Čerpanie paragrafu

maminatimka
12. júl 2023

Ahojte, mám novu pracu aj novu veducu a som striedačka, čiže nikdy neviem dopredu ako budem pracovať, tak ako si mám vybrať paragraf? Lebo moja veduca mi vravela že ona mi povie kedy možem ,lebo aj tento mesiac som v pluse, akože toto som ešte nepočula taketo 🙄

miranda_maybo
12. júl 2023

Ahoj, informuj vedúcu že toho a toho dňa ideš k lekárovi, ideálne jej daj priepustku podpísať na daný dátum a tú nech ti potom orazí lekár.
Aby ti nepovedala, že máš ísť do práce, keď budeš mať lekára v ten deň.

januska12323
12. júl 2023

Nerozumiem, paragraf si vyberáš keď potrebuješ nie keď ti oznámia, že môžeš.

melanta
12. júl 2023

Keď si dohodneš lekára, oznam vedúcej termín (deň a približný čas), aby vedela vopred. Ak musíš ísť k lekárovi v termíne, kedy máš smenu, oznám že neprídeš alebo že prídeš neskôr, pretože ideš k lekárovi. Nič jej podpisovať dávať nemusíš. Zamestnávateľ paragrafy neodsúhlasuje. Je povinný ich akceptovať v zákonnej norme.

miranda_maybo
12. júl 2023

Áno, nie je to povinné. Ja to ale beriem ako takú poistku, pri niektorých vedúcich jeden nikdy nevie.

melanta
12. júl 2023

@miranda_maybo nie je to absolútne žiadna poistka a taký podpis nemá žiadnu právnu váhu. Neexistuje nič také, že pri niektorých vedúcich človek nikdy nevie. Návštevu lekára zamestnanec proste oznámi a hotovo. Názor či súhlas vedúceho je úplne irelevantný. Ak ľudia majú problém s čerpaním paragrafov, tak iba preto, že to dovolia, že dovolia obmedzovať svoje práva. Pretože zamestnávateľ nemá žiadne právo zakázať návštevu lekára. A nejaká vedúca už vôbec nie. Postačuje byť asertívny, čo by mal byť každý dospelý jedinec, potom nie je potrebné pýtať nezmyselné podpisy.

miranda_maybo
12. júl 2023

No, nie každý je asertívny 🙂 Nebudeme sa tváriť že tu v tomto štáte všetko funguje ako má a v každom zamestnaní sa dodržiava čo má. Samozrejme, že nemá právo. Ale to nemusí nič znamenať. Nie, nie je to správne. Ale to neznamená že sa to nedeje.