Budeme po svadbe spoluvlastníci našich nehnuteľností?
ahojte dievčence, viem, že tu asi takýchto tém bolo milión, ale tak možno dostanem aktualnejšiu radu.
S priateľom sa chceme zosobášiť. On ma kúpený dom (ešte ho spláca), ja mám čerstvo kúpený byt (splácať budem minimálne do 100-ky 😁😂). Kolegyňa mi vravela, že po uzatvorení manželstva budem ja spoluvlastníkom priateľoveho domu (dedičkou), keďže ho ešte spláca a on môjho bytu. Je to pravda?
Nebudes spoluvlastnikom. Budes moct dedit. Teoreticky budes moct ziadat o polovicu sumy z domu ktora bola splatena pocas manzelstva. Ale to je na dlhe lakte, moze ziadat aj on.
Nie. Nebudete. Majetok nadobudnutý pred uzavretím manželstva nespadá do BSM
spoluvlastníkmi určite nebudete - čo ste si kto zadovážili pred manželstvom, to patrí každému zvlášť. Teoreticky by sa dalo po rozvode súdiť o splátky zaplatené počas trvania manželstva.
Dediť budete - ak náhodou ten druhý nedá svoj majetok prepísať na niekoho iného, alebo ho nepredá...
@sissy27 Ďakujem dúfam, že budeme obaja do 100-ky spolu....ja len, že či treba niečo pred sobášom spísať....človek nikdy nevie....
Co sa tyka dedenia,ak nebudete mat deti, je dobre spisat zavet, inak nehnutelnost dedia aj vasi rodicia po vas. A toto plati aj ked si kupite nehnutelnost spolu v manzelstve
@zmrzlinka2021 deti nemáme ešte, ale chceme 🙂
@zmrzlinka2021 Si si ista? V prvej skupine je manzel/manzelka a deti. Rodicia nie.
@zmrzlinka2021 rodičia by dedili len ak by dotyčný nemal manžela/manželku ani deti...
autorka - nemáš čo spísať. Predmanželská zmluva nemá na svk žiadnu zákonnú oporu.
@zmrzlinka2021 prosim, nepis nepravdive informacie. Ak je nehnutelnost nadobudnuta v manzelstve, dedi ju pozostaly z manzelov, ak tam nie su deti, nie rodicia. 🤦♀️ S muzom mame podiel 1/1, nakolko sme ju nadobudli v manzelstve.
@sissy27 Aha to som nevedela. Veď ja chcem aby sme spolu žili na veky vekou 😁
Žienky chcem sa spýtať .môj mužík má dom čo mal pred manželstvom.ale ja som není v liste spoluvlastníctva.teda budem ja a syn dediť?
tak asi nikto nejde do manželstva s tým, že sa o pár rokov bude rozvádzať... samozrejme prajem ti z celého srdca aby vám to vyšlo, len teda štatistiky sú dosť nekompromisné v tomto. Za mňa super, že máte každý svoje už pred svadbou - keby sa niečo nedajbože stalo, tak sa nemusíte o nič naťahovať.
@vafinka áno, ak tvoj manžel zomrie, tak ty ako zákonitá manželka zdedíš polovicu, druhú polovicu si rozdelia jeho deti (syn a ak má náhodou aj nejaké s inou ženou ako s tebou, prípadne budete mať detí viac, tak aj oni budú dediť)
zmrzlinka2021 ma pravdu.. v pripade, ze by deti nemali dedi z prvej skupiny manzel/manzelka a z druhej rodicia...
@vafinka pokiaľ viem, tak občiansky mať bude - nejaký doklad totožnosti musí mať. Spôsobilosť na právne úkony bude ale zrejme obmedzená. Dediť bude, ale jeho majetok bude spravovať niekto iný (pravdepodobne ty), ale tiež s ním nebudeš môcť narábať ako sa ti zachce, ale bude potrebný súhlas súdu ak by si dom chcela predať napr.
Som si ista, kedze sme to pred dietatom riesili tiez formou zavetu U NOTARA.
Proste, dvaja ludia v manzelstve - bez deti. Ak jeden zomrie, dedi druhy manzel / manzelka a rodicia zomreleho.
Jedine riesenie je spisanie zavetu.
Cize sa moze v pohode stat, ze vezmu sa dvaja 20tnici, nebudu moct mat deti, vezmu si hypo na byt v hodnote 80 tis. EUR, cele roky ju budu platit a v 50tke jeden zomrie. V tom pripade dedi manzelka / manzel a rodicia zomreleho. A v pohode cena nehnutelnosti moze byt aj 400 tis. (trhova), takze viete si predstavit, co znamena vyplatit rodicov manzela / manzelky, pricom vsetko si to zaplatil dany par.
@zmrzlinka2021 Ano, mas pravdu, uz som sa docitala. Podla mna je to zvlastne, presne si popisala veci, ako sa mozu stat a je to velmi nelogicke a lahko sa clovek moze dostat do existencnych problemov
@hanata No je to nelogicke a aj chore, ked si vezmes, ako s muzom cely zivot splacate byvanie a potom ak by sa stalo nieco zle, ty vlastne budes si brat UVER na vyplatenie jeho rodicov.
Alebo sa tam dopiste a budete to mať vyriešené

Spoluvlastnikmi nehnutelnosti nebudete, ale dedicmi ano. Dedic a spoluvlastnik nie je to iste.