Čo robiť, ak úrady meškajú s posúdením zdravotného stavu dieťaťa?
Dobrý večer.
V rozhodnutí sme mali uvedené, že zdravotný stav dieťaťa sa má znovu posúdiť v marci 2026 kvôli opatrovateľskému príspevku/kompenzáciám. Je september a doteraz sa nám z úradu nikto neozval, neprišlo predvolanie ani žiadosť o nové lekárske správy - tie som si vybavovala tak, aby som mala aktuálne, teda budem to musieť zas obehnúť :-/
Začínam rozmýšľať, či sa tam nemám sama pripomenúť, aby potom nebol problém, že sa niečo nestihlo. Nemáte skúsenosť? Viem, že sa niečo menilo, či nestíhajú, alebo kde môže byť problém :-/
no mas 2 moznosti bud tam zavolat (to ze dostanes termin na marec neznamena ze ta v marci vybavia) a zistit co a ako, najma ak si si uz zhanala spravy alebo to nechat tak a cakat kym sa ozvu a potom nahanat nove spravy. predpokladam, ze k dr chodite pravidelne takze to nie je extra nahananie
@anonym_autor Keď ťa nevolali, tak to nechaj tak. Oni vyzývajú na prehodnotenie, nie ty sa musíš hlásiť. Kým ti platia opatrovateľský, tak to nerieš.
Aj tak sa od 1.1.2027 zásadne mení systém opatrovateľského príspevku. Už ho nebude dostávať opatrujúca osoba, ale opatrovaný a ten si zazmluvní opatrovateľa. A bude sa meniť aj suma opatrovateľského, bude to nejako odstupňované. Nepýtaj sa ma, kto to vymyslel, či ako to bude reálne fungovať, to asi ešte nikto nevie. Úrady práce sa podľa mňa na túto zmenu pripravujú, preto odkladajú tie prehodnotenia zdravotného stavu.
My máme diagnózu, ktorú prehodnocovať netreba, ale v novom systéme asi budeme musieť znovu požiadať o OP a doložiť aktuálne lekárske správy.
Ak chceš mať pokoj v duši, tak si zavolaj na príslušný UPSVaR, máš tam pridelenú referentku. Ak nevieš, ktorá to je, tak si vypýtaj oddelenie kompenzácií a opýtaj sa, kto má tvoj prípad na starosti.
nechaj to tak, oni sa ozvu lepsie nerypat
Štátni úradníci majú na háku. Vidíš to denne v TV, aj v osobnom živote.

Uz v marci by som volala a informovala sa o dalsom postupe, a necakala dalsich 6 mesiacov aby som sa radila na fore, co spravit. (Nic v zlom).