Čerpanie OČR, keď je v lete zatvorená škôlka
Ahojte.
Prosim Vas len dotaz na skusenosti
Viem, ze v letnych mesiacoch, kedy je skolka zavreta.
Dostanem z MŠ potvrdenie o zavreti. A mozem podat na socku toto na ziadost o OČR na 14 dni.
No ale teda docitala som sa niekde medzi komentarmi aj take. Ze pri 2 detoch je mozne. Napr august zavrrta skolka.
Tak prve 2 tyzdne cerpat ocr na jedno dieta a druhe 2 tyzdne cerpat ocr na druhe dieta.
Je prosim nieco na tom pravdy ??
Co sa tyka financii atd atd ci sa oplati neoplati. To je jedno.
Pytam sa len, ci to je mozne ci nie 🙂
Ak viete budem vdacna za info 🙂
@anonym_6ffe51 a čo akože mam robiť keď máme dvoch škôlkarov ? Mám si ich vziať do práce ? Tato ocr je veľmi dlho takže odpovede typu že ty si nevyužila my zato nemôžeme .
@parvinka0001 to čo robili všetci rodicia, keď OČR cez prázdniny neexistovala.
@parvinka0001 nie, nevyužila, lebo som využívala možnosť náhradnej škôlky, aj keď do nej dieťa nechcelo, prípadne veľmi zriedkavo HO, keď to ešte šlo. Teraz už nemôžem, keďže je v škole niekoľko rokov a proste mu zaplatím dva týždne tábor, celý rok mám dovolenku rozvrhnutu tak, aby som vykrývala len prázdniny a v lete mohla priebežne čerpat 3 týždne. dieťa má aj otca, ktorý sa oň tiež postará. Dovolenku a tábory mám naplánované tak, aby v robote nepocítili, že tam nie som, svoju robotu si vždy robím priebežne ako treba, nech nikto nemusí robiť za mňa.
Mne je jedno kto si ju čerpá, len som upozornila na možné zmeny. Takže tu ani na nikoho neprskám 🤷 a čo sa týka úveru a neviem čoho iného, neviem o čom píšeš, lebo úver nemám a štát mi okrem prídavkov na deti nedáva nič, áno nič nepýtam a neprskám,že niekto využíva niečo, vo som ja nevyužívala, lebo som si veci zariadila inak 🤷
@anonym_9c21f3 chápeš čo je celozávodna? Asi nie a muž má tak isto vždy celozávodnu ako ja . Žiaľ . Či máme si nájsť inú prácu ?
@anonym_6ffe51 zamestnavatel by sa potesil napriklad dvom takymto... Hned by hladal dovod na ukoncenie pomeru. Ale bohuzial, nemaju kam dat deti. Asi nie je druhy rodic, zberna skolka, ani sukromne opatrovatelky.
@anonym_d02af5 Hľadať môže, bohušťastie si treba uvedomiť, že priorita čislo 1 v živote každého človeka je, resp. by mala byť, vlastná rodina, až potom nejaký zamestnávateľ.
Tu sa to presne ukazuje. Zamestnávateľ ťa ľahko nahradí. Rodina ťa ako nahradí? No nijako.
@parvinka0001 to čo robili všetci rodicia, keď OČR cez prázdniny neexistovala.
@anonym_c5f839 milá moja kedysi babky už boli doma . Moja mama ma 60 a ešte dlho robiť bude
Ocr je vyše 20 rokov takže zbytočne sa vyjadrujes
ano mozes cerpat na jedno dieta 14 dni OCR a potom na druhe dieta 14 dni OCR ked je skolka zatvorena.
ale pozor, kludne sa Ti moze stat, ze ked budes cerpat cely mesiac OCR tak zamestnavatel Ti uz nepodpise dovolenku, lebo mu proste mesiac neodrobis a v lete chcu aj iní kolegovia volno...... nebude mat kto robit. a bude to legalne, lebo zamestanavatel ma nato pravo.
ja osobne by som Ti uz dovolenku dalsie dva tyzdne nepodpisala, a mohla by si sa postavit aj na hlavu...... (maximalne na tyzden).
@lucik194
dakujem za odpoved 🙂
Potrebovala som len toto vediet.
Dakujem za upozornenie ale teda to ma netrapi, ja viem na com sa vieme dohodnut ci s kolegami ci so sefom.
Tak dakujrm 🙂
@thirstymonk by som sa "potešila" keby mi kolegyňa oznámila, že bude celý august čerpať OČR lebo zavretá škôlka a v júli si berie 2 týždne dovolenky 😅 a môžem makať za ňu
@anonym_6ffe51 ja ako bezdetna som s týmto nikdy problém nemala. Júl, august som robila za kolegyne s deťmi a mimo sezóny som kupovala lacné letenky 🙂 je to len o ľuďoch a o dohodách medzi nimi.
Je to možné a robím to tak bežne. Z tohto štátu vyžmýkam aj posledný cent, ktorý mi patrí 🙂 Aj cez vianočné prázdniny, aj keď tam som kombinoval OČR na choreho školaka s OČR na zavretu škôlkarku.
@thirstymonk aj kolegovia,ktorí musia za teba robiť môzu za to,ze tento štát je na figu?
@thirstymonk aj kolegovia,ktorí musia za teba robiť môzu za to,ze tento štát je na figu?
@janinah ty poznáš jej kolegov, poznáš ich zvyky, vieš ako fungujú ako kolektív?
@anonym_9c21f3 chápeš čo je celozávodna? Asi nie a muž má tak isto vždy celozávodnu ako ja . Žiaľ . Či máme si nájsť inú prácu ?
@parvinka0001 podľa toho ako sa tu ty riadne nadrapuješ, tak ti musí veľmi vadiť,že už tú očr využiť nemôžeš.
@parvinka0001 podľa toho ako sa tu ty riadne nadrapuješ, tak ti musí veľmi vadiť,že už tú očr využiť nemôžeš.
@anonym_9c21f3 ja veď vy tu do každého skacete kto ju využil a hlavne anonymne že sme využili a chudinky naše kolegyne .
@parvinka0001 a to nemate celozavodnu v lete?
@anonym_9c21f3 ja veď vy tu do každého skacete kto ju využil a hlavne anonymne že sme využili a chudinky naše kolegyne .
@parvinka0001 ja? Ja som tu nič také nenapísala. Len toľko,že do leta sa môžu veci zmeniť a že čo budete robiť, keď bude očr zrušená alebo deti už v škole. Mne je jedno kto si ju ako a koľko čerpá, ja vám ju nezávidím. Našťastie mám prácu, pri ktorej sa dokážem o deti postarať aj keď som samoživiteľka a dokážem im aj zaplatiť tábory
Mňa by teda asi porazilo, keby mi kolegyňa povedala že mesiac cez leto vypadne z prace, lebo bude doma s deťmi. Ja neviem kde pracujete, ale trošku ohľaduplnosti aj ku kolegom - ja mam napríklad takú prácu, kde sme na rovnakej pozícii iba dvaja ľudia za rôzne krajiny, a teda sa striedame a dovolenky si plánujeme vopred. Keď na pár dní jedna vypadne, pokryje druha, ale nie na cele týždne. Ale beriem že ak niekto pracuje vo sfére, kde sa to dá vlahsie vykryť, asi to až tak nerieši.
Možno má autorka také zamestnanie, kde nikto nemusí robiť za ňu. Robota jednoducho počká, spraví si ju keď príde po očr či pn naspäť do práce. Každý sám vie, či si to môže dovoliť alebo nie.
@janinah Za mňa žiadni kolegovia nerobia, ja som SZČO.
Je to možné a robím to tak bežne. Z tohto štátu vyžmýkam aj posledný cent, ktorý mi patrí 🙂 Aj cez vianočné prázdniny, aj keď tam som kombinoval OČR na choreho školaka s OČR na zavretu škôlkarku.
@thirstymonk Pokiaľ to zamestnávateľ akceptuje ok...my sme to využiť v práci nemohli. Proste ani jeden ani druhý, lebo by sme mali padáka.Ale neskôr som bola na OČR s mamou v inej práci, pretože inak sa nedalo.
Možno má autorka také zamestnanie, kde nikto nemusí robiť za ňu. Robota jednoducho počká, spraví si ju keď príde po očr či pn naspäť do práce. Každý sám vie, či si to môže dovoliť alebo nie.
@anonym_e794b3 presne ako pisete. Kazdy vie sam aku pracu ma a co si v nej moze dovolit 🙂 a nancom sa vie dohodnut.
Mňa by teda asi porazilo, keby mi kolegyňa povedala že mesiac cez leto vypadne z prace, lebo bude doma s deťmi. Ja neviem kde pracujete, ale trošku ohľaduplnosti aj ku kolegom - ja mam napríklad takú prácu, kde sme na rovnakej pozícii iba dvaja ľudia za rôzne krajiny, a teda sa striedame a dovolenky si plánujeme vopred. Keď na pár dní jedna vypadne, pokryje druha, ale nie na cele týždne. Ale beriem že ak niekto pracuje vo sfére, kde sa to dá vlahsie vykryť, asi to až tak nerieši.
@anonym_324b02 v poriadku.
V kazdej praci je to ine. Niekde su kolegovia zavisly jeden od druheho. Niekde praca kolegov nesuvisi. Niekde su kolegovia ani neni. Niekde niekto vypadne na 3 mesiace a do nicoho to nikomu nezasiahne. Niekde niekto vypadnr na 1 den a zruti sa vsetko. Kazdy asi najlepsie vie sam ake ma moznosti.
Takze poucovat tu o ohladuplnosti a ako Vas by to nahnevalo atd atd.
Je tu uplne bezpredmetne.
je len potom otazna opodstatnenost takeho zamestnanca ktory moze na mesiac vypadnut z prace bez zastupu a nic sa nedeje
ale isto su aj take zamestnania, u nas by to bol problem a nasledne by nemohol cerpat uz dovolenku v lete nebola by mu schvalena
u nas ale umoznujeme prioritne cerpanie dovolenky cez prazdniny rodicom malych deti
je len potom otazna opodstatnenost takeho zamestnanca ktory moze na mesiac vypadnut z prace bez zastupu a nic sa nedeje
ale isto su aj take zamestnania, u nas by to bol problem a nasledne by nemohol cerpat uz dovolenku v lete nebola by mu schvalena
u nas ale umoznujeme prioritne cerpanie dovolenky cez prazdniny rodicom malych deti
@anonym_bce068 myslim si, ze o tom tu tato tema resp zadana otazka vobdc nie je.
Na taketo polemizovanie.
O opodstatnenosti zamestnanca v danej praci rozhoduje niekto iny a nie vy.
Zadana otazka znela jasne 🙂
@anonym_bce068 dakujem za nazor.
Presne ako pisete niektore zamestnania su s tym ok. Niektore samozrejme to neprichadza do uvahy.
@anonym_bce068 dakujem za nazor.
Presne ako pisete niektore zamestnania su s tym ok. Niektore samozrejme to neprichadza do uvahy.
@matiska15 v pohode a mesiac budes na OCR a druhy prazdninovy mesiac? to mate skolku otvorenu?
@thirstymonk Pokiaľ to zamestnávateľ akceptuje ok...my sme to využiť v práci nemohli. Proste ani jeden ani druhý, lebo by sme mali padáka.Ale neskôr som bola na OČR s mamou v inej práci, pretože inak sa nedalo.
@anonym_fae005 Ale pozri sa... existuje nejaky zakonnik prace, kde sa píše že OČR nie je závislé od vôle a názoru zamestnávateľa, takže žiadne take že zamestnavateľ ti musí akceptovať OČR neexistuje.
Okrem toho nemôžeš ani dostať žiadneho padaka za OČR, takže keď si ako roboši nechať srať na hlavu, to je váš problém, zamestnávateľ to len zákerne využíva.

Mrzi ma, ze sa to tu tak zvrhlo.
Presne preto som pisala, ze ma zaujima len jednoducha odpoved na jednoduchu otazku.
Za to dakujem..
Dohadovanie kto by aku zamestnankynu nechcel, kto by jej radsej dal vypoved, kto si ma hladat kompromisy, kto ma na to kto nema na to. Kto by takejto matke uz nedal viac dovolenku atd atd.
Toto som sa vobec nepytala.
Kazdy je v inej zivotnej situacii.
Kazdy vie co si v praci moze a co si nemoze dovolit.
Kazdy vie ci sa vie alebo nevie dohodnut.
Zbytocne to tu riesit a nedajboze sa este hadat.. Kedze kazdy ma ine priority a kazdy sam najlepsie vie ako sa vsetko da vyriesit v jeho vlastnej situacii.