icon

Ako získať OČR na syna bez návštevy lekára?

8. feb 2026

Ahojte,

Syn má sople a z nich ho aj dráždi na kašeľ, ale nemá zvýšenú teplotu a energie má na rozdávanie 😅 no taký nemôže ísť do škôlky. Ja už pracujem, síce len na polovičný úväzok, ale proste potrebovala by som s ním zostať doma. OČR som ešte nemala, tak neviem ako to funguje. Môže mi dr vystaviť OČR aj po telefonickom kontakte s ním? Či musí dieťa osobne vyšetriť? Ako vravím, nie je to s ním nejak vážne a nerada by som ho ťahala zbytočne do čakárne. Ja len že či vôbec pripadá niečo také do úvahy.

anonym_1bb5dd
8. feb 2026

@anonym_autor Dá sa aj telefonicky ale možno nie všetci to vypíšu.

anonym_d45799
8. feb 2026

Tak či tak, musíš ísť pre papier, OČR ešte nie je elektronická

autor
8. feb 2026
@anonym_d45799

Tak či tak, musíš ísť pre papier, OČR ešte nie je elektronická

@anonym_d45799 áno to viem, to by nebol taký problém skočiť po neho.
Inak teraz mi napadlo, či je možné hneď pri vystavení, aby dr vypísal aj dátum ukončenia?

dzulli1980
8. feb 2026

Naša Dr. dáva OČR len pokiaľ dieťa nie je schopné ísť do škôlky/školy ... má teplotu, je apatické, má suchý dráždivý kašeľ, zvracia, hnačkuje atď. ... pri sopli a vlhkom kašli nie ... naša po telefóne OČR nedáva, dieťa musí vidieť.

bebotka
8. feb 2026
@dzulli1980

Naša Dr. dáva OČR len pokiaľ dieťa nie je schopné ísť do škôlky/školy ... má teplotu, je apatické, má suchý dráždivý kašeľ, zvracia, hnačkuje atď. ... pri sopli a vlhkom kašli nie ... naša po telefóne OČR nedáva, dieťa musí vidieť.

@dzulli1980 A to so soplom davas dieta do skolky, ci si beries zakazdym dovolenku?

slavomira236
8. feb 2026
@dzulli1980

@dzulli1980 u nas dieta 2 krat zakaslalo alebo parkrat zasoplilo a uz oznamovali ked sme vyberali ze nechat doma

dzulli1980
8. feb 2026
@bebotka

@dzulli1980 A to so soplom davas dieta do skolky, ci si beries zakazdym dovolenku?

@bebotka Zo začiatku som nechávala dcéru doma ... no potom, keď som videla, ako iné matky dávajú deťom v šatni sirup od kašľa, Olynth do nosa, dokonca Hylak od tráviacich problémov, som to prestala riešiť ... proste pokiaľ nemá teplotu, nie je apatická, nejde ju zadusiť od suchého kašľa, nezvracia, nehnačkuje ide.

bebotka
8. feb 2026
@dzulli1980

@bebotka Zo začiatku som nechávala dcéru doma ... no potom, keď som videla, ako iné matky dávajú deťom v šatni sirup od kašľa, Olynth do nosa, dokonca Hylak od tráviacich problémov, som to prestala riešiť ... proste pokiaľ nemá teplotu, nie je apatická, nejde ju zadusiť od suchého kašľa, nezvracia, nehnačkuje ide.

@dzulli1980 ved to, ze u nas zbadaju sopel pod nosom a uz volaju, ze si mame prist po neho. Ani nenechaju do poobedia, ale hned prec.

autor
8. feb 2026
@dzulli1980

@dzulli1980 akože toto je vcelku zaujímavé, keď to takto máte s doktorkou. Lebo u nás v škôlke hneď hlásia, keď kašle alebo kýcha, že treba preliečiť doma.
A napr pri zaspávaní ho to poriadne dráždi, takže viem si predstaviť že ak idú na obed deti spať, tak to proste ruší.

martinka13
Včera o 06:44

Všetko závisí od konkrétneho pediatra a u nás aj od jeho nálady. Niekedy vypíše aj s dátumom ukončenia, niekedy sa musím trepať 2x.

thirstymonk
Včera o 06:48

Závisí od lekára. Náš dá v pohode tak ako mu poviem, nie je problém ani s tým, aby mi hneď vypísali aj ukončenie, samozrejme, že je potom na mne, aby som to ukončenie poslal v stanovenom termíne, nie naraz jak debil :D

anonym_c13bd8
Včera o 09:15

Ved si zavolaj a opytaj sa. Moj mi raz povedal ze ta a ta choroba prave zuri a ani nemusime chodit, a inokedy, ked mi bolo jasne co mu je, ze no samozrejme ze musime prist.

Ak dieta nie je apaticke, citi sa dobre, nema teplotu, hnacky/zvracanie, alebo nejaku vyrazku - ide do skolky.