icon

Ako zdokladovať nepodložený nákup počas kontroly práceneschopnosti?

18. feb 2026

Prišla mi kontrola no bola som v obchode, ako to zdokladovať keď nemám účtenku? Vždy ju automaticky zahodím... To dostanem pokutu?

Strana
z4
anonym_1c75e7
18. feb 2026

Ano pokutu

autor
18. feb 2026

@anonym_autor chodím aj dieťa zaniesť a vyzdvihnúť zo škôlky.. to mám zdokladovať ako???

anonym_3d6772
18. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor chodím aj dieťa zaniesť a vyzdvihnúť zo škôlky.. to mám zdokladovať ako???

@anonym_autor Nijako. Dieťa zaniesť a vyzdvihnúť zo škôlky môžeš iba v čase vychádzok.
Keď ťa nenájde kontrola doma, tak máš smolu.

elenka.k
18. feb 2026
@anonym_1c75e7

Ano pokutu

@anonym_1c75e7 to prvýkrát počujem, že sa môže ísť na nákup počas PN mimo vychádzky ... hm. Ak budeš mať doklad - bloček, že si si robila nákup.
A teraz sa dávajú pokuty? Nie, že nedostaneš PN?

janinah
18. feb 2026

Zjavne nic nevies o rezime cloveka na PN.Najvyssi čas si to pozistovať.

mimaapeto
18. feb 2026

Ak vás kontrola zo Sociálnej poisťovne (SP) alebo zamestnávateľ nezastihnú doma počas PN, zanechajú v schránke „Oznámenie o vykonaní kontroly“. Musíte sa do 3 pracovných dní dostaviť na pobočku SP, vierohodne vysvetliť neprítomnosť (napr. lekár, lekáreň) a zdokladovať to.

janinah
18. feb 2026
@elenka.k

@anonym_1c75e7 to prvýkrát počujem, že sa môže ísť na nákup počas PN mimo vychádzky ... hm. Ak budeš mať doklad - bloček, že si si robila nákup.
A teraz sa dávajú pokuty? Nie, že nedostaneš PN?

@elenka.k jasne,že nemoze,na to ma predsa vychadzky.No,ved oni jej to vysvetlia,ma ich kontaktovat podla pokynov na zanechanom papieri.

alenka58
18. feb 2026

@anonym_autor môžeš ísť nakúpiť potraviny a do lekárne, ak si osamelá, ale treba blok o nákupe, ktorý porovnajú s časom kedy boli na kontrole, deti nemôžeš vyzdvihovať, ale môžeš si s lekárkou dohodnúť vychádzky v tom čase, neučinila si nič na preukázanie

parvinka0001
18. feb 2026

A ak chceš nosiť dieťa do škôlky tak si musíš dať tak vychádzky aby si mohla . Ich nezaujíma že nemá kto druhý odniesť . A tak isto si dať aj poobede vychádzky aby si mohla preňho ísť.

mimaapeto
18. feb 2026

nákup neviem o tom žeby bol dovolený, vychádzky nie sú pri každej diagnóze možné napr chrípka alebo zapal dýchacích ciest... ja vždy lekárku upozornujem keď sa mi inak nedá že v tom a v tom čase musím žiaľ dieťa odniesť alebo ísť pre ňu do školy... ak sa nedá nikomu inému a povie mi že v prípade kontroly mi vystaví potvrdenie... ale ja PN väčšinou odmietam a z tohto dôvodu čerpám pár dni dovolenky, takže keď mám pn vie že to nie je len tak ...

anonym_db91d9
18. feb 2026

A čo chceš zdokladovať? Ani do obchodu nesmieš ísť mimo vychadzky

anonym_679246
18. feb 2026
@alenka58

@anonym_autor môžeš ísť nakúpiť potraviny a do lekárne, ak si osamelá, ale treba blok o nákupe, ktorý porovnajú s časom kedy boli na kontrole, deti nemôžeš vyzdvihovať, ale môžeš si s lekárkou dohodnúť vychádzky v tom čase, neučinila si nič na preukázanie

@alenka58 keď nájdem lístok že bola kontrola, stačí ísť do obchodu a z koša vybrať bloček s daným časom že som akože bola nakúpiť?

patrike
18. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Nijako. Porusila si liecebny rezim. Vychadzky len v stanovenom case, mas poziadat lekara, aby uviedol casy, ked chodis do skolky.

markusrasford
18. feb 2026

@anonym_autor zavolaj na sociálnu poisťovňu a skus im to vysvetliť.

patrike
18. feb 2026

Predstavujes si to velmi naivne, ziadny blocek ti nepomoze.
Nakupit si mas pocas vychadzky.

anonym_5d8683
18. feb 2026

Dostaneš pokutu a odoberú ti dávku PN za mesiac.
Blok z obchodu ti nepomôže, na nákup môžeš ísť len v čase vychádzok.

anonym_04eb43
18. feb 2026

Ja som niekde čítala, že pokiaľ sa jedná o prvý prípad tak sa to dá zohľadniť a nerobia vždy drámu. Samozrejme záleží aj od pracovníka.

alenka58
18. feb 2026
@anonym_679246

@alenka58 keď nájdem lístok že bola kontrola, stačí ísť do obchodu a z koša vybrať bloček s daným časom že som akože bola nakúpiť?

@anonym_679246 ak si osamelá, nemá ti kto nakúpiť potraviny alebo lieky a potrebuješ mimo vychádzkových hodín tak treba pri nákupe si zobrať bloček

anonym_5d8683
18. feb 2026
@anonym_04eb43

Ja som niekde čítala, že pokiaľ sa jedná o prvý prípad tak sa to dá zohľadniť a nerobia vždy drámu. Samozrejme záleží aj od pracovníka.

@alenka58 To platí iba v prípade, ak nemá určené vychádzky
@anonym_04eb43 aktuálne sú PN prísnejšie kontrolované, konajú už aj pri prvom prípade + sa prehodnocuje či je PN oprávnená

anonym_53749d
18. feb 2026

Nakupit si mas cez vychadzkove hodiny, aj ked si osamela... Iba surna navsteva lekarne moze byt mimo vychadzkovych hodin.
Teraz sa to dost prisne posudzuje a budu robit caste kontroly. Necudujme sa.

ivik4
18. feb 2026

Preco si nesla do obchodu v case vychadzky ?

cacianka
18. feb 2026
@alenka58

@anonym_679246 ak si osamelá, nemá ti kto nakúpiť potraviny alebo lieky a potrebuješ mimo vychádzkových hodín tak treba pri nákupe si zobrať bloček

@alenka58 nezavádzaj. Ak má pacient stanovené vychádzky, v ich čase si môže nakúpiť aj do lekárne ísť. A je fuk či žije s niekým alebo je osamelý.
Ak osamelý človek nemá vychádzky, vtedy môže vyjsť na nutný nákup/ lekáreň , odloží bločky.
Žiadny bloček mimo vychádzok nepomôže, je to absolútna blbosť.

mimaapeto
18. feb 2026
@ivik4

Preco si nesla do obchodu v case vychadzky ?

@ivik4 nie pri každej PN sú možné vychádzky... možno že ani vychádzky nemá a praktizovala to tak bežne počas PN ... že sa voľne pohybovala ...

cacianka
18. feb 2026
@mimaapeto

@ivik4 nie pri každej PN sú možné vychádzky... možno že ani vychádzky nemá a praktizovala to tak bežne počas PN ... že sa voľne pohybovala ...

@mimaapeto hmm, nepíše či má vychádzky a kedy bola v obchode. Takže poradiť poriadne sa nedá. Preto tie rôzne poznámky od žien

ivik4
18. feb 2026
@mimaapeto

@mimaapeto hej jasne len nepise nic
Ja som si pytala aspon rano a poobede hodinu lebo vsak dieta a skola

mimaapeto
18. feb 2026
@ivik4

@mimaapeto hej jasne len nepise nic
Ja som si pytala aspon rano a poobede hodinu lebo vsak dieta a skola

@ivik4 bola som u dr minulý týždeň a telefonovala jej pacientka a pýtala si vychádzky tak sa doktorka len zasmiala že pri chrípke a pri dýchacích cestách a zápale pľúc proste vychádzky nie je možné dať... takže nie každá diagnóza má vychádzky... no nepíše lebo si myslela že je v práve a zistila že teda nie je ....

mimaapeto
18. feb 2026
@cacianka

@mimaapeto hmm, nepíše či má vychádzky a kedy bola v obchode. Takže poradiť poriadne sa nedá. Preto tie rôzne poznámky od žien

@cacianka no veď samozrejme

markusrasford
18. feb 2026
@cacianka

@alenka58 nezavádzaj. Ak má pacient stanovené vychádzky, v ich čase si môže nakúpiť aj do lekárne ísť. A je fuk či žije s niekým alebo je osamelý.
Ak osamelý človek nemá vychádzky, vtedy môže vyjsť na nutný nákup/ lekáreň , odloží bločky.
Žiadny bloček mimo vychádzok nepomôže, je to absolútna blbosť.

@cacianka vieš co dnes je dlhý deň na sociálnej poisťovni ja tam zavolám a opýtam sa ci tvoje tvrdenia sú pravdivé. V sociálnej poisťovni robia tiež ľudia. Ja som zažil kontrolu pracovníka sociálnej poisťovne a veríš ci nie prišiel vypýtal si kladenku na ktorú sa podpísal a odišiel. Nevypytal si OP ci som to ja co som na PN lebo tu PN ku mu mohol podať aj niekto iný ako ja.

markusrasford
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
18. feb 2026

treba si vychadzky vybavit, teraz mas problem, fakt je ten, ze cez PN nemas vychadzat z domu mimo vychadzok, ano je to psycho.. ale s kontrolormi sa da niekedy dohodnut, najma ak clovek byva sam, musi si ist jest kupit, musi dieta odviezt. Ja kvoli tomu vzdy vychadzky riesim s dr, aby som rano mala aspon hodinu a poobede hodinu.
Ak mas vychadzky, bola si mimo cas prec pocas kontroly, "neukecas ich", tak nie ze dostanes pokutu, nedostanes PNku od dna porusenie vobec

Strana
z4