icon

Ako získať príspevok na cestovné z úradu práce?

mjuhas
2. dec 2025

Ahojte
Nastupujem do práce do iného mesta a poradili mi aby som si požiadala o prispevok z uradu prace…
Na urade mi dali papiere ktore kazdy mesiac musim dat zamestnavatelovi aby mi zapisal odpracovane dni v mesiaci. tomu chapem…
Ale nic viac mi k tomu nepovedali. Dali do ruky papier a to je vsetko. Az ked som odisla som prisla na otazku ci to potrebujem aj nejako dokazovat uradu prace.
Budem dochadzat autobusom do mesta vzdialeneho 61km od mojho trvaleho bydliska.. Mam si nechavat papieriky z autobusu? Prípadne ak pojdem vlakom, tak si mam nechavať listky od vlaku? Nastupujem az od januara tak nech som pripravena na vsetko

Dakujem za kazdu odpoved a skusenost 🙂 ..

lasona
2. dec 2025

Ja som si odkladala lístky z vlaku, autobusu

mjuhas
autor
2. dec 2025
@lasona

Ja som si odkladala lístky z vlaku, autobusu

@lasona aj ste to odniesli/posielali na urad prace? dokedy to treba poslat prosim?

anonym_c2308c
2. dec 2025

Kedysi bol pausalny prispevok. Len ten papier od zamestnavatela zanesies na UP, listky treba nebolo.

rachel36a
2. dec 2025

@mjuhas nič nepotrebujes, iba ten papier potvrdeny zamestnavatelom

mjuhas
autor
2. dec 2025
@rachel36a

@mjuhas nič nepotrebujes, iba ten papier potvrdeny zamestnavatelom

@rachel36a dakujem za odpoved. mali ste skusenost niekedy v blizkej minulosti?

anonym_f3e01e
2. dec 2025
@mjuhas

@mjuhas netreba ti nič iba každý mesiac to potvrdenie dostávam od septembra chodím autom cca 68€.

mjuhas
autor
2. dec 2025
@anonym_f3e01e

@mjuhas netreba ti nič iba každý mesiac to potvrdenie dostávam od septembra chodím autom cca 68€.

@anonym_f3e01e dakujeeeem velmi pekne

rachel36a
2. dec 2025
@mjuhas

@mjuhas ano, muz to cca pred rokom bral

bozenas
2. dec 2025

Musí byť evidencia minimálne 3 mesiace na úrade práce pred nástupom do zamestnania, žiadosť o príspevok treba podať do 1 mesiaca od nástupu do zamestnania, k žiadosti sa dokladá pracovná zmluva v nej by malo byť presne uvedené miesto výkonu zamestnania (celá adresa), ak nie je tak je ešte zvlášť tlačivo, kde zamestnávateľ potvrdí presnú adresu. Výška príspevku je podľa km- vzdialenosť z pobytu do miesta výkonu zamestnania, to Vám povedia po schválení príspevku, a následne každý mesiac dokladujete odpracované dni. ak máte odpracované všetky pracovné dni v mesiaci máte nárok na plnú výšku mesačného príspevku, ak je ich menej (napr. dovolenka, PN, home office) výška príspevku sa alikvotne prepočíta.

mjuhas
autor
2. dec 2025
@bozenas

Musí byť evidencia minimálne 3 mesiace na úrade práce pred nástupom do zamestnania, žiadosť o príspevok treba podať do 1 mesiaca od nástupu do zamestnania, k žiadosti sa dokladá pracovná zmluva v nej by malo byť presne uvedené miesto výkonu zamestnania (celá adresa), ak nie je tak je ešte zvlášť tlačivo, kde zamestnávateľ potvrdí presnú adresu. Výška príspevku je podľa km- vzdialenosť z pobytu do miesta výkonu zamestnania, to Vám povedia po schválení príspevku, a následne každý mesiac dokladujete odpracované dni. ak máte odpracované všetky pracovné dni v mesiaci máte nárok na plnú výšku mesačného príspevku, ak je ich menej (napr. dovolenka, PN, home office) výška príspevku sa alikvotne prepočíta.

@bozenas dakujem velmi pekne

bozenas
2. dec 2025
@mjuhas

@bozenas dakujem velmi pekne

@mjuhas za málo, ešte k tým cestovným lístkom- tie nepotrebujete. Nárok na príspevok Vám po "splnení všetkého" vznikne od 1.2.2026. Teda to "mesačné" potvrdenie budete podávať až v marci (za mesiac február do konca marca atď).

anonym_7b3153
2. dec 2025
@bozenas

@bozenas 1/2 roka musí byť evidovaná,aby mala nárok na tento príspevok
Mne ho vyplácajú od decembra, čiže teraz dostanem posledný.

bozenas
2. dec 2025
@anonym_7b3153

@bozenas 1/2 roka musí byť evidovaná,aby mala nárok na tento príspevok
Mne ho vyplácajú od decembra, čiže teraz dostanem posledný.

@anonym_7b3153 nie, oprávneným žiadateľom je zamestnanec, ktorý bol evidovaný minimálne 3 mesiace ako UoZ. Poberať môže príspevok (po splnení podmienok oprávnenosti) 6 mesiacov a ak bol vedený ako znevýhodnený uchádzač o zamestnanie poberanie príspevku sa mu predĺži o ďalších 6 mesiacov.
https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n...

eeffka
2. dec 2025

U mna si to bola dat potvrdit zamesnankyna ktora byva 5km od firmy ( to iste mesto) to akoze sa preplaca aj toto?

jana005
2. dec 2025
@eeffka

U mna si to bola dat potvrdit zamesnankyna ktora byva 5km od firmy ( to iste mesto) to akoze sa preplaca aj toto?

@eeffka áno, ak splnila podmienky.
Ale keďže dochádza iba 5 km, dostane menej peňazí.
Ja dochádzam štyri, a na mesiac mi to výjde 30 eur. Teda ak mám odpracované všetky dni.
Ináč sa suma znižuje.

bozenas
2. dec 2025
@eeffka

@eeffka áno, môže byť aj to isté mesto, ráta sa vzdialenost, tá musí byť nad 4km.

lasona
2. dec 2025
@mjuhas

@lasona aj ste to odniesli/posielali na urad prace? dokedy to treba poslat prosim?

@mjuhas nie, nechceli to odo mna, iba ich odkladať na nejaku dobu. Už to bolo dávno, nepamätám si

zuzka1.
3. dec 2025

Žiadost ,ktorú vam dali treba dorucit do 30 dni od vzniku PP, odkedy pracujete?
Potvrdenia budete nosit kazdy mesiac na UPSVr, pripadne niekto iny za vas alebo postou. Príspevok bude vyplacany az po podpise dohody medzi vami a uradom. Listky netreba dokladat, len potvrdneia zamestnavatela.