Ako zistiť, či bol byt prepísaný?
starky (85r.) sa nam priznal ze pustil do bytu 2 panov , kt. mu dali nieco podpisat, on ale nevie co…
Pamata si ze to bolo nieco s bytom, kopiu ale nema. Starky uz je momentalne v DSS nakolko ma demenciu a ine choroby.
Bolo to cca v lete, byt sa nachadza v PB na sidlisku Rozkvet. Nepostrehli ste nieco? Ze by sa tam nieco take dialo?
Susedia nam povedali ze to mohol prepisat byt, ale tomu sa mi moc nechce verit, ved na to predsa treba notara atd. , alebo sa mylim?
Preco nepozres na kataster, ci dedko este vlastni byt?
Pardon, nedopisala som to do prispevku.
Na katastri je stale jeho. Aj som mu to ukazovala, ze tam nie je ziadna tarcha ani nic. Na to mi povedal “tak ho asi zdedia” . 😅
Nech dedko prepise byt na niekoho z nas (jeho deti, vnuca...), niekomu, komu veri.
Byt sa nedá prepísať tak, že niekto niečo niekde podpíše. Ak by to tak fungovalo, ani by za ním nemuseli ísť, dali by si tam "jeho" podpis aj sami. Mohol podpísať čokoľvek, nejaké uznesenie zo schôdze spoločenstva vlastníkov bytov napríklad. Keby to bolo nedávno, mohli by ste sa ísť spýtať susedov, je pravdepodobné, že keď podpisoval on, tak obiehali všetkých. Ale keď to bolo v lete, tak to už si málokto spomenie.
Ak by aj niečo podpisoval, tak jeho podpis, či už ako darcu alebo predávajúceho musí byť na zmluve overený. Rovnako tak, ak by bol podaný návrh na vklad do katastra, na príslušnom LV by bola vyznačená Plomba z dôvodu Darovacej zmluvy/Kúpnej zmluvy.

Veď pozri na kataster, či je starký stále majiteľom.