icon

Čerpanie pandemickej OČR

27. feb 2023

Dobry den, prosim nezozerte ma za tuto otazku 😀

Syn dovrsi v maji 3 roky. Mala by som nastupit do prace, ale teda zamestnavatel mi naznacil, ze so mnou velmi nepocita. Cize som rozmyslala, ze kedze je tu taka moznost, ze od maja - septembra (kym pojde syn do skolky, ak ho vezmu), by som cerpala tzv.pandemicku ocr. Ale je tu este problem, ze od 1.6.2022 pracujem na dohodu o pracovnej cinnosti. Ta mi zanikne k 31.5.2023
Ak by sa nepredlzila, je moznost zeby som od 1.6.2023 nastupila na pandemicku OCR?
Cize od 16.5-31.5.by som v zamestnani, kde pracujem na TPP cerpala dovolenku. A od 1.6.by som nastupila na ocr.
Z coho by sa mi pocitala ocr?
Dakujem

PS:nesnazim sa vyuzit system. V podstate od skoncenia strednej skoly pracujem, cize 16 rokov(pracovala som aj pocas prvej MD a RD), na ocr som bola raz v zivote, tak isto aj na PN…ano, pandemicka ocr je uplna blbost a mali by ju zrusit. Ale urcite nebudem na nej 2-3 roky. Naozaj potrebujem vykryt len tie 4 mesiace 🙂

Strana
z3
alenah31
27. feb 2023

nastúpila by som na pandemickú OČR hneď od 16.5. - dovolenku by som si nechala - ani nevieš ako si ti môže zísť. Pandemickú OČR budeš čerpať zo zamestnania a zároveň - predpokladám, že ide o dohodu s pravidelným príjmom - teda sú platené odvody na NP aj z nej - budeš mať nárok aj na pandemickú OČR z dohody - budeš tak môcť žiadať o obe - podávaš si dve žiadosti, v každej uvedieš iného zamestnávateľa + potom tiež dve čestné prehlásenia. Ale dá sa aj tak ako píšeš ty - ak teda chceš využiť dohodu až do konca a pracovať na nej až do 31.5.2023.

autor
27. feb 2023

@alenah31 ano, dohoda je pravidelny prijem. cize ak tomu dobre rozumiem, tam mi pojde pandemicka z oboch prijmov? A ako to je? Pracovny pomer mi trva, ale pocas RD neplynie NP. Od toho 16.5.sa obnovi? Tak to je?
Dakujem

milanemila
27. feb 2023

K pandemickej OCR sa vyjadrovat nejdem, lebo pre mna to je zneuzivanie. Co ti ale odporucim je nepodpisat so zamestnavatelom dohodu o ukonceni, ale “nastupit” a nech ta pekne prepusti s vypovednou dobou a odstupnym, dovolenku by som si dala preplatit. Moze ti naznacovat co chce a kolko chce 🤷🏼‍♀️

autor
27. feb 2023

@milanemila jasne, ze sa necham prepustit 😀 to som im aj povedala. Ze ja pracovny pomer neukoncim. Ked so mnou nerataju, nech ma prepustia oni 🤷‍♀️
Chcela som len ziskat 3 mesiace k dobru. A ano, zneuzit system trosku. Nehadam sa. Je to tak 😅
Ale ako pisem, naozaj len na tie 3 mesiace..

zuzanockamt
27. feb 2023

A to sa dá pandemická očr čerpať len tak? Nie je potrebné mať zavretú MŠ z dôvodu chorobnosti alebo doklad o neprijatí dieťaťa do MŠ?

alenah31
27. feb 2023

ak ti 15.5. končí RD a minimálne mesiac vopred tak ako ti káže zákon oznámiš zamestnávateľovi návrat do práce - nemusíš ani na jeden deň nastúpiť - plynulo 16.5. rovno nastúpiš na OČR - Áno počas RD je NP prerušené, ale on ťa musí zo zákona prihlásiť späť ako zamestnanca - čiže toho 16.5. už aktivované NP bude. A áno nárok na P ošetrovné budeš mať z oboch príjmov.

alenah31
27. feb 2023

@zuzanockamt pandemická očr funguje hlavne pre zamestnané maty/otcov, ktorým končí RD a dieťa nie je umiestnené v žiadnej škôlke či jasliach.

barborav
27. feb 2023

Ja by som napísala že nastupujem už zajtra a od zajtra nastúpila na OČR. Súbeh RD a OČR možný 🙂

barborav
27. feb 2023

Resp dala vopred vedieť že nastupujem ako hovorí zákonník. To zajtra bolo obrazne 🙂

alenah31
27. feb 2023

@milanemila mi to hovor o tom zneužívaní☹...kolegyňa je na pandemickej očr už 3,5 roka s vyše 6 ročnou - v 6/20219 jej skončila RD a naschvál dcéru nikde neprihlásila do škôlky - je doma. Až teraz od septembra do škôlky musí - bude predškoláčka - ešte jej aj odklad do školy totiž dala.

alenah31
27. feb 2023

@barborav nemohla by ale pracovať na dohodu a to ona ešte chce. Zrejme má z nej dobrý príjem.

zuzanockamt
27. feb 2023

@alenah31 Áno, viem, ale nepotrebujú doklad, že im to dieťa nikde nevzali? To je dobrá hlúposť len tak si nastúpiť na očr, lebo nechcem do práce.

milanemila
27. feb 2023

@alenah31 no ano a takych je kopec 🙈 a neviem co teraz chce robit po 6 rokoch doma? Ja sa divim zenam, ze sa uspokoja s nejakou pandemickou OCR na tolko rokov a nemaju ziaden chtic sebarealizacie 🤷🏼‍♀️ a este aj dieta nasilu drzat mimo kolektivu 😩 ale tu autorka temy mi nepripada ako tento druh zenskej a ked potrebuje preklenut nejake 3 mesiace, tak budis. Ja by som dieta dala do sukromnej skolky a nasla si novu robotu 🤷🏼‍♀️

alenah31
27. feb 2023

@zuzanockamt nie nepotrebujú - zoznam detí prijaté do škôlky majú v SP od zriaďovateľov - ona na žiadosť len neuvedie zariadenie, ktoré dieťa navštevuje - a im to bude jasné, kuknú zoznamy a podľa rod. čísla zistia či tam dieťa niekde je alebo nie je zapísané.

alenah31
27. feb 2023

@milanemila však normálne nastúpi zasa do práce - počas OČR je chránená zákonom ako pri PN - nesmeli sme jej dať výpoveď - ale ešte uvažuje nad PN ..... min. do konca roku, vraj má dlhodobo bolesti chrbtice. Mne tieto krátkodobé pandemické očr kým sa žena/muž zariadi už neprekážajú vôbec...keď to zákon dovolí - tak čo s tým.

milanemila
27. feb 2023

@alenah31 to musi byt perfektna zamestnankyna urcite sa uz na nu tesite vsetci :D

alenah31
27. feb 2023

@milanemila všetci sršíme radosťou😀😀 je to moja podriadená - no uvidíme čo bude keď nastúpi...na svoje pôvodné miesto už nepôjde - pokyn zhora z vedenia.

zuzanockamt
27. feb 2023

@alenah31 A kedy sa plánuje tento nezmysel financovaný aj z mojich odvodov zrušiť? My sme veľmi bohatý štát, keď podporujeme lenivcov. Ako to len kedysi matky riešili? 🤷🤔 Pokiaľ chce byť žena doma so zdravým dieťaťom, nech si to financuje sama.

martinp288
27. feb 2023

Ak ti naznačil že s tebou neráta, tak je tá očr iba posúvanie problému. Osobne by som nahlásil, že nastupujem do zamestnania. Ak ti nevie dať prácu, nech ťa prepustí. V závislosti od dĺžky pracovného pomeru ti vyplatí odstupné. Ty si môžeš hľadať prácu tam kde ťa chcú. Počas doby, keď budeš nezamestnaná využiješ na platenie účtov, práve tieto prostriedky z odstupného.
Treba si to zvážiť, či sa chceš dobíjať tam kde o teba nieje záujem, alebo ísť do niečoho nového, kde ťa chcú.

alenah31
27. feb 2023

@zuzanockamt no vieš...volá sa to síce pandemická očr, ale naviazali to na mimoriadnu situáciu - ktorá bola kvôli kovidu - áno ten skončil. Lenže teraz máme mimoriadnu situáciu kvôli vojne na Ukrajine. Nejde tu o nič iné ako o hlasy vo voľbách.

zuzanockamt
27. feb 2023

@alenah31 Mimoriadna situácia tu už bude asi stále 🤦 Otrasné, ako sa rozflákajú peniaze a podporuje sa nezamestnanosť.

autor
27. feb 2023

@alenah31 tak to uz je naozaj trosku cez 3,5 roka 🤦‍♀️
@zuzanockamt Ja taktiez platim odvody. Ako som spominala. Pracujem stale. Aj pocas prvej aj pocas druhej MD RD. Rozdiel medzi detmi mam 7 rokov. Cize seba by som rozhodne lenivcom nenazvala. Ani ze sa mi nechce pracovat… pocas toho ako som bola doma som si spravila vodicak a chodim na AJ aby som mala sirsie spektrum na trhu prace 🤷‍♀️
Ale ano, ak je niekto z pohodlnosti doma 3,5 roku. To uz je naozaj velmi vela. Ak to zrusia, ja sa nestratim ani nezblaznim 😆

zuzanockamt
27. feb 2023

Autorka
Neboj sa, nezrušia.

autor
27. feb 2023

@martinp288 ano viem, ze je to take tlacenie hovienka pred sebou… ved uvidim co bude. Bol to len taky napad. Ze ak je tu ta moznost 🤷‍♀️

autor
27. feb 2023

@zuzanockamt no do volieb asi nie. A potom co bude. Ale ano, je to pekny ofajc a vyciciavanie systemu. S tym plne suhlasim. A raz za 16 rokov som chcela byt aj ja na 3 mesiace pijavica 😅😆 v podstate mi stat ani nevyplati tolko kolko som do neho ja dala

zuzanockamt
27. feb 2023

Autorka
Nepíšem teraz o tebe. Ale je to brutálne vyciciavane. Ženy na reťazovkách doma, potom pandemická očr na tri roky a doma je x rokov. Do systému nedá nič, len berie.

autor
27. feb 2023

@zuzanockamt ano je to tak. Pravdu mas veru. Napr.ja som o tom nevedela, ze je takato vec vobec mozna. Az tu som sa to niekde docitala 🤷‍♀️

alchemilkazltozelena
27. feb 2023

Dievčatá.. a v lete môže ísť zamestnaný človek na pandemicku ocr ak mesto neposkytuje náhradnú materskú školu počas prázdnin? Že dieťa bude len mesiac vo svojej ms a ďalší mesiac mesto neposkytne náhradnú škôlku čiže to dieťa nemá kde byť. Dôvodom by bola mimoriadna situácia - covid. Predtým náhradné ms boli poskytované - pred covidom.

autor
27. feb 2023

@alenah31 a este sa spytam. Ak by som cerpala dovolenku, tak ocr by sa mi pocitala z toho VZ, ze? Ak by som nastupila hned 16.5.tak z mojej hrubej mzdy? Dakujem

alenah31
27. feb 2023

@alchemilkazltozelena pokiaľ bude pandemická OČR fungovať ešte aj v lete - určite sa bude dať. Ty na ČV resp. žiadosti uvádzaš aj názov škôlky - a zriaďovateľ nahlasuje na SP kedy sú škôlky zatvorené - oni to porovnajú a ak to bude sedieť - ošetrovné normálne vyplatia. Aj teraz počas Vianoc to tak bolo.

Strana
z3