarat sa o deti priateľovi a neplatiť nikomu modré oči je ponaučenie pre ostatné čitateľky.

amelie2017
14. nov 2024

Ak na teba polku neprepise, tak to nemas ako zabezpecit. A dufam, ze po navrate do prace budete pol na pol riesit okrem financii aj starostlivost o deti, varenie, upratovanie, navstevy lekarov a pripadne ocr.

alickapusinka
14. nov 2024

@nikusik0107 ak si dáš skupiny tak daj si pravna pomoc a tam to nájdeš

nikusik0107
autor
14. nov 2024

A dá sa napísať ma na Lv s tým ze sa hypo nezmení? Alebo ? Ako to viek spraviť ak by pristúpil napísať ma na LV??
Pripadne akp to spraviť aby sa hypo nemusel meniť, s tým ze tam je ok úrok.sadzba
On ako tvrdí že by ma nikdy nevyhodil atd ale zas ja nie som blba a ružové okuliare už tiež nenosím....takže preto to potebujem riešiť.
Áno viem moja chyba v čase kupovania bytu tie ružové okuliare asi boli....

lenocka8894
14. nov 2024

@nikusik0107 ved darovacou zmluvou polku domu nech prepise na teba..banke sa len oznami ze vlastnici su dvaja...

petka552
14. nov 2024

@nikusik0107 v pripade rozchodu si bezdomovec. Nemas narok na nic. Byt je pisany na neho a ani na hypoteke nijak nefigurujes. Keby ste boli manzelia, tak mas aspon narok napolovicu splatok z hypo. Mohol by ta zapisat ako spoludlznika a prostrednictvom darovacej zmluvy ti dat urcitu cast bytu.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
liz_lemon
14. nov 2024

@komplikovana manzelstvo jej nepomoze, lebo do BSM ide majetok az uzavretim manzelstva, to co bolo pred nim, ostava nezmenene, narok by mala len v prip. smrti, ale pri rozvode nedostane nic

lenicka298
14. nov 2024

Kým je všetko v pohode človek to nerieši, verí tomu druhému. No žiaľ realita je taká, že v prípade rozchodu je len malinko ľudí, ktorý dodržia to, čo sľúbia. Keď som robila u advokáta, nechápala som, ako si ľudia môžu deliť príbor, taniere, matrace na polovice, no žiaľ je to tak.
U nás v okolí dokonalý pár, ona mala dieťa z prvého manželstva, byt predala, všetko vrazila do jeho domu, ved sa ľúbia, majú spolu ďalšie dieťa.... teraz do 20 rokoch sa on zaľúbil do mladej žaby, a teda partnerku vyhodil s 2 igelitkami. Takže trvaj na zapísaní na LV.

nikusik0107
autor
14. nov 2024

Ôk píšete ani cent alebo sa nedá ver tu bývam...vyuzivam energie atd...to ako keby ste v najme a nič neplatíte...nedá sa nič neplatiť....lenže neviem ako z toho vyst aby som neobtrela hubu ....

nikusik0107
autor
14. nov 2024

@lenicka298 áno presne to....tak nechcem dopadnúť a akp píšem ružové okuliare som už mala ....žijem.v realite a vidím akp dopaju manželstva a dokonale páry...takže preto to aj riešim

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
sense
14. nov 2024

@nikusik0107 čiže tvoj priateľ sa presnou polovicou podieľa aj na vedení domácnosti ak starostlivosti o deti. Chodí s nimi rovnako do škôlky, školy ku lekárom ocr atď. Rovnako vari perie,upratuje , zehli....
Prepáč ale dobre s tebou vybabral. Osobné tiež nevidím prečo máš platiť polovixu jeho hypo.slebo sa zoberte síce bude byť naďalej jeho ale v prípade rozvodu máš nárok na polovicu zaplatených splatok.

belllinka
14. nov 2024

@lonely66 aku pestunku jeho detom?? Ved su to snad aj jej deti.

andaluzia12
14. nov 2024

U nás je to napr naopak. Byt sme síce kupovali spolu pred manželstvom, ale napísali sme ho len na mňa, hypotéka tiež len na mňa, pri refinancovaní sa stal už manžel spoludlžníkom, na LV som stále napísaná iba ja. Keby zajtra manžel prišiel s tým, aby som mu darovala 1/2 bytu, nemám s tým absolútne problém …

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3