icon

Ako zmeniť adresu na občianskom pri cudzincovi?

erav
30. mar 2025

Ahojte kočky, snád sa vykokcem, tak aby ste mi rozumeli.

Kedže mám manžela cudzinca, na pobyt 5 rokov za účelom zlučenia rodiny, chceme žiť na Slovensku, ale som jeleň, čo sa týka adresy.

Chceme byť v podnajme, ale bolo mi povedané že budem potrebovať súhlas majitelov, lebo v občianskom musim mať rovnaku adresu ako kde žijem (aj ked neviem či majitelia budu suhlasiť)

Ako ste to riešili prosim vás, niekto povedal, že mam nechať adresu na občianskom čo mam rodičovsku a tam ho prihlasiť, nebudem potrebovať milion papierov.

Tak ja neviem , prosím napíšte mi čo potrebuju rodičia v prípade, aby sme to nechali na adresu ktoru mam v občianskom (rodičovsku), alebo ak majitelia budu suhlasiť, na trvaly pobyt adresy, čo budem potrebovať,

- pri zmene na občianskom , aký papier musim (kde sa robia občianske) predložiť, ked si budem chcieť zmeniť adresu
- aké papiere musia dať majitelia pred cudzineckou, aby sme boli ok.

zmrzlinka8
30. mar 2025

@erav ja som mala na rodičovskú adresu, rodičia dali súhlas, aj keď som následne bola v podnájme. trvalý pobyt som nemenila.
ale to bolo pred veľa rokmi.

lenkakravcova
30. mar 2025

@erav čo viem, tak najjednoduchšie je pobyt nechať na adrese rodiny (rodičov alebo súrodenca..).

erav
autor
30. mar 2025

Dakujem kočky, no píšem si s mojou kamarátkou ktorá mi hovorí to iste, kolko potvrdzovaní potrebovali by majitela podnajmu hrôza..a nemusia suhlasiť že ano?...Len policajti radi chodia na kontroly aspon v našom kraji, tak ked majitelia v najme nedaju suhlas, tak predsa nie je ina možnosť ako to dať na rodičov

zmrzlinka8
30. mar 2025

@erav nekontroluje sa to, kde reálne bývate, veď podnájom môžete aj zmeniť niekoľkokrát za tých 5 rokov. normálne na trvalý pobyt to dajte.
v mojom prípade dali povolenie na pobyt na 1 rok a predlžovalo sa to potom.

januska12323
30. mar 2025

Trvalý pobyt má len evidenčný charakter. V podnájme nechcú dávať trvalý ani domácim nie ešte cudzincom. Normálne daj k rodičom.

denkabemommy
30. mar 2025

Akurát som nás prihlasovala na TP. Budeš potrebovať jeho údaje -ID kartu, ideálne je, ak pôjde prihlásiť na TP majiteľ nehnuteľnosti.

erav
autor
30. mar 2025

@januska12323 teraz som s rodičimi volala a oni sa boja, že policajti pridu na navštevu a ked tam nebudeme že budeme mať problem

zmrzlinka8
30. mar 2025

@erav nech sa neboja vôbec

erav
autor
30. mar 2025

@zmrzlinka8 bohužial v NR kraji policajti chodia, brat ma tiež cudzinku za manželku a prišli 3x...

januska12323
30. mar 2025

@erav najlepšie bude keď si všetko pozrieš na oficiálnych stránkach ministerstva

erav
autor
30. mar 2025

@januska12323 už mi oči idú šrégom, čo čítam všade 🙂)) ale dakujem <3

lija22
30. mar 2025

my prenajimame byt cudzincom, uplne bez problemov davame potvrdenie o pobyte. oni potom niesli tusim na cudzinecku policiu. To predsa nie su ziadne extra opletacky. Ak chce majitel prenajat byt a je seriozny neviem preco by nevysielv ustrety. Este dodam, ze nasicudzinci su tu zamestnani a ich byt plati zamestnavatel.

erav
autor
30. mar 2025

@lija22 tak to ste potom super. Ono to je asi rozdiel trvalý pobyt na 5 rokov a prechodný pobyt. Lebo ja by som si musela zmeniť občiansky na novu adresu majitelov, to vaši ubytovaní asi nemusia mať? to je toto