icon

Akú podporu dostanem?

25. júl 2023

Ahojte. Prosim vas, hanba mi neviem to vyratat a tak prosim o pomoc. Plat 770eur brutto. RD koncila v piatok a v pondelok som cerpala 1 den dovolenku a v ten den som dostala aj vypoved. Preplatena dovolenka 13 dni. Viete mi prosim vyratat vysku podpory? Dakujem

autor
25. júl 2023

Na rd som bola riadne 3 roky, predtym zamestnana dlho v jednej firme ( tpp trval pocas RD ) ziadne Pn-ky ani očr predtym ani potom. ani pocas RD ziadne prijmy

laurikalalinka
25. júl 2023

Okolo 380 eur

lucia147852
25. júl 2023

Tam by ti mala vyjist maximálna podpora

autor
25. júl 2023

@lucia147852 1333 eur?

autor
25. júl 2023

@lucia147852 1333 eur?

jenisjenis
25. júl 2023

Nie cca tolko co si zarobila

autor
25. júl 2023

no baby stracam sa. kazda vravi inak 😀

alenah31
26. júl 2023

pokiaľ si počas RD nikde nepracovala - na jeden deň sa ti aktivovali čerpaním dovolenky po RD všetky poistenia - to znamená, že ty máš nový DVZ, z ktorého ti bude vypočítaná dávka v nezamestnanosti. Asi ťažko ti povieme koľko to bude - nemáme vešteckú guľu. No v tomto prípade je jedno akú výšku mzdy si mala pred nástupom na MD pretože tebe sa z nej podpora počítať nebude. Keď dostaneš túto poslednú výplatnú pásku tak tam budeš mať uvedenú mzdu brutto (v tom je náhrada príjmu za ten jeden deň vyčerpanej dovolenky + vyplatená suma za nevyčerpanú dovolenku 13 dní) a z toho sa ti bude počítať dávka v nezamestnanosti - skutočne sa môže stať, že dosiahneš max. podporu.

autor
26. júl 2023

@alenah31 dakujem. a prosim ta musim ist na podporu hned teraz po RD alebo napr aj o dva mesiace? Nepokazia mi tie dva mesiace bez podpory vysku podpory?

alenah31
26. júl 2023

Výšku podpory ti to nepokazí. O podporu treba požiadať do 2 rokov od ukončenia PP - výška bude vypočítaná z toho istého ak sa medzitým nezamestnáš a nebudeš mať iný príjem. Len pozor na to, že ak sa nezaeviduješ - buď sa prihlásiš na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov", aby za teba povinné zdr. poistenie platil štát + bude za teba platiť aj DP a IP a dieťa smie do škôlky na max. 4 hod denne, alebo si povinné zdr. poistenie budeš platiť sama.

autor
26. júl 2023

@alenah31 presnejsie: ak budem iba na urade prace ( bez podpory ) alebo osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. a o podporu si poziadam neskor, nepokazi sa mi vyska pospory?

alenah31
26. júl 2023

nie nepokazí.

autor
26. júl 2023

@alenah31 dakujem velmi pekne. tohoto som sa len bala ci tam je nejaka podmienka ze ci musim ist na podporu hned po RD. a teda vysku podpory ( bez toho aby som poziadala o nu ) si zistim sama z tej vyplatnej pasky? nechcem totiz o nu ziadat ( ak nahodou bude podpora malicka tak sa mi neoplati na nu ist ) prosim este posledna otazka ( dufam ) podpora sa vyplaca spätne? ak sa zaevidujem teraz v juli ale o podporu poziadam napr o 3 mesiace... podpora mi pride naraz za tie tri mesiace? a zvysne 3 mesiace pokracujem?

alenah31
26. júl 2023

ak by si sa aj zaevidovala v júli a o podporu by si aj v júli hneď požiadala....bola by ti vyplácaná až od 1. augusta nakoľko za júl ti príde ešte celý RP a nie je možné súbežne poberať dve dávky. ALe k tvojej otázke: ak sa zaeviduješ v júli 2023 a o podporu požiadaš až napr. v septembri 2023 - bude ti vyplatená prvá dávka v októbri 2023 za september 2023 a posledná v marci 2024 za február 2024. Podpora sa vypláca odo dňa požiadania o podporu a nie od dňa evidencie na ÚP. Podporu vypláca SP a nie ÚPSVaR - tam sa iba eviduješ.

autor
26. júl 2023

@alenah31 dakujem velmi pekne 🙂