icon

Ako zrušiť trvalý pobyt pri sťahovaní do zahraničia?

ano12345
31. jan 2025

Ahojte, mam dotaz: Mam trvale bydlisko cez mojesidlo.sk na Karpatskom namesti v BA. V marci mi konci platnost na tejto adrese a chcu aby som zaplatil zas na rok 96€, ale kedze sa stahujem do zahranicia, nepotrebujem ziadnu trvalu adresu. Pytal som sa na mojesidlo a pisali, ze ked si najdem a prihlasim sa inde na trvalu adresu, mam im poslat mail. Ale neviem, mozem ist hocikde vramci SR na urad a nahlasit, ze ja nepotrebujem uz ziadnu trvalu adresu, alebo sa musim prihlasit ako bezdak na nejaky urad, kedze nemam moznost nikde inde sa prihlasit, a ked ma prihlasia na urad tak sa odhlasit?🤣ja totiz ani uz nebyvam v BA. Takze neviem co robit, dakujem za odpovede😀

patka06
31. jan 2025

Odhlás sa, že budeš žiť v zahraničí
https://mzv.sk/web/oslo/sluzby/konzularne-sluzb...

Dá sa to urobiť aj elektronicky a nemusíš nikam chodiť - len po odhlásení odovzdať OP
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

ano12345
autor
31. jan 2025

@patka06 dakujem. A mozem to teda urobit na hociktorom urade ano? Nemusim ist do race ?

ano12345
autor
31. jan 2025

@patka06 len este co citam ze musim dolozit nejaky doklad, ale ja zatial ziadny nemam, ani pobytovu kartu, nic, takze neviem ze ci ma odhlasia?

patka06
31. jan 2025

Najprv si vybav doklad, bez neho ťa neodhlásia
Ak sa chceš odhlasovať osobne, tak musíš tam, kde si prihlásený ..teda do Rače

stellarstar
31. jan 2025

@ano12345 do kt krajiny ideš? Ak sa tam prihlásiš na trvalý alebo prechodný pobyt tam dostaneš potvrdenie a to im pošleš

ano12345
autor
31. jan 2025

@stellarstar do ceska idem.

ano12345
autor
31. jan 2025

@patka06 ok ale ak uz nebyvam v BA a odhlasovat sa mam v raci, tak si nezmenim radsej v mieste kde teraz byvam - vo filakove trvaly pobyt na urad a potom sa odhlasim? Lebo mne sa stale nechce platit hotely aby som tam daco vybavoval. A teraz este aj do autoskoly idem na rychlokurz, takze promenadovat sa mi tam velmi nechce🤣

ano12345
autor
31. jan 2025

@stellarstar v cesku sa este na trvaly pobyt nemozem prihlasit. Az po 5 rokoch. Takze len odhlasit sa ale to fakt neviem vsetko na jednu supu vybavit bez dokladov ? Ved to je uz aka hlupost. Tak dobre pojdem na cudzinecku ktora je v prahe ale ja budem zit v plzni🤣to je tiez na hlavu.

patka06
31. jan 2025

@ano12345 Ak máš možnosť prihlásiť sa na TP vo Fiľakove - tam sa neprihlásiš len tak na úrad, - potrebuješ adresu, tak to urob a tým pádom sa ti zruší TP v Rači

ano12345
autor
31. jan 2025

No ja praveze nemam kde sa prihlasit. Cize iba na urad

tanyan
31. jan 2025

Nielen "bezďák" má nahlásený trvalý pobyt na mesto / obec. Robia to aj bežní ľudia, ktorí nechcú mať zaevidovanú v evidencii obyvateľstva konkrétnu adresu. Nezabudni si potom vymeniť občiansky preukaz. 😉

patka06
31. jan 2025

Na mestský úrad ťa len tak neprihlásia
"Na úrade" sú prihlásení obyvatelia mesta, ktorí mali TP v meste a majiteľia nehnuteľnosti im ho zrušili

maranco
31. jan 2025

@ano12345 firma ťa môže odhlásiť z trvalého pobytu a potom získaš TP na miestnom úrade
aby si vedel čítať/písať úradné listy a nechodil sledovať obecnú nástenku, aktivuj si schránku slovensko.sk tak aj keď budeš v Česku, vieš vybavovať slovenské úrady na diaľku
Nastav si aplikáciu na prihlasovanie https://ep.slovensko.sk/ u niekoho kto má čítačku k OP.

majka2959
13. feb 2025

@ano12345 Nechápem, prečo si chcete zrušiť trvalý pobyt na Slovensku? Budete žiť v Česku dlhodobo? Mám známu, ktorá má slovenské aj české občianstvo, a teda aj slovenský a český trvalý pobyt. Je pravda, že žije v jednej krajine a cestuje do druhej, a preto si žiadny trvalý pobyt ani občiansky preukaz neruší. Pre ňu je to výhodné.

ano12345
autor
13. feb 2025

@majka2959 a podla teba si mam platit zbytocne trvaly pobyt 90€ rocne ? Alebo mat na OP len mesto napisane zbytocne ? Ano budem dlhodobo zit v cesku - stahovat sa tam k rodine. A klamete, lebo dvojite obcianstvo na slovensku nie je povolene. Takze zjavne ma len pobytovu kartu. A takisto nemoze mat trvale pobyty dva - to potom porusuje zakon.

majka2959
13. feb 2025

@ano12345 Slušne som sa Vás opýtala, či plánujete žiť v Česku dlhodobo, a od toho sa to odvíja. Ja Vás na nič neprehováram. Pridala som len iný pohľad a skúsenosť. Vysvetlila mi, že je to umožnené tým, čo žili v Československu a po rozdelení sa rozhodli žiť v tom druhom štáte. Tak určite to má zistené.

ppucherko
25. apr 2025

V mojesidlo.sk maju aj trvaly pobyt bez preberania zasielok, v mensej cene. Tak im napiste, ze to chcete zmenit na mensi program.