icon

Ako zaplatiť nedoplatok na dani pri ukončení zamestnania?

Dnes o 09:55

Ahojte
Poprosim o radu niekoho kto sa vyzna v daniach, pretoze na samotnom danovom nam velmi nepomohli.
Manzel k 31.1.2026 ukoncil TPP. Momentalne je na materskej so synom bez zamestnania. Byvaly zamestnavatel za neho za 2025 podal danove priznanie, z ktoreho mu vysiel nedoplatok, o com bol informovany minuly tyzden. Dnes bol na danovom urade s tym, ze nedoplatok fyzicky na pobocke uhradi alebo mu daju platobne pokyny iban atd. Zamestnankyne danoveho boli bezradne, radili sa o tom tri a ich zaver je, ze musi podat danove priznanie do konca tohto tyzdna aby mu spominane pokyny vedeli poskytnut. Za mna to nema ziadnu logiku, ved predsa davove priznane za neho uz na DU podane bolo.
Po minule roky mu zamestnavatel stale nedoplatok stiahol zo mzdy a za neho zaplatil. Teraz mu to nema kto a z akej mzdy stiahnut a nasledne uhradit.

denisa_deniska
Dnes o 10:06

Podľa mojich informácií to má riešiť so zamestnávateľom, u kt. si požiadal o ročné zúčtovanie a nedoplatok uhradiť jemu.

autor
Dnes o 10:12
@denisa_deniska

Podľa mojich informácií to má riešiť so zamestnávateľom, u kt. si požiadal o ročné zúčtovanie a nedoplatok uhradiť jemu.

@denisa_deniska neviete ci to je povinnostou byvaleho zamestnavatela vyplyvajucou zo zakona? Pretoze toto mu napisali v sprievodnej komunikacii.

anonym_3b1488
Dnes o 10:26
@anonym_autor

@denisa_deniska neviete ci to je povinnostou byvaleho zamestnavatela vyplyvajucou zo zakona? Pretoze toto mu napisali v sprievodnej komunikacii.

@anonym_autor Zamestnávateľ mu robil daňové priznanie, to je málo pravdepodobné alebo Ročné zúčtovanie dane. Sú to dve rozdielne veci.
RZD platí zamestnávateľ, zamestnanec mu ho následne uhradí alebo zamestnávateľ pošle podklad na Daňový úrad, nedoplatok uhradí zamestnanec priamo DÚ.
Nedoplatok z daňového priznania platí zamestnanec priamo Daňovému úradu.
Informácie nájdeš na finančnej správe, majú aj veľmi dobrú telefonickú infolinku, radi poradia

autor
Dnes o 10:33
@anonym_3b1488

@anonym_autor Zamestnávateľ mu robil daňové priznanie, to je málo pravdepodobné alebo Ročné zúčtovanie dane. Sú to dve rozdielne veci.
RZD platí zamestnávateľ, zamestnanec mu ho následne uhradí alebo zamestnávateľ pošle podklad na Daňový úrad, nedoplatok uhradí zamestnanec priamo DÚ.
Nedoplatok z daňového priznania platí zamestnanec priamo Daňovému úradu.
Informácie nájdeš na finančnej správe, majú aj veľmi dobrú telefonickú infolinku, radi poradia

@anonym_3b1488 good point, mate pravdu. Ide o RZD. Nie som zbehla v problematike a ako laik som mala za to, ze ide o tu istu vec.
Je vase tvrdenie, ze v pripade nedoplatku u RZD je vysporiadanie povinnostou zamestnavatela uz tym alebo onym sposobom, ktory spominate, je to podlozene konkretnym zakonom, na ktory sa vie manzel u zamestnavatela odvolat?

caramellka
Dnes o 10:36

https://podpora.financnasprava.sk/951445-Výber-...
Našla som toto na FS. Je to síce za rok 2021, ale asi sa to nemenilo...

anonym_3b1488
Dnes o 10:52
@anonym_autor

@anonym_3b1488 good point, mate pravdu. Ide o RZD. Nie som zbehla v problematike a ako laik som mala za to, ze ide o tu istu vec.
Je vase tvrdenie, ze v pripade nedoplatku u RZD je vysporiadanie povinnostou zamestnavatela uz tym alebo onym sposobom, ktory spominate, je to podlozene konkretnym zakonom, na ktory sa vie manzel u zamestnavatela odvolat?

@anonym_autor Platí čo pridala caramellka, v prvej otázke pekne vysvetlené

autor
Dnes o 11:12
@caramellka

https://podpora.financnasprava.sk/951445-Výber-...
Našla som toto na FS. Je to síce za rok 2021, ale asi sa to nemenilo...

@caramellka dakujem krasne, takze zamestnavatel len "moze", nemusi tuto vec za exzamestnanca vybavit.
Potom ale vyvznika otazka ako teda nedoplatok uhradit ak tak zamestnavatel nechce urobit. Uradnicky z DU povedali, ze musi podat danove priznanie FO typ A, co mi pride absurdne.

natalka13
Dnes o 11:15
@anonym_autor

@caramellka dakujem krasne, takze zamestnavatel len "moze", nemusi tuto vec za exzamestnanca vybavit.
Potom ale vyvznika otazka ako teda nedoplatok uhradit ak tak zamestnavatel nechce urobit. Uradnicky z DU povedali, ze musi podat danove priznanie FO typ A, co mi pride absurdne.

@anonym_autor inak ako podanim DP to nezaplati. ved nech ho urobi.Ale potrebuje podklady od zamestnavatela.
Zamestnavatel mu to nema z coho strhnut asi.

caramellka
Dnes o 11:17

https://www.financnasprava.sk/sk/kontakt Tu je online chat, telefonická infolinka a mailový kontakt, tak sa informujte priamo takto...

autor
Dnes o 11:20
@caramellka

https://www.financnasprava.sk/sk/kontakt Tu je online chat, telefonická infolinka a mailový kontakt, tak sa informujte priamo takto...

@caramellka ano, uz tak robim. Dakujem za Vas cas.