icon

Chybou zamestnávateľa som stratila nárok na RP

cherryblossomgirl
12. nov 2010

Ahojte,

v skratke moj problem:

Som na RD. Medzi MD a RD som si cerpala niekolko dni dovolenky s tym, ze na konci Septembra som si poziadala o rodicovsky prispevok, ktory mi aj schvalili. Dnes mi volal nas HR manazer, ze sa stala chyba a v systeme mam zadane, ze si cerpam dovolenku vsetky pracovne dni za September a vsetky papiere uz aj odoslali na socialku. Takze si mam ist na socialku zmenit termin zaciatku mojej RD. To znamena, ze okrem toho, ze som si nechtiac vycerpala viac dni dovolenky ako som chcela, nie vlastnou vinou som aj prisla o rodicovsky prispevok za tento mesiac. Oficialnu komunikaciu, kde ziadam o dovolenku medzi MD a RD mam k dispozicii a chybu urobil moj nadriadeny. Bohuzial doesledky znasam ja.

Bola som z toho v takom soku, ze som ani nevedela, co na to povedat. Budu mi este volat v pondelok a chcela by som byt pripravena. Vedel by mi niekto poradit, ako vyriesit moju situaciu k vzajomnej spokojnosti??? Dakujem.

gapa
12. nov 2010

Teda nie príjemná situácia.

trošku nechápem, že sa to zistilo až teraz. Ved je november a septembrová výplata bola vyplatená predpokladám v polovici oktobra. To ti neposlali vôbec peniaze za tú dovolenku? Na tvojom mieste by som mu povedala, že tebe to spraví rozdiel 256-41eur na upsvar. že predpokladáš, že v soc.poisťovni sa to dá opraviť, podla toho, ako si požiadala o dovolenku. Peniaze predpokladám nemáš problém im vrátiť.

No a predpokladám máš aj podanú prihlášku na dôch.poistenie štátom. Tým by som tiež argumentovala, že nemôžeš teraz dávať odhlášku ku dnu, kedy si sa prihlásila. Odhláška sa má dať do 8dní. A ak by si čerpala riadnu dovolenku, tak nemôžeš byť poistencom štátu, tj. nebudeš to mať správne, ak budeš poberať aj mzdu za dovolenku a a zároven byť dôch.poistená štátom.

Opraviť prihlášky a odhlášky v SP a zdr. poistovni sa dá. A bohužial to ale obnáša aj opravenie výplaty. To nie je velmi príjemné, ale mzdárky to predpokladám nejako vyriešia.

cherryblossomgirl
autor
12. nov 2010

@gapa dakujem... samozrejme peniaze mi poslali, aj sa mi zdalo, ze prislo nejako vela, ale medzitym sa nam vyplacal bonus a trosku sa menil system odmenovania, tak som to neriesila. Vyplatnu pasku som nevidela. Jasne, ze peniaze nemam problem vratit.

Mohla by si mi prosim ta vysvetlit ten rozdiel 256-41eur?

gapa
13. nov 2010

@cherryblossomgirl
predpokladám, že si v SEPTEMBRI ani jeden den podla toho, ako nahodili mzdy, nečerpala RD, ale si bud čerpala riadnu dovolenku alebo MD. V takom prípade nárok na RP za september v sume 256eur nemáš, ale máš nárok za september na príspevok na starostlivost o dieťa vo výške cca 41eur, lebo ako zárobkovo činná osoba sa o dieťa staráš osobne.

cherryblossomgirl
autor
14. nov 2010

@gapa presne ako si napisala - cerpala som MD a dovolenku. Takze tych 41 je prispevok na starostlivost o dieta. Dakujem za vysvetlenie.