Chorvátsko a platnosť pasu
na stránke http://www.mzv.sk/zahreb v sekcii cestovanie a info pred cestou som sa dočítala, že pas musí byť platný ešte 3 mesiace po odchode z Chorvátska .....písala som na ambasádu Chorvátska a tí mi to vyvrátili....teraz neviem ako sa zariadiť.....stretli ste sa už s tým, že by to colníci kontrolovali? ďakujem
@rena40 nechcem tvrdit, ze nemoze nastat problem, len som opisala nasu skusenost a to, ze nikto netrval na tom, ze pas musi byt platny este tri mesiace.... okrem toho madarskeho hranicneho policajta a aj ten nam to len oznamil, ze pasy nam koncia buduci mesiac, tak sme mu povedali, ze vieme o tom a mohli sme ist dalej. Isli sme po madarskej dialnici cez prechod Letenye - Goričan, neviem, ci bol stary ci novy.... 🙂
Tak my sme iny pripad... Vcera sme zaplatili zájazd v cestovke,odchadzame v sobotu autom a zistili sme,ze Laure skončila platnost pasu 22.6.2014. Novy nijakovsky nestihame. Takze budem dufat,ze colnik buď nebude,alebo bude riadne slepy 🙂
@ainik1 tak toto je riadny risk. colnik si istotne vsimne platnost pasu. mali ste radsej odlozit o tyzden dovolenku a dat si za 3 dni spravit novy pas. vratia vas naspat od colnice.
@ainik1 colníkov pasy nezaujímajú, tie kontrolujú policajti, som zvedavá ako dopadnete, lebo platnosť pasu je jeden z údajov, ktorý si pozerajú ☹ Snáď natrafíte na nejakého ľudského policajta, i keď neviem,či by si po takom zistení vôbec trúfol pustiť osobu s neplatným pasom, ja osobne by som to neriskovala, bála by som sa, že nás šmahom ruky pošlú späť odkiaľ sme prišli. Každopádne držím palce, niekedy je risk zisk. My sme si nevšimli, že máme v jednom svetle vypálenú žiarovku, tak nám policajt zadržal doklady, odstavil nás bokom a povedal, že ak si to neopravíme, tak nás nepustí a viac sa s nami odmietol baviť. Síce náhradná žiarovka do svetlometu nie je v povinnej výbave, ale našťastie sme ju mali. Potom sme museli toho policajta zavolať, skontroloval či svetlo svieti, vrátil nám doklady a pustil nás. Bol to chorvátsky policajt na slovinsko-chorvátskej hranici. Ono je to vždy o ľuďoch, človek nikdy nevie na koho natrafí. A ísť naspäť a prejsť cez iný prechod by bola veľká nadchádzka, tak sme sa to snažili opraviť.
dovolenka sa prelozit neda,sice ju mame obidvaja zapisanu v pase,volala som rano na konzulat do Zahrebu a panko mi v ziadnom pripade neodporucal ist...takze nejdeme,kufre pobalene,peniaze v cudu,ale co uz....mozno nieco vratia z cestovky.
@ainik1 ak idete autom, mali ste nabehnut hned na pasove a za 3 dni by ste ho mali (my sme ho mali ked sme isli v stredu v piatok hotovy (mozno nahoda), odcestovali by ste neskor, ale aspon nieco... (teda neviem na ako dlho by ste isli).
Aspoň jedna "východná" krajina, v ktorej je poriadok a platia zásady - a to je mnohým podobným (vrátane nás) dobre proti srsti: Nie sme zvyknutí! Treba to zdôrazniť práve preto, že krajina mala nie tak dávno povesť typického balkánskeho bordelu!
http://www.sme.sk/c/7264118/chorvati-mozu-ucit-...
@simca06022011 dovolenku sme platili v stredu,vecer som prisla na to ze pas je neplatny,vo stvrtok je u nas na pasovom nestrankovy den,ale aj to by sme vybavili,mame tam znamu,lenze aj tak by bol hotovy az v pondelok a my sme mali odchadzat dnes v noci,stacilo na to prist o den skor,nasa chyba....stavaju sa aj horsie veci.Aspon sa mali na tom konzulate pri rannej kave na com zabavat 🙂
@ainik1 Ja to chapem, ale radsej nastupit na dovlenku o 3 dni neskor ako vobec podla mna ;) Hlavne ak pridete o peniaze. Ale zase ak sa ide na tyzden, tak jasne cestovat sa neoplati tolko. No skoda :(
ak by niekto ešte riešil platnosť pasu do Chorvátska 🙂 tu je dnešná odpoveď:
môžete cestovať s pasom ,ktorý je platný do 15.8.2014, pravidlo, že pasy musia mať platnosť ešte 3 mesiace po návrate z krajiny,
Chorvátska republika zrušila
S pozdravom
Slovenské Veľvyslanectvo v Záhrebe
Pr.Gjure Deželica br.10
10 000 Zagreb
Iveta Mesiariková - konzulka
Tel: 00385-1-48 770 73
Mobil: 00385-98 278 181
Fax: 00385-1-4877078
E-mail: iveta.mesiarikova@mzv.sk
@fabias hej brzda konzulka.....teraz je mudra ked som jej poslala zakon....mne pred 2 tyzdnami tvrdila opak
tak my sme mali pas platný do 5.8....včera sme sa vrátili,cesta v pohode,bez problémov 🙂
Ahojte, sú tu ešte stare príspevky.. Neviete ako je to momentálne? My sa chystáme do Chorvátska od 21.7. - 30.7. - deťom končí platnosť pasov 8.8. Platí momentálne, že pasy musia byť platné ešte 3 mesiace?
aj ja čítam príspevky a neviem... chceme ist koncom augusta, mali by sme sa vrátiť 3.9. v ten den im končia pasy. Ale asi dám pre istotu spraviť nové..
Dobrý deň!Nemá niekto čerstvé info z overenéhu zdroja, či musia byť doklady platné 3 mesiace od návratu? Ďakujem za odpoveď.

@delina1
dík moc,že si sa ozvala...uvidíme,ako dopadneme,dúfam,že budeme mať šťastie na ludí 😝
ešte raz díkes 🙂