Budem mať nárok na tehotenský príspevok, keď som nezamestnaná?
Ahojte, ak by mi vedel niekto poradiť, budem vďačná. Od júna minulého roka som nezamestnaná (v evidencii ÚPSvaR), ale spĺňam podmienku najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch. Podporu som nepoberala.
Budem mať nárok na tehotenský príspevok?
otec ale moze ist na matersku az po 6 tyzdnoch od narodenia, pocas prvych 6 tyzdnov si vie vycerpat dva tyzdne otcovskej a potom zvysok az po 6 tyzdnoch
inak plati vsetko co tu uz zaznelo 🙂
Ahoj mam nárok na tehotenský príspevok keď som na rodičovskom príspevku druhý rok asom tehotná?
@nikolettadarvasova trvá ti pracovný pomer?
@226lenka nie
@nikolettadarvasova nemáš nárok na tehotenský príspevok, nemáš nárok na materskú.
@nikolettadarvasova kedy skončil PP. ?
Ak nespadáte ani pod ochrannu lehotu, nebude nárok potom už ani na materskú len menší rodičák
@zalka
Ahoj, citam tu konverzaciu a som z toho volajaka zmatena. Myslela som si, ze tomu rozumiem, ale zrejme nie. Aktualne som 7 tt. Nezamestnana, evidovana na UP.
Po skonceni prvej materskej som nastupila do zamestnania 22. 8. 2022. Pracovala som do 14. 7. 2023. Od 15. 7. 2023 do 21. 1. 2024 som bola evidovana na UP. Potom som pracovala od 22. 1. do 1. 3. 2024. Od 2. 3. 2024 som opat evidovana na UP.
Termin porodu mam 10. 3. 2025.
Pomoze mi nejako teraz sa dobrovolne nem. poistit, aby som mala narok na tehotensky prispevok?
Dakujem 🙏
@beruska171 otehotnela si v OL?
@lienka.7 ta je kolko po ukonceni PP?
@beruska171 6 mesiacov
@lienka.7 dakujem, myslela som si 😊 aj som to mala napisane, ale vymazala som to, nech nie som za blbu 😄 PP skoncil k 1. 3. a otehotnela som v juni. Len to bol kratky PP, len mesiac a par dni.
@beruska171 no ako tak rátam tak nárok na materské ani mať nebudeš ... ak nič nebudeš riešiť
píšeš že TP máš 10.3.25
ku dnu pôrodu musíš mať za posledné 2 roky 270 dní poistenia
tj. od 10.3.23 do 10.3.25 .. a ty tam máš ak som rátala len 165 dní poistenia
takže takých cca 110 dní ti ešte chýba na to aby ti vznikol nárok na materské
čo sa týka tehotenského tak tam potrebuješ mať v 13t 270 dní poistenia a to máš splnené lebo v tom termíne o 6 týždnov budeš mať 359 dní poistenia.
Takže nárok na tehotenské máš z OL ... ale na materské nebudeš mať ak sa nepoistíš alebo nezamestnáš.
@zalka ano, s materskym ani neratam. Teoreticky mi na materske chyba 110 dni, tam by mi stacilo na 4 mesiace byt DNPO? Napr. teraz od jula do novembra?
@beruska171 áno určite sa ti to vyplatí, dokonca by si mohla mať aj max. MD ... a ak máš MD máš nárok na vyšší RP čiže aj minimálna MD ti pomôže.
@zalka dakujem krasne 🙏🙏 velmi si mi pomohla ❤️ zajtra zajdem vybavit 😊
@zalka toto riešim momentálne aj ja, lebo si platím Dobrovoľne ale našla som podmienku, že na to aby to počítali z dobrovoľného, teda bavime sa o maximálnom, je potrebné mať uhradené 182 dni dobrovoľného nemocenského poistenia, cize 26 týždňov si to platiť...mne to vychádza 175 dni ku dnu nástupu na MD a preto zvažujem, že pôjdem neskôr na MD ako 6 týždňov, aj keď prídem o nejaké týždne, ale nechcem prísť o vymeriavací základ, keď si to už toľko platim. Neviem či ma s tým niekto skúsenosti, že pokiaľ nemám tych 182 dni dobrovoľného ale podmienku 270 ku dňu nástupu na MD spĺňam, že potom podľa čoho počítajú výšku materskej?
@dadalinka15 počíta sa z minima.
Plus prezisti si to posúvanie. Lebo to by si potom mohli posúvať aj ine a de facto pomaly čakať až do porodu s nástupom na matersku, aby mali potrebné dní.
@dadalinka15 vyrátajú ti ju z minima... Budú brať dní poistenia k 6tpred TP.. Aj keď nastúpis na MD neskôr.
Neskoro si sa prihlásila na Dnp z maxima.
Prosím teraz poraďte mne. Ja som v tom stratená.
25.8.2022 som porodila, do 1.10.2022 som mala zmluvu. Tá mi potom skončila. Mala som odrobené 10 rokov, tak som na všetko mala nárok. Ešte som na RD. Od júla 2024 som bola zamestnaná na dohodu a od 1.10.2024 na TPP. Som v 6tt. Asi nemám nárok na tehotenské že? 🤷🏼♂️ Ďakujem za odpoveď

@nivea777 dakujem aj som si to myslela
mozem dat priatela zase aj s tretim babom na matersku?ked maly bude mat v auguste 3r?