icon

Chcem si zmeniť krstné meno

16. nov 2022

Ahojte, chcem si zmeniť meno, nie je hanlivé, ale chcem proste iné. Chcem sa spýtať, či náhodou niekto s týmto nemáte skúsenosť alebo neviete, ake su tam poplatky pri výmene dokladov, keďže nejde o nejakú zmenu vyplývajúcu zo svadby.

Viem, že treba ísť na obecný úrad, priniesť tam rodný list, OP a 100€. Potom viem, že treba obvolať všetkých lekárov (všeobecný, zubár, kozna, gynekologička), úrady (úrad prace, daňový, sociálna poisťovňa, zdravotná poisťovňa), vybaviť nové doklady (OP, pas, vodicak, kartu poistenca), banku (novú kartu) -> je toto všetko, nezabudla som na niečo? Neviem, či mi tam povedia, komu všetko presne zavolať a dať vedieť; aby som na nikoho a nič nezabudla.

Chcem sa ešte spýtať - pri vstupe do nového zamestnania preukazem diplom pripadne vysvedčenie s pôvodným menom a iba poviem, ze som si ho zmenila? Ako to funguje?

Vďaka za odpovede.

Strana
z2
mandzula
16. nov 2022

@autor Robila som na okresnom urade, odbore vseobecnej vnutornej spravy, pod ktory spada matricny urad robiaci tieto zmeny - jednym z dovodov OZ bol ten, ze jednej zenskej povedala vestica, je jedno konkretne meno jej prinesie stastie, matrika jej to schvalila.

shakshuka
16. nov 2022

Áno, kľudne napíšte správu. A sú to úplne odlišné mená.

autor
16. nov 2022

@mandzula Haha, to si ma naozaj pobavila😅. Ale ak si spomenies na trochu vážnejší dôvod, ktorý uvádzali, ako toto, budem rada, neviem totiž, akej úradníčke sa to dostane a akú bude mať náladu. Chcem ísť na istotu, že mi to povolia.

mandzula
16. nov 2022

@autor bohuzial, o inych pripadoch nas kolegyna neinformovala, toto bola taka akoze pikoska, tak sme to vedeli.🙂

maryetta
16. nov 2022

Moja spoluziacka si pred par rokmi menila.
S tym ze zije v zahranici a tam jej meno vsade komolili nevedeli vyslovit-vraj tak mi to povedala.
Ja si ale na jej nove meno aj tak neviem zvyknut. I ked jasne. Dolezite je aby ona sama bola s tym stotoznena.

autor
16. nov 2022

@mandzula Akurát mi napadlo- mohlo by byt dôvodom to, že sa s mamou voláme rovnako, mame aj rovnaké trvale bydlisko, napriek tomu, že ja žijem inde a ona mi vďaka tomu vždy otvára moju poštu, čo mi prekáža? Lebo toto je aj pravda a keď už prešlo tamto s vešticou, mohlo by možno aj toto…

mandzula
16. nov 2022

@autor neviem sa k tomu dovodu vyjadrit, kedze to nebola moja agenda. Skus si tam zavolat a informovat sa, zas nevidim dovod, aby ti neporadili, co by preslo, tiez su to len ludia.🙂

boldo87
Odpoveď bola odstránená
vroni
16. nov 2022

Kolegyňa si menila meno, ona mala opacny dôvod, chcela sa volať ako mama, ku ktorej mala hlboký vzťah. Prešlo jej to.

ankare
16. nov 2022

Ako sa voláš? A aké chceš nové meno? Pokojne nápis, veď si anonym. 🙂

darkswan
16. nov 2022

Netrap sa vymyslanim speci dovodu, ten dovod je formalita, urcite ti to schvalia

maranco
16. nov 2022

Zapni si schránku na slovensko.sk a nebude ti potom mama otvárať úradnú poštu, lebo nebude chodiť na trvalú adresu, ale otvoríš si ju cez PC.

mistymay33
16. nov 2022

Vobec nemusis vymyslat specialny dovod. Je to len formalita, mozes si zmenit meno, lebo sa ti proste nepaci. Nikto to nebude zistovat a skumat. Uradnikom je to jedno, len musis napisat ziadost, kde to jednou vetou oznamis, ze sa nechces volat Jana ale Eva. Musis zaplatit kolok a oni ti meno zmenia. Meno musi splnat zakonne poziadavky, ako pri narodeni dietata, ze musi existovat, nemoze byt hanlive atd. Zaplatis kolok a oni ti meno zmenia. Naozak staci napisat, ze sa ti meno nepaci a nie si s nim stotoznena a chces sa volat inak.

jujala
16. nov 2022

neviem proces vymeny mena. Ale mam kamosa, co sa original volal Dezider a zmenil si meno na Peter a je to vyse 25r. Vsetky doklady ma zmenene, ohladom VS diplomu neviem.

autor
17. nov 2022

@ankare Neprezradím, aké meno mám teraz, ale rozmyslam nad: Silvia, Michaela, Sabína, Stela, Adela.

autor
17. nov 2022

Ďakujem všetkým za rady a odpovede 🙂

kristiii
17. nov 2022

Želám veľa šťastia s novým menom, za mňa z tých, ktoré si si vybrala, jednoznačne Stela. Veľmi pekné a má aj pekný význam 🙂

ankare
17. nov 2022

A žiješ na Slovensku?

anonymous87
17. nov 2022

Moj byvaly ma uja, ktory ma na RL a teda vsade v dokladoch meno Jozef. Jeho vsetci volaju Lubos, Lubo 🤷‍♀️ To ze je vlastne jozef som sa dozvedela az po niekolkych rokoch. Cize da sa tak fungovat

autor
18. nov 2022

@ankare Áno. Len mám trvale bydlisko na dedine, odkiaľ pochadzam a nechcem, aby to tie úradnícky a poštárka roztrubovái, takze by som si chcela zmeniť aj trvale bydlisko. Rozumnejšie by bolo najprv požiadať o zmenu mena, potom o zmenu trvalého pobytu, lenže tak či tak by sa o tom minimálne na obecnom úrade dozvedeli. Neviem teda, či to celé urobiť na 2x. Že najprv zmením trvale bydlisko a všetky doklady. A potom zase kvôli zmene toho mena. Asi to tak žiaľ budem musieť urobiť, lebo väčšina ľudí sa stará do druhých.

autor
18. nov 2022

@kristiii ďakujem🙂

Strana
z2