Chýbajúce odpracované roky pred rokom 1992
Zdravím, pozeral som si elektronický účet sociálnej poisťovne odpracované roky a nemám tam zaevidované odpracované roky do roku 1992. Neviete z akého dôvodu toto poisťovňa do roku 1992 neeviduje a bude treba tieto chýbajúce roky pri odchode do dôchodku nejako doložiť?
@marian1967 je možné že si tvoj zamestnávateľ nesplnil povinnosť odovzdať ELDP
Ano, budes to musiet vydokladovat. Najlapsie je zacat zhanat doklady co najskor. Ak mas vyplatne pasky, staci aj to, ak nie tak budes musiet hladat v prislusnom archive. Ale este pred tym mozes poziadat ustredie v BA o zaslanie informativneho vypisu. Mozno sa v nom tie roky "zjavia"
@marian1967 a kde si bol v tých rokoch,ktoré ti chýbajú? Zobrať doklady,ktoré máš....pracovné zmluvy,.....a ísť na dôchodkové oddelenie v socpoist.
@blancheporte oni tvrdia že sa to eviduje od roku 1992 lebo vtedy vznikla soc poisťovňa
@marian1967 je možné že si tvoj zamestnávateľ nesplnil povinnosť odovzdať ELDP
@anonym_3e2964 splnil veď to mi chýbajú roky ešte za socíku
@marian1967 a kde si bol v tých rokoch,ktoré ti chýbajú? Zobrať doklady,ktoré máš....pracovné zmluvy,.....a ísť na dôchodkové oddelenie v socpoist.
@blancheporte chýbajú mi roky od roku 1981 po rok 1992 je tam škola učňovka a dva roky vojny.
@blancheporte chýbajú mi roky od roku 1981 po rok 1992 je tam škola učňovka a dva roky vojny.
@marian1967 výučný list a vojenskú knižku zobrať so sebou a ísť na dôchodkové.
@marian1967 výučný list a vojenskú knižku zobrať so sebou a ísť na dôchodkové.
@blancheporte a chýba mi aj 8 odpracovaných rokov do roku 1992 nielen škola a vojna.
@blancheporte a chýba mi aj 8 odpracovaných rokov do roku 1992 nielen škola a vojna.
@marian1967 no a tých 8 rokov si bol kde? Ak zamestnaný,tak zamestnávateľ zrejme neposlal ELDZ do socpoist. Nájsť doma papiere od zamestnávateľa a ísť na pobočku
@marian1967 ak sa nemylim, SP vznikli okolo roku 1992, cize dovtedy sa to nezaznamenavalo. ak mas o tom doklady, treba to odniest na SP.
@marian1967 no a tých 8 rokov si bol kde? Ak zamestnaný,tak zamestnávateľ zrejme neposlal ELDZ do socpoist. Nájsť doma papiere od zamestnávateľa a ísť na pobočku
@blancheporte veď to bolo ešte za socializmu v tých časoch sa odvody platili, vtedy to nebolo ako teraz
@marian1967 ak sa nemylim, SP vznikli okolo roku 1992, cize dovtedy sa to nezaznamenavalo. ak mas o tom doklady, treba to odniest na SP.
@magic08 Ja som narodená v r.1964 a v elektronickom účte od SP mám zaznamenaných všetkých zamestnávateľov, od roku 1983, ako som začala pracovať.
lebo predtym sa neevidovali zamestnania elektronicky ale sa len zasielali papierovo prihlášky a odhlášky...... evidenčný list dôchodkového zabezpečenia zasielal zamestnávateľ na SP papierovo, ak si to splnil tak je to tam ok, ak nie, dohladávajú sa údaje v archívoch.....na najbližšej pobočke SP ti na dôchodkovom oddelení povedia či tam majú evidenčné listy aj do toku 1992.....tie by mali byť naskenované v inom systéme, ale vedia to pozrieť.....problém bude ak to tam zamestnávateľ v tej dobe neposlal(vtedy to naskenované nebude) a vtedy sa to dohľadáva v archívoch prípadne preukazuje....
nebol si aj na urade prace evidovany lebo tie roky sa nezapočitavaju
lebo predtym sa neevidovali zamestnania elektronicky ale sa len zasielali papierovo prihlášky a odhlášky...... evidenčný list dôchodkového zabezpečenia zasielal zamestnávateľ na SP papierovo, ak si to splnil tak je to tam ok, ak nie, dohladávajú sa údaje v archívoch.....na najbližšej pobočke SP ti na dôchodkovom oddelení povedia či tam majú evidenčné listy aj do toku 1992.....tie by mali byť naskenované v inom systéme, ale vedia to pozrieť.....problém bude ak to tam zamestnávateľ v tej dobe neposlal(vtedy to naskenované nebude) a vtedy sa to dohľadáva v archívoch prípadne preukazuje....
@mogaa tak ak tomu rozumiem je možné že SP má tie chýbajúce roky zaevidované len ja to v tom el. účte nemám zapísané.
@magic08 Ja som narodená v r.1964 a v elektronickom účte od SP mám zaznamenaných všetkých zamestnávateľov, od roku 1983, ako som začala pracovať.
@rusalkablack tak to už máš potom za pár🤣
@marian1967 Vidím, že niektorí tu tápajú s odpoveďami, niektorí sa aj trochu trafili.
Skutočnosťou je, že Sociálna poisťovňa vznikla ku koncu roka 1994. Prevzala agendu sociálneho a dôchodkového poistenia po Národnej poisťovni, ktorá pôsobila v oblasti sociálneho a dôchodkového poistenia dovtedy.
Do vzniku SP nebola elektronizácia a všetky výkazy a dokumenty sa evidovali iba papierovo. Mne tiež chýbala v evidencii ZVS (z r. 1992), ako aj doba učňovskej školy, kedy som bol v podstate v pracovnom pomere ako učeň (1984 - 1988) a tiež rok pracovného pomeru na Vš, kedy som pracoval ako vedecká pracovná sila (1990). Máš to uvedené aj v elektronickom účte, že pokiaľ ti chýbajú nejaké roky alebo zamestnávatelia, treba to riešiť osobne na SP.
Ja som zobral vojenskú knižku, pracovné zmluvy, výplatné pásky z toho obdobia a tiež nemali evidovaných pár mesiacov, čo som bol na úrade práce v r. 1991. Bol som na SP, všetko som predložil, okopírovali si to. Následne to vyhľadali v archívoch v papierových zložkách. Väčšinu našli, vlastne všetko. Len dohodu o prac. činnosti mi neznali, lebo sa z toho neplatilo poistné na dôchodok. Oni majú tie doklady, len sú v archívoch Národnej poisťovne a musia ich vyhľadať.
Po vyhľadaní som tam bol ešte raz, spísala sa zápisnica so všetkými skutočnosťami a na základe toho nahodili chýbajúce obdobia do elektronického účtu poistenca.
Takže aj ty si zober všetky bumážky, čo máš a choď na ktorékoľvek pracovisko SP odboru dôchodkového poistenia. Ak to budeš mať v poriadku, tak ti to uznajú a doplnia. Ale napr. evidencia na úrade práce sa započítava do odpracovaných rokov len do roku 2000. Ak si bol evidovaný po roku 2001, tak to už neuznajú do odpracovaných rokov.
@marian1967 A ešte ako čerešnička na torte - až pôjdeš do dôchodku a požiadaš o výpočet výšky dôchodku, tak budeš musieť predložiť okrem diplomu a maturitného vysvedčenia aj vysvedčenie z posledného ročníka základnej školy (buď 8. ročník, alebo 9. ročník).
@marian1967 Necitam co ti pisu zeny, ale si myslim, ze to mas pomylene. Namiesto rokov to ma byt prijem. Ja som uz na dochodku a nebrali mi prijem od kedy som zacala robit za 10 rokov. Odpracovane roky vsak ano. Tebe chyba, ak dobre pocitam, 12rokov. To by boli tie spomenute 10 rokov + 2 roky vojna, lebo si nezarabal. Skus to pozriet este raz, prip.ti pride zo SP z BA papier, kde pri tych rokoch nebudes mat uvedene ziadne prijmy, teda sa do dochodku ziaden zarobok za tie roky nezapocita. Odpracovane roky sa stratit nemozu. Nechapem, kto ti povedal taku blbost, ze sa to eviduje, od kedy vznikla SP. A za sociku ludia do dochodku nechodili? Pracovala som v ekonomickej sfere cely zivot a toto urcite viem. Po revolucii som mala viac zamestnani a nic sa mi nestratilo. Rovnako som robila mzdy a 90% tych ludi je uz v dochodku a neobratil sa nik na mna, ze im chybaju v nasej firme odpracovane roky. Takze prestuduj to este raz a poriadne.
@rusalkablack lebo ste mali stastie na poctiveho zamestnavatela, ktory si povinnost voci SP plnil... v rodine mame pripad, kde chyba zaznam v SP vyse 20 rokov.
@marian1967 Akoze SP ma bordel aj za poslednych 20 rokov, nieto este "historicky"... Chod sa spytat (alebo si zavolaj), co vsetko mas kde hladat, popripade, ci (ak nic nezozenies) staci nejake cestne prehlasenie...
Ja mam pravidelne bordel v tom ucte poistenca, obhanam ich tak kazdych 5 rokov a to som tam uz nosil podklady a robim pre korporat...
"funny story"... mali zaznam o 4 a 5 rocniku na VS, ale chybal im 1-3... z roku 1998-2001... sa pytam, ze ako si predstavuju, ze som studoval magistra bez prvych troch rokov... Mykla plecami a ze mam ist na studijne...
Tak isto, pracujem pre velky korporat. V "starom elektronickom systeme" som mal vsetko naporiadku, teraz pozream ten posledny a chybalo tam 7 rokov. Pytam sa, ako je to mozne, ked mam vypisy zo SP, kde to sami potvrdili, ze to maju...
Ze preklapali systemy a "stratilo sa"... co ti poviem
@marian1967 Akoze SP ma bordel aj za poslednych 20 rokov, nieto este "historicky"... Chod sa spytat (alebo si zavolaj), co vsetko mas kde hladat, popripade, ci (ak nic nezozenies) staci nejake cestne prehlasenie...
Ja mam pravidelne bordel v tom ucte poistenca, obhanam ich tak kazdych 5 rokov a to som tam uz nosil podklady a robim pre korporat...
"funny story"... mali zaznam o 4 a 5 rocniku na VS, ale chybal im 1-3... z roku 1998-2001... sa pytam, ze ako si predstavuju, ze som studoval magistra bez prvych troch rokov... Mykla plecami a ze mam ist na studijne...
Tak isto, pracujem pre velky korporat. V "starom elektronickom systeme" som mal vsetko naporiadku, teraz pozream ten posledny a chybalo tam 7 rokov. Pytam sa, ako je to mozne, ked mam vypisy zo SP, kde to sami potvrdili, ze to maju...
@anonym_af4f0c Nič nie je samozrejmé, ako sa domnievaš. To, že si tu študoval II. stupeň VŠ neznamená, že si na tej istej škole študoval aj I. stupeň. Kľudne si si mohol I. stupeň študovať v zahraničí a SP o tom nemusí mať informáciu.
A pri preklápaní systémov sa vždy môže niečo pokaziť. Neznamená to, že je v tom bordel. Náhodou ten elektronický účet poistenca je dobrá vec, človek si môže priebežne kontrolovať údaje.
@marian1967 A ešte ako čerešnička na torte - až pôjdeš do dôchodku a požiadaš o výpočet výšky dôchodku, tak budeš musieť predložiť okrem diplomu a maturitného vysvedčenia aj vysvedčenie z posledného ročníka základnej školy (buď 8. ročník, alebo 9. ročník).
@chrobak7 to ako fakt to na slovensku sa dá rovno zo škôlky ist na strednú , bez absolvovania zš 😂😂
boha to je bordel a absurdian
ale ako neprekvapujeme ma to ako ked pas deti čo sú musia rodičia dokazovat ano stále ma pas alebo ano stále mu dorastla ruka
@chrobak7 to ako fakt to na slovensku sa dá rovno zo škôlky ist na strednú , bez absolvovania zš 😂😂
boha to je bordel a absurdian
ale ako neprekvapujeme ma to ako ked pas deti čo sú musia rodičia dokazovat ano stále ma pas alebo ano stále mu dorastla ruka
@sara07 Myslíš to vysvedčenie z posledného ročníka ZŠ?
Trochu ti poopravím názor - nie je absurdistan a nie je to kvôli tomu, že by niekto mohol ísť zo škôlky na strednú.
Vysvedčenie sa dokladá kvôli tomu, že je povinná školská dochádzka. A SP potrebuje vedieť, kedy žiadateľovi o dôchodok skončila táto povinná školská dochádzka, podľa toho potom počítajú odpracované roky, do ktorých sa počítajú roky štúdia po skončení povinnej školskej dochádzky. Dokladajú to len žiadatelia o dôchodok narodení po roku 1963, čiže všetci tí, ktorí odteraz pôjdu do dôchodku.
Pozri si viac napr. tu:
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=839
@sara07 Myslíš to vysvedčenie z posledného ročníka ZŠ?
Trochu ti poopravím názor - nie je absurdistan a nie je to kvôli tomu, že by niekto mohol ísť zo škôlky na strednú.
Vysvedčenie sa dokladá kvôli tomu, že je povinná školská dochádzka. A SP potrebuje vedieť, kedy žiadateľovi o dôchodok skončila táto povinná školská dochádzka, podľa toho potom počítajú odpracované roky, do ktorých sa počítajú roky štúdia po skončení povinnej školskej dochádzky. Dokladajú to len žiadatelia o dôchodok narodení po roku 1963, čiže všetci tí, ktorí odteraz pôjdu do dôchodku.
Pozri si viac napr. tu:
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=839
@chrobak7 lenže ak niekto sa narodil 1963 tak predsa to bol socializmu a tam neexistovalo aby nemal ukočenu zš , ano teraz skončia a nejdu na strednu alebo vyletia v 1 ročníkua ale za komančov ? to mi rozum neberiem
chápala by som to neskôr ale nie za komančov , kde aj keby si rovno mal len preliezt učnovku na pasenie oviec tak proste si preliezol
@marian1967 mozes i to poziadat aj
pisomne. Nemusis chodit osobne.
Ked si si pozeral svoj ucet v socpoist tak to tam mas vysvetlene.
@chrobak7 lenže ak niekto sa narodil 1963 tak predsa to bol socializmu a tam neexistovalo aby nemal ukočenu zš , ano teraz skončia a nejdu na strednu alebo vyletia v 1 ročníkua ale za komančov ? to mi rozum neberiem
chápala by som to neskôr ale nie za komančov , kde aj keby si rovno mal len preliezt učnovku na pasenie oviec tak proste si preliezol
@sara07 Vidím, že si nepochopila. Nejde o to, či ukončil alebo neukončil ZŠ. Ide o to, kedy mu skončila povinná školská dochádzka. Keby si si prečítala ten článok, na ktorý som dal odkaz, z neho by si pochopila.
Niekomu skončila povinná školská dochádzka ukončením 9 ročníka ZŠ. Takému sa odpracované roky pre účely dôchodku počítajú od prvého ročníka SŠ.
Ale taký, ktorý skončil 8 ročník ZŠ, išiel na strednú a v prvom ročníku SŠ mu ešte trvala povinná školská dochádzka, tak takému sa odpracované roky počítajú až od druhého ročníka strednej školy.
@marian1967 pozri si indiv.ucet poistenca, ktory zasielala poistovna vsetkym asi 10rokov dozadu. Tam by si mal mat vsetko.
Nie vsetkym este nahodili vsetky roky, robi sa to postupne ako maju rocniky narok na dochodok.
@sara07 Vidím, že si nepochopila. Nejde o to, či ukončil alebo neukončil ZŠ. Ide o to, kedy mu skončila povinná školská dochádzka. Keby si si prečítala ten článok, na ktorý som dal odkaz, z neho by si pochopila.
Niekomu skončila povinná školská dochádzka ukončením 9 ročníka ZŠ. Takému sa odpracované roky pre účely dôchodku počítajú od prvého ročníka SŠ.
Ale taký, ktorý skončil 8 ročník ZŠ, išiel na strednú a v prvom ročníku SŠ mu ešte trvala povinná školská dochádzka, tak takému sa odpracované roky počítajú až od druhého ročníka strednej školy.
@chrobak7 nečitala
ale uprimne som rozmyšlala že vysvedčenia zo zš vyhodim že načo su mi už teraz , a vidim že žial všetko prekne schranovat 🤐
@anonym_af4f0c typický Slovak. Kontrolovala som si účet. Všetko v poriadku od samého začiatku. A ver mi je to viac ako 40 rokov.