Ako zmeniť ornú pôdu na stavebné pozemky?
Ahojte, dedina v ktorej máme pozemky prišla zo zmenou účelu a vybudovaním nových rodinných domov. Čo by bolo super, ale tie pozemky boli doteraz orná pôda cez celý kopec, také tie stare úzke dlhé pozemky a z polovice kopca chcú urobiť stavebné parcely. Lenže ako ? Prakticky asi nik nebude chcieť mať pozemok vzadu ktorý sa na nič nebude dať využiť. Na jednom pozemku 110 vlastníkov a stavebných pozemkov bude asi 24. Ako to riešiť? Ma niekto skúsenosť?
Co? Jeden pozemok má 110 vlastníkov?
@bielasovicka a pardon chybyčka...cely kopec ma 110 vlastnikov. a na polke kopca chcú urobiť stavebne pozemky.
@bielasovicka a pardon chybyčka...cely kopec ma 110 vlastnikov. a na polke kopca chcú urobiť stavebne pozemky.
@littlehop vykúpia to od vás celé.
@littlehop Sam (myslím, tým tých 110 vlastníkov) i to asi neurobíte. Zvyčajne najprv obec preklasifikuje určitú oblasť v územnom pláne a určí nový účel využitia pozemkov na výstavbu, napr. rodinných domov.
Potom príde nejaký investor, ktorý tie parcely od ľudí odkúpi. Následne vybuduje v danej oblasti cesty, siete, a danú oblasť rozparceluje a vytvorí stavebné parcely, ktoré predá záujemcom na výstavbu. Alebo na tých parceliach sám vystavia rodinné domy, ktoré potom predá.
Vy nemáte šancu to rozparcelovať a vybudovať cestu a siete.
No toto mozu akurat ked niekoho dobre poznaju a prehodi ten charakter pody. Ale viem, ze sa to bezne robi. Len bezny smrtelnik to spravi tazko
ak by investor chcek ornu podu a ja som vlastnik, musi ma kontaktovat ze? akoze napr mam ornu podu na orave. zdedenu. nemoze sa stat ze niekto tam nieco postavibez toho aby mi dal vediet ze?
@bielasovicka Zial, su pozemky/parcely, ktore maju trebars 800 spoluvlastnikov a existuju aj take, kde ich je este viac. Zial, v minulosti sa drobilo jedna radost - velka vacsina su ale neznami, prip. mrtvi vlastnici, pod spravou spf. To len tak na okraj tejto temy
@littlehop Sam (myslím, tým tých 110 vlastníkov) i to asi neurobíte. Zvyčajne najprv obec preklasifikuje určitú oblasť v územnom pláne a určí nový účel využitia pozemkov na výstavbu, napr. rodinných domov.
Potom príde nejaký investor, ktorý tie parcely od ľudí odkúpi. Následne vybuduje v danej oblasti cesty, siete, a danú oblasť rozparceluje a vytvorí stavebné parcely, ktoré predá záujemcom na výstavbu. Alebo na tých parceliach sám vystavia rodinné domy, ktoré potom predá.
Vy nemáte šancu to rozparcelovať a vybudovať cestu a siete.
@chrobak7 my sme v podobnej situácii, len s tým rozdielom ze predchádzajúcim vlastníkom sa podarilo dohodnúť a rozparcelovat pozemky.
Je to len pole bez ničoho a riešime siete na celú oblasť sami vlastníci.
A to teraz myslím komplet všetko, elektrika, voda, kanalizácia, chodníky, osvetlenie, cesty a proste všetko.
Nacenuju nám to na hodnotu okolo 3,7mil €.
Ono je to strašná suma ale keď sa to rozpocita na pozemok je to okolo 30-50k eur.
Takže chcem povedať ze to není nemožné
@chrobak7 my sme v podobnej situácii, len s tým rozdielom ze predchádzajúcim vlastníkom sa podarilo dohodnúť a rozparcelovat pozemky.
Je to len pole bez ničoho a riešime siete na celú oblasť sami vlastníci.
A to teraz myslím komplet všetko, elektrika, voda, kanalizácia, chodníky, osvetlenie, cesty a proste všetko.
Nacenuju nám to na hodnotu okolo 3,7mil €.
Ono je to strašná suma ale keď sa to rozpocita na pozemok je to okolo 30-50k eur.
Takže chcem povedať ze to není nemožné
@misanthropicdann Nemožné to nie je. Ale pokiaľ nemáte s tým skúsenosti, tak sa nepohnete. My sme tiež podobne rozparcelovali pole a vybudovali sme komplet novú ulicu so všetkými IS - voda, plyn, kanalizácia, optické siete, chodník, osvetlenie.
Sami by sme to nedokázali, zaplatili sme si niekoho, kto v tom má skúsenosti a kto to celé zmenežoval - od projektu, cez stavebné povolenia, až po kolaudáciu cesty a sietí. Siete aj cestu sme potom odovzdali obci za 1 € .
Aj tak celá tá sranda stála cez 180 tisíc € (cca 130 metrov cesty a siete). My sme sa na to skladali po 17 tisíc €.
To, čo popisuješ, je asi väčší projekt. A asi bude aj viac vlastníkov sa na to skladať. Veľa šťastia....